• Посилання скопійовано

Що нового

Президент хоче створити сприятливі умови для розвитку IТ-індустрії

! IТ-індустрії

З метою створення сприятливих умов для розвитку IТ-індустрії та реалізації інвестиційного потенціалу України у сфері інформаційних технологій Президент доручив Кабміну розробити у тримісячний строк із залученням представників державних органів, бізнес-асоціацій, незалежних експертів і народних депутатів України та внести на розгляд парламенту законопроєкти, спрямовані на стимулювання здійснення госпдіяльності у сфері IТ юрособами.

Зокрема, передбачається визначити тимчасові особливості оподаткування зарплати IТ-фахівців «з метою встановлення ефективного рівня податкового навантаження для сприяння детінізації розрахунків у сфері оплати праці та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних IТ-компаній на зовнішньому ринку».

Очікується також лібералізація трудових відносин між юрособами, що здійснюють діяльність у сфері інформаційних технологій, та IТ-фахівцями, які перебувають з ними у трудових відносинах. Тобто ФОПів-айтішників ця лібералізація не стосуватиметься, а в чому вона полягатиме — невідомо.

Укотре обіцяють перестати вилучати сервери: «удосконалення порядку здійснення процесуальних дій під час кримінального провадження з метою унеможливлення необґрунтованого втручання у діяльність юросіб, що здійснюють діяльність у сфері інформаційних технологій».

Також Кабмін має забезпечити вжиття заходів, спрямованих на полегшення IТ-імміграції в Україну, розвиток освіти і профпідготовки у сфері IТ.

Указ Президента від 03.09.2020 р. №371/2020 чинний з 05.09.2020 р.


НБУ оновив правила відкриття та закриття рахунків

! Банкам та їхнім клієнтам

Національний банк України врегулював низку питань, пов'язаних із порядком відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, а також залученням банками вкладів (депозитів) на рахунки вкладників. Зміни внесено до Iнструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492, та до Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою НБУ від 03.12.2003 р. №516. Зміни враховують вимоги оновленого законодавства з фінансового моніторингу.

Зокрема, Нацбанк:

  • передбачив можливість віддаленого встановлення ділових відносин між банком та клієнтом з дотриманням вимог, установлених нормативно-правовим актом НБУ з питань фінмоніторингу;
  • надав банкам право закривати поточні рахунки клієнта за наявності підстав, передбачених законодавством з питань фінмоніторингу;
  • заборонив банкам закривати поточні рахунки клієнтів, у разі якщо кошти, що перебувають на рахунку клієнта, заморожені (зупинені) відповідно до законодавства з питань фінмоніторингу.

Крім цього, Нацбанк встановив порядок:

  • відкриття та закриття рахунків інвесторів — юросіб-резидентів за угодами про розподіл продукції;
  • залучення банками вкладів (депозитів) від ФОПів, юросіб-нерезидентів, представництв юросіб-нерезидентів в Україні (включно з інвесторами за угодою про розподіл продукції на території України) та здійснення операцій за ними;
  • випуску та погашення ощадних (депозитних) сертифікатів, номінованих у банківських металах.

Фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, більше не повинна подавати до банку копію документа, що підтверджує взяття її на облік відповідним контролюючим органом: банки самостійно отримуватимуть такі відомості з даних, що оприлюднені на офіційному вебсайті ДПСУ.

Натомість інвестори (фізичні і юридичні особи, банки) та номінальні утримувачі зобов'язані подавати до банку копію документа про їх взяття на облік у контролюючому органі.

Також фізособи отримали право підписувати договори цифровим власноручним підписом.

Постанова Національного банку України від 03.09.2020 р. №129 чинна з 04.09.2020 р.


НБУ вирішив вилучити з обігу старі банкноти і монети

! Усім

Нацбанк прийняв низку рішень, спрямованих на поліпшення організації готівкового обігу та оптимізацію готівкових розрахунків:

  • про поступове вилучення з готівкового обігу банкнот номіналами 1 і 2 гривні зразків 2003 — 2007 років та обігових монет номіналом 1 гривня, виготовлених до 2018 року;
  • про завершення процесу вилучення з обігу банкнот усіх номіналів зразків до 2003 року всіх років випуску;
  • про вилучення з готівкового обігу монет номіналом 25 копійок.

Постанови Національного банку України від 06.08.2020 р. №115, №116, №117 чинні з 03.09.2020 р.


