• Посилання скопійовано

Податкова знижка за військову кафедру

Донедавна податкові органи заперечували право на отримання податкової знижки за витратами, понесеними за навчання на військовій кафедрі. Приємно, що цей підхід нарешті змінився.

Загальні моменти

Порядок отримання податкової знижки, перелік витрат, дозволених до включення, визначає ст. 166 ПКУ.

До 31 грудня 2020 року фізособа може подати декларацію про майновий стан, в якій зазначити суму отриманих доходів (заробітної плати) та суму коштів, які були сплачені за певні витрати, зокрема за навчання, і скористатися податковою знижкою1.

Особа, яка є найманим працівником, отримує заробітну плату та є резидентом України, має право на податкову знижку. Якщо особа одночасно є підприємцем та найманим працівником, право на знижку не втрачається, але є виключно щодо доходів, одержаних протягом 2019 року у вигляді заробітної плати. Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у 2019 році. Тому слід узяти у довільній формі у роботодавця копію довідки про отримані у звітному році доходи у вигляді заробітної плати. У довідці про доходи, крім загальної інформації про фізичну особу (П. I. Б., реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов'язково зазначають:

— суму нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

— розмір та суму ПСП (за наявності);

— суму утриманого ПДФО (а також військового збору, хоча ця сума на розрахунок не впливає).

1 Додатково див. «ДК» №37/2019.

Тож податкова знижка — це повернення сум ПДФО, сплачених із зарплати за певний рік. Спрощено суму ПДФО, яка була сплачена із зарплати протягом року, можна порахувати так: (Річна зарплата — Річна ПСП) х 18%.

Щоби повернути вже сплачену до бюджету суму ПДФО, дохід, з якого ця сума обчислювалася, зменшується на витрати, понесені працівником: (Річна зарплата — Річна ПСП — Річні витрати) х 18%.

Скористатися знижкою можна і тепер, в умовах карантину. Проте надати декларацію доведеться дистанційно. Наприклад, таку декларацію фізособи мають право подати через Електронний кабінет платника. Але щоби подати декларацію через Електронний кабінет, треба мати електронний підпис.

Зверніть увагу!

Особа має право скористатися податковою знижкою за навчання у разі здійснення оплати за навчання — навчальний рік/семестр, які припадають на різні календарні роки. Тож до витрат належать авансові суми на 2020 рік, які сплачувались у 2019 році (ЗIР, підкатегорія 103.06.03*). У пп. 166.3.3 ПКУ з 01.01.2017 р. скасовано обмеження щодо періоду, протягом якого платник податків та/або член його сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені) у звітному році навчався.

* Запитання: «Чи має право скористатися платник податку податковою знижкою за навчання члена його сім'ї першого ступеня споріднення на підставі договору, укладеного з навчальним закладом, який фактично здійснив оплату за навчання — навчальний рік/семестр, які припадають на різні календарні роки?».

Навчання на військовій кафедрі

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, наводиться у п. 166.3 ПКУ.

Зокрема, згідно з пп. 166.3.3 ПКУ, це може бути: «сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення».

Ще 2018 року податківці повідомляли: навчання на військовій кафедрі — це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов'язковою у процесі безпосереднього навчання, яка оплачується окремо (додатково) від плати за навчання за договором. Тому такі витрати до податкової знижки не належать.

Проте нині податківці змінили точку зору. Адже вони звернули увагу на ч. 10 ст. 33 Закону про вищу освіту. За цією нормою, однією зі складових структури вищої освіти є кафедра військової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів) для подальшої служби на посадах сержантського, старшинського, офіцерського або начальницького складу у військових формуваннях.

А ч. 4 ст. 21 Закону про освіту уточнює, що військова освіта передбачає засвоєння освітньої програми з військової підготовки з метою набуття комплексу професійних компетентностей, формування та розвитку індивідуальних здібностей особи і поглибленого оволодіння військовою спеціалізацією та здобувається одночасно з середньою, професійною (професійно-технічною), фаховою передвищою чи вищою освітою.

Тому тепер у ЗIР (підкатегорія 103.06.03) наведено нове позитивне роз'яснення: до податкової знижки можна включити витрати за навчання на військовій кафедрі.

Документальне підтвердження

Вимоги до документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки, передбачено п. 166.2 ПКУ і це:

— платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;

— договір з навчальним закладом (договір, який ідентифікує продавця і покупця);

— довідка про отримані у звітному році доходи;

— документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім'ї першого ступеня споріднення).

Оригінали документів не подаються податківцям, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (згідно з п. 102.1 ПКУ — протягом 1095 днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації).

Проте, як роз'яснюють податківці, для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.

Якщо за навчання платила інша особа

Платіж за навчання повинен здійснюватися безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою. У розрахункових документах обов'язково мають бути відображені вартість послуг та період їх надання (тобто за який період навчання була зроблена оплата).

Отже, якщо за навчання платили батьки й один з них зазначений як платник у розрахунковому документі, цей із батьків (а не дитина!) має право на податкову знижку за такими витратами.

Якщо у квитанціях зазначено ім'я дитини (за кого було здійснено платіж), це жодним чином не спростовує право одного з батьків на отримання податкової знижки. Але, якщо договір із навчальним закладом укладено одним із батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого, то права на податкову знижку батьки не мають.

Податкові органи не заперечують щодо податкової знижки, коли фізособа подає довідку від працедавця, який за дорученням платника перераховував суми коштів з одержуваного ним доходу до навчальних закладів, для оплати його навчання чи навчання інших членів його сім'ї першого ступеня споріднення (ЗIР, підкатегорія 103.06.031).

1 Запитання: «Чи має право на податкову знижку працівник, якщо за його дорученням підприємство здійснювало перерахування сум коштів з одержуваного ним доходу на навчання його дитини, але у платіжному дорученні як «Платник» вказано підприємство, а в «Призначенні платежу» — прізвище працівника?».

А от якщо один із батьків фактично оплатив навчання дитини (договір укладено між навчальним закладом та дитиною), але квитанції на оплату оформлені на ім'я дитини, права на податкову знижку така особа не має. Адже якщо в документах на переказ коштів у даних платника зазначено дані дитини, то саме ця особа є ініціатором переказу коштів.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру