• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ ФОПами за II квартал 2021 року

Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за II квартал 2021 року мінімальна сума ЄСВ становить 3960 грн. До того ж за червень уперше в поточному році слід буде сплачувати ЄСВ фізособам-«єдинникам» 1-ї групи.

Нові рахунки для сплати

Нагадуємо, що сплачувати ЄСВ ФОПи мають на нові рахунки, які були відкриті з 1 січня 2021 року.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не зараховуватимуться, а повертатимуться платникам як нез'ясовані надходження.

Для зручності вибору правильного рахунку нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ — ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ 204. А під час перерахунку ЄСВ символ рахунку (цифри з дев'ятнадцятої до двадцять першої літерно-цифрового номера рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.

Розмір ЄСВ за II квартал — 3960 грн

За Законом про Держбюджет-2021, з 1 січня розмір мінімальної зарплати збільшився до 6000 грн. Про це ми писали в статті «МЗП 6000 грн: наслідки для бізнесу» в «ДК» №1-2/2021.

Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ з 1 січня становить: 6000 х 22% = 1320 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня 2021 року — 90000 грн.

Тож за II квартал 2021 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становитиме 3960 грн (1320х 3).

До речі, ФОПи — платники єдиного податку першої групи звільнялися від сплати ЄСВ за січень — травень 2021 року. Тож ці платники сплачуватимуть ЄСВ за II квартал тільки за червень 2021 року у розмірі 1320 грн.

Хто ще з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ?

З 2021 року правила сплати ЄСВ ФОПами за себе змінилися.

З 1 січня 2021 року самозайняті особи (ФОПи, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувають на загальній системі оподаткування, можуть не сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності прибутку.

Тобто, якщо ФОП не отримав доходу (прибутку) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо у певному місяці (або навіть і році) оподатковуваного ПДФО та ВЗ чистого доходу самозайнята особа не матиме, то має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже, і не платити ЄСВ за такий період. Проте слід пам'ятати правило: немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу за цей період!

ФОПи-працівники. Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») або фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, одночасно перебувають у трудових відносинах, вони можуть не платити ЄСВ за себе.

Увага! З 1 січня 2021 року ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, які перебувають у трудових відносинах, мають право не платити ЄСВ за себе. За умови що роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі самозайняті особи ЄСВ платитимуть. Проте менше, ніж зазвичай.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них страховий внесок у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. I сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто в такому разі самозайнята особа зможе доплатити за себе лише різницю до мінімального страхового внеску (а може сплатити й більше, проте не більше від максимального страхового внеску).

ФОП-«незалежник». З 1 січня 2021 р., якщо фізособа зареєстрована як підприємець та провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити — за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Звичайна фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність і статусу ФОПа не має, такої пільги не матиме.

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років чи є особами з інвалідністю або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

До якого числа сплачується ЄСВ за II квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) каже, що ФОПи сплачують ЄСВ до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. I за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за II квартал є 19 липня.

А що як ФОП не сплатить ЄСВ у зазначені строки?

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня місяця дії карантину включно. Наразі карантин діє до 31 серпня. А отже, до цієї дати фінансових штрафів не буде.

Але податківці в роз'ясненні наголошували на можливості притягнення ФОПів до адмінвідповідальності за несплату ЄСВ під час карантину. Наразі адмінштраф становить від 40 до 80 н. м. д. г. (від 680 до 1360 грн).

Роз'яснюють податківці

...тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, не застосовуються за наступні порушення...: несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску; неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів); несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом №2464, до контролюючих органів.

Крім того, протягом періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню...

Враховуючи викладене, до платників єдиного внеску на період дії карантину не застосовуються штрафні санкції та не нараховується пеня за неповну сплату або несвоєчасну сплату сум єдиного внеску і несвоєчасне подання звітності, проте відсутня норма щодо звільнення від адміністративної відповідальності за зазначені порушення.

ЗIР, підкатегорія 201.09

Нормативна база

  • Закон №540 — Закон України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №591 — Закон України від 13.05.2020 р. №591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон про Держбюджет-2021 — Закон України від 15.12.2020 р. №1082-IX «Про Державний бюджет України на 2021 рік».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру