• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Резерв на оплату відпусток
Чи потрібно у наказі про облікову політику зазначати метод визначення забезпечення для відшкодування майбутніх витрат на виплату відпусток працівникам, якщо з нового року змінено підхід до розрахунку?

ПДВ на технологічні втрати
Підприємство передає переробнику насіння соняшника для переробки на олію, отримуючи з переробки готову продукцію — олію. В акті переробки окремо зазначається кількість технологічних втрат соняшнику. Чи потрібно на ці втрати нараховувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ?

Чи потрібно ФОПу, який здійснює перевезення пасажирів, застосовувати РРО?
ФОП має кілька автобусів та здійснює перевезення пасажирів. Він уклав договір з автостанцією, яка реалізує квитки на рейс, але, крім того, за маршрутом на зупинках можливою є підсадка пасажирів, квитки яким продає водій. Чи потрібно ФОПу застосовувати РРО з 01.08.2020 р., з 01.01.2021 р., з 01.04.2021 р., чи не потрібно взагалі?

Оплата через термінал Приватбанку, Ощадбанку та інших фінустанов: чи потрібен РРО?
Чи потрібен РРО ТОВ на загальній системі, яке надає послуги щодо сервісного обслуговування та ремонту і продає товари юрособам та ФОПам? Від юросіб оплата надходить лише з рахунку на рахунок. А ось ФОПи — хто як: одні через термінал Приват24 власною карткою (не ФОПи), інші — з власних пенсійних карток через термінал Ощадбанку, треті — через термінал і за себе, і за іншого ФОПа. Чи потрібно ТОВ в таких випадках використовувати РРО?

Зарахування днів відпустки за власний рахунок у розрахунок днів щорічної відпустки
Як правильно розрахувати відпусткові, якщо у зв'язку з карантином у квітні і травні 2020 р. заробітна плата не нараховувалася, працівник перебував у відпустці за власний рахунок. Чи рахувати календарні дні, якщо заробітна плата — 0 грн?

Чи можна податковим кредитом погасити імпортний ПДВ?
Підприємство має значну суму накопиченого від'ємного значення між сумою податкових зобов'язань і податкового кредиту минулих періодів. Чи можна його використати для зменшення податкових зобов'язань з імпортного ПДВ?

Використання переказних векселів для розрахунків із кредиторами
Підприємство отримало у 2011 році прості векселі в оплату за товари, термін погашення — 28.01.2034 р. Чи може підприємство розрахуватися цими векселями з будь-яким своїм контрагентом-кредитором, наприклад для погашення кредиторської заборгованості у сумі 100 тис. грн, при цьому номінальна вартість векселів становить 8 млн грн?

До змісту номеру