• Посилання скопійовано

Коли визнавати дохід за інвойсом?

ТОВ на загальній системі оподаткування надає послуги з програмування іноземним контрагентам. Документально це оформляється рахунком-офертою. На яку дату в бухобліку можна визнати доходи, якщо рахунок складено 26 травня, а 30 травня отримано оплату за рахунком — офертою?

Рахунок-фактура (інвойс) може вважатися первинним документом, але для цього, безумовно, він повинен містити всі обов'язкові реквізити, названі в ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення №88. Підтверджує це і Мінфін у листах від 16.02.2017 р. №31-11410-06-5/4339 (див. «ДК» №11/2017, коментар «ДК») та від 22.08.2017 р. №35210-07/23-3364/2658 (див. «ДК» №37/2017). Водночас він додає ще одну умову для набуття рахунком-фактурою (інвойсом) статусу «первинки». Так, первинним документом рахунок-фактура (інвойс) стане лише після його оплати. Документами, що підтверджують оплату, можуть бути платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера тощо.

В обліку госпоперації відображають на підставі первинних документів. А судячи з вищезазначеного, виходить, що поки інвойс не оплачено, то первинного документа немає, а отже, немає й підстав для відображення операцій в обліку. Але вважаємо, що це не зовсім так, адже тут має діяти аналогія з відображенням в обліку запізнілих документів. Докладніше про облік у такому разі ми писали в «ДК» №29/2019.

Так, позаяк для відображення витрат за запізнілими документами ми їх однаково маємо відобразити у звітному періоді понесення, тому, як пропонує Мінфін, варто складати бухгалтерську довідку й показувати витрати у звітному періоді їх понесення, хоча й первинних документів ще немає на дату складання фінзвітності.

До речі, одна з умов відображення господарської операції — наявність первинного документа. Наголошуємо, що це саме умова, а не дата. А ось операцію потрібно відобразити у періоді її здійснення, а не отримання «первинки». Так, відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік госпоперації повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тому вважаємо, що для відображення доходів має спрацьовувати аналогія з відображенням витрат за запізнілими документами.

Відповідно до п. 10 П(С)БО 15, дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінено результат цієї операції.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх нижченаведених умов:

— можливості достовірної оцінки доходу;

— імовірності надходження економічних вигід від надання послуг;

— можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;

— можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Підтвердженням надання послуг є первинний документ — інвойс. Вважаємо, що підприємство має визнати дохід від наданих послуг датою надання таких послуг, зазначеною в інвойсі. Якщо така дата в інвойсі чітко не вказана — то такою датою буде дата самого інвойсу.

Нормативна база

  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Положення №88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.
  • П(С)БО 15 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. №290.

Катерина КАЛАШЯН, ACCA DipIFR

До змісту номеру