Нові розміри коригуючих коефіцієнтів за ОВДП і ОВМП

! Банкам і позичальникам

Нацбанк переглянув розмір коригуючих коефіцієнтів за облігаціями внутрішніх державних позик, які приймаються як застави за операціями з рефінансування, операціями прямого репо та операціями за договорами про зберігання запасів готівки, а також формують гарантійний фонд для операцій своп процентної ставки. Відповідні зміни внесено до рішення Правління НБУ від 22.06.2020 р. №417-рш. Також НБУ визначив розміри коригуючих коефіцієнтів для облігацій внутрішніх місцевих позик, які можуть бути включені до пулу застав за кредитами рефінансування або використані для здійснення операцій репо з НБУ.

Водночас втратив чинність Наказ НБУ від 26.07.2018 р. №674-но «Про затвердження розмірів коригуючих коефіцієнтів та граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна)».

Наказ НБУ від 27.08.2020 р. №648-но, рішення Правління НБУ від 27.08.2020 р. №547-рш чинні з 07.09.2020 р.


Нормативи екологічно безпечного зрошення та осушення

! Власникам, користувачам меліорованих земель

Кабмін відповідно до ч. 5 ст. 25 Закону «Про меліорацію земель» Постановою «Про нормативи екологічно безпечного зрошення, осушення, управління поливами та водовідведенням» встановив:

  • нормативи екологічно безпечного зрошення та управління поливами (додаток 1);
  • нормативи екологічно безпечного осушення (додаток 2);
  • нормативи екологічно безпечного управління водовідведенням (додаток 3).

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.2020 р. №766 чинна з 08.09.2020 р.


Нове в підвищенні кваліфікації спеціалістів з питань фінмоніторингу

! Суб'єктам фінмоніторингу

Кабмін затвердив Порядок організації та координації роботи з перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу.

Цей Порядок визначає механізм забезпечення Держфінмоніторингом організації та координації роботи з перепідготовки та підвищення кваліфікації (навчання) у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення спеціалістів з питань фінансового моніторингу, а саме:

  • відповідальних працівників суб'єктів первинного фінансового моніторингу;
  • працівників, залучених до проведення фінансового моніторингу;
  • спеціалістів органів державної влади.

Перепідготовка та підвищення кваліфікації (навчання) відповідальних працівників та працівників, залучених до проведення фінансового моніторингу, здійснюються:

  • академією, що належить до сфери управління Держфінмоніторингу;
  • державною навчально-науковою установою «Академія фінансового управління»;
  • іншими закладами освіти, які включені до переліку закладів, що здійснюють перепідготовку та підвищення кваліфікації у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, який формується Держфінмоніторингом.

Водночас втратила чинність постанова КМУ від 19.08.2015 р. №610, якою було затверджено попередній Порядок.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.2020 р. №777 чинна з 08.09.2020 р.


Зміни в Порядку встановлення тарифів на послуги з розподілу електроенергії

! Електроенергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 р. №1175.

Зокрема, з переліку документів, що подаються ліцензіатом до НКРЕКП для перегляду тарифів при переході на стимулююче регулювання, вилучено:

  • довідку ДП «Енергоринок» про відсутність простроченої заборгованості ліцензіата за куповану електричну енергію на Оптовому ринку електричної енергії України, у тому числі за договорами реструктуризації та/або рішеннями суду щодо реструктуризації заборгованості, за попередні розрахункові періоди з урахуванням останнього звітного місяця до дати подання заяви до НКРЕКП;
  • копії договорів з ДП «Енергоринок» про реструктуризацію заборгованості та/або рішень суду щодо реструктуризації заборгованості (у разі наявності) за куповану електричну енергію на Оптовому ринку електричної енергії України.

Постанова НКРЕКП від 26.08.2020 р. №1610 чинна з 28.08.2020 р.


Зміни в порядку реалізації арештованого майна

! Учасникам торгів

Міністерство юстиції затвердило зміни до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін'юсту від 29.09.2016 р. №2831/5.

Зокрема, уточнено, що розмір винагороди адміністратора становить 0,1%, організатора — 3,9%, оператора — 1% вартості реалізованого майна.

Оператор має право на винагороду і в тому випадку, коли переможець електронних торгів (торгів за фіксованою ціною), що подав заявку на участь у відповідних торгах через електронний майданчик оператора, був дискваліфікований організатором.

Торги з продажу арештованого майна проводяться в такі строки:

а) для торгів за фіксованою ціною — не раніше 7, але не пізніше 10 р. д. після внесення лота до системи;

б) для електронних торгів:

  • для лотів зі стартовою ціною до 5000,00 грн — не раніше 12, але не пізніше 15 р. д. після внесення лота до системи;
  • для лотів зі стартовою ціною від 5000,01 до 1000000,00 грн — не раніше 20, але не пізніше 25 р. д. після внесення лота до системи;
  • для лотів зі стартовою ціною від 1000000,01 грн — не раніше 30, але не пізніше 35 робочих днів після внесення лота до системи.

