• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік створення й утримання вебсайту
У сучасному світі бізнесу складно уявити роботу без цифрової трансформації. Залучення партнерів, пошук клієнтів, продажі вже давно переведено в онлайн. Тож розглянемо розробку та облік вебсайту мовою бухобліку.

Оприбуткування сайту-візитки
Підприємство замовило послуги із виготовлення візитної інтернет-сторінки (генерації прямих доходів від сайту не очікується). Як відобразити отримання такого сайту в обліку у замовника послуг? Як обліковувати витрати на хостинг і за домен?

Виписування ПН при експорті IТ-послуг
ТОВ на загальній системі оподаткування надає нерезиденту IТ-послуги (послуги комп'ютерного програмування та створення веб-сайтів). Коли та як виписувати ПН при експорті послуг, якщо в договорі не прописується сума послуги, а складаються інвойси (дати оплати та інвойсу не збігаються)? Це буде 0%, 20% чи без ПДВ?

Фізособі подаровано корпоративні права
Засновники ТОВ (дві фізособи) передали належні їм корпоративні права третій фізособі безоплатно. Як така операція оподатковується ПДФО та ВЗ?

ОСББ здає в оренду майно: як відобразити в обліку
ОСББ здає в оренду спільне майно (площі під рекламу чи земельну ділянку тощо). Такі дії дозволено статутом. Чи відкривати окремий рахунок для таких операцій? Як оподатковувати надходження, якщо ОСББ — неприбуткова організація і використовуватиме ці кошти для виконання статутних завдань? Що в бухобліку?

Недійсна адреса і скасування ППР
Фізособа (резидент та нерезидент) зобов'язана оновлювати свої дані в органі ДПС, у т. ч. й у разі зміни місця реєстрації (проживання). Iнакше у разі надсилання їй податкового повідомлення-рішення на недійсну адресу скасувати його особа вже не зможе.

Зміни в Положенні про касові операції
Зміни, внесені до Положення №148, ставатимуть чинними поступово. Зокрема, з 1 серпня 2020 року запрацюють зміни, зумовлені застосуванням програмних РРО, а отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше.

Доки можна стягнути середній заробіток?
Велика палата ВС вкотре захистила права роботодавців: суми невиплаченої зарплати стягуються без обмеження строком, а ось невиплачений середній заробіток за час затримки у розрахунку при звільненні (нарахований за ст. 117 КЗпП) — лише протягом трьох місяців.

Допомога на дітей ФОПів: правила зміняться
Зареєстровані у 2020 році та звільнені від сплати ЄСВ фізособи-«єдинники» матимуть право на допомогу на дітей. Адже Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, яка вносить зміни до Порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» I та II групи.

Ознаки фіктивності: позиція судів
Органи ДПС вдаються до різних засобів боротьби з нереальними господарськими операціями, у т. ч. і шляхом скасування реєстрації платником ПДВ у судовому порядку. Проте цього разу суди не оцінили такої спроби.

Податкова знижка за військову кафедру
Донедавна податкові органи заперечували право на отримання податкової знижки за витратами, понесеними за навчання на військовій кафедрі. Приємно, що цей підхід нарешті змінився.

Як табелювати директора-сумісника
Директор працює за основним місцем роботи по 4 години на день. Також за сумісництвом працює ще на двох підприємствах по 2 години на день та планує працювати ще на четвертому підприємстві. Як його табелювати за всіма місцями роботи та як оплачувати його працю?

До змісту номеру