• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові коди УКТ ЗЕД: з якої дати?
Пертурбації з набранням чинності Законом №674 призвели до того, що в багатьох платників податків виникає запитання, з якої дати застосовуються нові коди УКТ ЗЕД. Проаналізуймо, що кажуть стосовно цього податківці в IПК ДПСУ від 01.09.2020 р. №3658/IПК/99-00-05-06-02-06 та №3659/IПК/99-00-05-06-02-06.

Калькуляція, кошторис: чи потрібні і як складати
Розглянемо, чи потрібні калькуляції, кошторис та які особливості їх складання.

Право оренди суд не забере!
ВС вирішив, що при примусовому стягненні з боржників боргу виконавець може продати право емфітевзису, але не право оренди.

Поворотна фіндопомога нерезидента-засновника
Підприємство отримує поворотну безвідсоткову фіндопомогу від засновника-нерезидента. Чи необхідно реєструвати договір в НБУ? Як відобразити в обліку отримання та повернення такої допомоги? Які податкові наслідки повернення/неповернення такої допомоги до кінця календарного року або протягом календарного року?

Виробництво зупинено: як списати ОЗ?
Підприємство вже 10 років не випускає продукцію. Є основні засоби, які потрібно списати. Чи нараховувати ПДВ при такому списанні? Як списати дебетовий залишок незавершеного виробництва на рахунку 23?

Якщо конфісковане майно вже продано
Факт конфіскації майна за судовим рішенням не завжди означає повну його втрату. Якщо судове рішення скасовано, власник може відшкодувати його реальну вартість із держбюджету.

Нові норми втрат нафтопродуктів
Кабмін постановою від 05.08.2020 р. №686 затвердив нові норми природних втрат нафтопродуктів. Розгляньмо, що змінилося та як їх застосовувати.

Транспортно-експедиційні послуги для нерезидента
Резидент України надає нерезиденту транспортно-експедиційні послуги залізничним транспортом (400$ винагорода експедитора і 800$ компенсація витрат на транспортування). Було отримано попередню оплату у розмірі 1000$, після чого було складено акт на 1200$ та проведено доплату у розмірі 200$. Як обліковувати й оподатковувати ПДВ таку операцію?

Ключі загублено — чи буде страховка?
Питання про те, скільки було ключів до авто і хто їх мав на момент викрадення, часто виникає у відносинах зі страховиками. Адже якщо СК проігнорувала це у договорі, їй доводиться виплачувати страхову суму, навіть якщо власник авто не пильнував, до кого потрапили ключі.

Вихід учасника з ТОВ: облік і оподаткування
Співвласник виходить зі складу учасників ТОВ і забирає свою частку майном. Як це відобразити у бухгалтерському обліку? Яке оподаткування такої операції?

Коли визнавати дохід за інвойсом?
ТОВ на загальній системі оподаткування надає послуги з програмування іноземним контрагентам. Документально це оформляється рахунком-офертою. На яку дату в бухобліку можна визнати доходи, якщо рахунок складено 26 травня, а 30 травня отримано оплату за рахунком — офертою?

Поважність пропуску строків оскарження
ПКУ надає можливість подати скаргу й після закінчення 10-денного строку. Проте для цього слід подати клопотання про поновлення строку та зазначити поважні причини з їх документальним підтвердженням. Які це можуть бути причини?

Якщо одного рядка замало
Як правильно відображати витрати у Книзі обліку доходів і витрат і чи можна використовувати більше ніж один рядок для запису 1 дня (наприклад, бракує місця для запису номерів накладних)?

Сплатили на картку: що з податками?
Яким законодавчим актом затверджено оподаткування грошей, отриманих на картку фізособи від сторонніх осіб? З якого числа розглядати надходження коштів на картку? З якої дати набрала чинності постанова Нацбанку №13, прийнята 31.01.2020 р.? I де взяти форму розписки про повернення позики?

До змісту номеру