Зміни до Порядку набирають чинності з дня, наступного за днем розміщення на вебсайті Мін'юсту оголошення про початок реалізації арештованого майна в електронній торговій системі, адміністратором якої є ДП «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖI».

Наказ Мін'юсту від 28.08.2020 р. №2933/5
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 09.09.2020 р. офіційно не опубліковано


Порядок гарантійного ремонту дорожніх ТЗ актуалізовано

! Власникам і ремонтникам ДТЗ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України внесло зміни до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни дорожніх транспортних засобів, затвердженого наказом Мінпромполітики від 29.12.2004 р. №721.

Метою змін є приведення Порядку у відповідність до законодавства.

Так, уточнено, що:

  • вимоги Порядку поширюються на дорожні транспортні засоби (далі — ДТЗ), які підлягають державній реєстрації територіальними органами з надання сервісних послуг МВС;
  • роботи з технічного обслуговування ДТЗ у період гарантійного терміну експлуатації або його гарантійного ремонту здійснюються з оформленням акта передавання-приймання ДТЗ та наряду-замовлення згідно з Правилами надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затвердженими наказом Мінінфраструктури від 28.11.2014 р. №615;
  • продавець здійснює торгівлю ДТЗ згідно з Порядком здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженим постановою КМУ від 11.11.2009 р. №1200, і забезпечує відповідні умови для зберігання ДТЗ та виконання робіт щодо передпродажної підготовки;
  • виконавець (продавець, виробник) (чи уповноважені ними представники) зобов'язані прийняти ДТЗ неналежної якості від споживача і задовольнити його вимоги про заміну ДТЗ або усунення недоліків. Доставка ДТЗ виконавцю (продавцю, виробнику) та його повернення споживачеві здійснюються виконавцем (продавцем, виробником) відповідно до ч. 1 ст. 709 ЦКУ.

Наказ Мінекономіки від 11.08.2020 р. №1528
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 09.09.2020 р. офіційно не опублікований


Зміни в порядку обслуговування іменних ЦП у бездокументарній формі

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про порядок забезпечення існування іменних цінних паперів у бездокументарній формі, затвердженого рішенням НКЦПФР від 22.01.2014 р. №47.

Метою змін є приведення Положення у відповідність до нового Закону про фінмоніторинг та Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 08.04.2014 р. (у редакції рішення НКЦПФР від 14.11.2019 р. №690).

Зокрема, суму, з якої починається ідентифікація та верифікація депозитарною установою власників ЦП, збільшено зі 150 тис. грн до 400 тис. грн (у т. ч. еквівалент в інвалюті).

Рішення НКЦПФР від 16.07.2020 р. №375
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 09.09.2020 р. офіційно не опубліковане


Нові протиепідемічні заходи під час футбольних матчів

! Організаторам матчів

Головний державний санітарний лікар України виклав у новій редакції протиепідемічні заходи під час проведення футбольних матчів серед професійних футбольних клубів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені постановою Головдержсанлікаря від 21.08.2020 р. №49.

Визначено, що на стадіоні організатор матчу повинен забезпечити:

  • мінімальний контакт учасників та організаторів футбольних матчів;
  • наявність спиртовмісних антисептиків з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів для обробки рук перед або всередині кожного приміщення;
  • дезінфекцію спиртовмісними розчинами поверхонь у всіх роздягальнях, медичних та допінг-кімнатах на стадіоні. Дезінфекція повинна бути завершена за 1 годину до тренування і 3 години до матчу;
  • обробку спиртовмісним антисептиком дверних ручок, кнопок ліфтів, вимикачів тощо кожні 30 хвилин;
  • наявність окремих додаткових контейнерів для збору, зберігання та утилізації засобів індивідуального захисту;
  • використання персоналізованих пляшок для напоїв. Заборонено обмінюватись особистими речами (рушники, халати тощо) з іншими гравцями;
  • провітрювання усіх приміщень кожні 3 години протягом 15 хвилин.

Забороняється:

  • функціонування фітнес-барів, спа-зон, надання послуг масажу (крім спортивного розігріву спортсменів безпосередньо перед виходом на футбольне поле);
  • централізоване харчування в місці проведення матчу.

Постанова Головдержсанлікаря від 03.09.2020 р. №51 чинна з 03.09.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру