• Посилання скопійовано

Транспортний податок-2021

На початку року настає час звітувати і сплачувати транспортний податок. Розгляньмо, хто і в якому порядку має сплачувати цей податок та як заповнювати декларацію щодо нього.

Хто сплачує транспортний податок і подає декларацію?

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ транспортний податок сплачують власники легкових автомобілів, що згідно з пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування. Своєю чергою, пп. 267.2.1 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше ніж п'ять років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Станом на 1 січня 2021 року розмір мінімальної зарплати зріс до 6000 грн, тож об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2250000 грн.

I таку вартість авто визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Тому щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному вебсайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше ніж п'ять років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального.

А якщо 5 років з року випуску авто закінчуються посеред року?

У разі закінчення 5-річного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачують за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п'яти років.

Увага! Оподаткуванню транспортним податком підлягають автомобілі, марка, модель та рік випуску яких наведені на сайті Мінекономіки.

Власники автомобілів, які є об'єктом оподаткування, мають подавати і декларацію з транспортного податку. Якщо ж легковий автомобіль не підпадає під об'єкт оподаткування, то обов'язку подавати декларацію не виникає.

Крім того, не треба подавати декларацію і фізособам, позаяк згідно з пп. 267.6.1 ПКУ обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізосіб здійснює контролюючий орган за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об'єкт оподаткування.

Податкові повідомлення-рішення та платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року). Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Хто сплачує транспортний податок у разі надання авто у лізинг?

Як роз'яснювали податківці, у разі передачі легкового автомобіля у фінансовий лізинг (оренду) платником транспортного податку щодо транспортних засобів, зареєстрованих в Україні згідно з чинним законодавством, є орендодавець (юридична чи фізична особа — власник транспортного засобу).

I декларацію подають за місцем реєстрації об'єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а сплата транспортного податку здійснюється з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

За якою формою подавати декларацію?

З минулого року форма декларації з транспортного податку не змінилася. Бланк декларації затверджено наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 р. №415 (у редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. №595).

Окремої інструкції щодо заповнення цієї декларації законодавчо не передбачено, тож її заповнюють виходячи з інформації, що міститься у статті 267 ПКУ.

В які строки слід подати Декларацію?

Платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію не пізніше 20 лютого цього самого року (з розбивкою річної суми рівними частками поквартально).

Транспортний податок нараховується авансом на звітний рік. Тобто до 22 лютого 2021 року (включно; оскільки 20 лютого — вихідний, останній день строку переноситься на наступний робочий день) треба подати декларацію з транспортного податку за 2021 рік.

Щодо автомобілів, придбаних протягом року, то декларацію юрособа-платник подає протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачує починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Відповідно попередній власник платить транспортний податок до місяця, в якому він цей автомобіль продав або подарував.

А якщо автомобіль вкрали?

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об'єктом оподаткування, власник автомобіля припиняє сплачувати транспортний податок. Для цього юрособа — платник податку подає уточнюючу декларацію протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А в разі повернення легкового автомобіля його власникові обов'язок сплачувати транспортний податок відновлюється. Уточнюючу декларацію юрособа — платник податку подає протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

Сплачувати транспортний податок юрособа зобов'язана авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

У разі перереєстрації автомобіля в інший адміністративний район для випадків, коли передбачається взяття на облік платника транспортного податку в іншому контролюючому органі, такий платник подає до контролюючого органу за новим місцем обліку декларацію з типом «Звітна», а за попереднім місцем обліку декларацію з типом «Звітна нова» (до 20 лютого звітного року) або з типом «Уточнююча» (після 20 лютого звітного року).

Яка відповідальність за неподання декларації?

Неподання (крім випадків, коли податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків декларації з транспортного податку тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. А за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Такі розміри штрафів передбачено п. 120.1 ПКУ.

Проте до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території (а він і досі триває) цей штраф не застосовується. Отже, наразі за несвоєчасне подання декларації з транспортного податку суб'єкти господарювання звільнені від фінансової відповідальності.

Яка ставка податку?

Транспортний податок сплачують за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн за кожен такий легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування (п. 267.4 ПКУ).

У 2021 році за кожен автомобіль у власності, середньоринкова вартість якого становить понад 2250000 грн (згідно з інформацією, розміщеною на сайті Мінекономіки) і з року випуску якого ще не минуло 5 років, сплачують податок у розмірі 25 тис. грн.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру