• Посилання скопійовано

Що нового

Дію санкцій проти РФ продовжено

! Усім

Президент України своїм указом ввів у дію Рішення РНБО від 14.05.2020 р. «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Документом передбачено застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до низки фізичних осіб (додаток 1) та юридичних осіб (додаток 2).

Водночас із переліків фізичних осіб, на яких було накладено санкції попередніми рішеннями РНБО, вилучено 9 позицій, а з юридичних осіб — 23 позиції.

Указ Президента України від 14.05.2020 р. №184/2020 чинний з 16.05.2020 р.


Прийнято Закон про національну інфраструктуру геопросторових даних

! Користувачам геопросторових даних

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 07.05.2020 р. через місяць від цієї дати набирає чинності Закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних».

Закон визначає правові та організаційні засади створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, спрямованої на забезпечення ефективного прийняття органами державної влади та органами місцевого самоврядування управлінських рішень, задоволення потреб суспільства в усіх видах географічної інформації, інтегрування у глобальну та європейську інфраструктури геопросторових даних.

Дія Закону поширюється на відносини, що виникають у зв'язку зі створенням, функціонуванням та розвитком системи геопросторових даних, метаданих, геопорталів, геоінформаційних систем.

Геопросторові дані поділяються на базові геопросторові дані та тематичні геопросторові дані.

Базовими геопросторовими даними є відомості про:

  • системи відліку координат і висот;
  • державний кордон України;
  • адміністративно-територіальні одиниці, в тому числі їх межі;
  • територіальні громади, в тому числі межі їх територій;
  • гідрографічні об'єкти та гідротехнічні споруди;
  • населені пункти, в тому числі їх вулично-дорожню мережу;
  • будівлі та споруди;
  • автомобільні дороги;
  • залізниці;
  • інженерні комунікації;
  • аеропорти, морські та річкові порти;
  • земний покрив та ґрунти;
  • земельні ділянки;
  • реєстри вулиць та адреси об'єктів;
  • географічні назви;
  • цифрову модель рельєфу;
  • ортофотоплани.

До тематичних геопросторових даних належать усі види геопросторових даних, що створюються на основі базових геопросторових даних або як самостійні набори даних.

Метадані містять довідкову інформацію про склад, структуру, якість, територіальне охоплення, функції, умови використання геопросторових даних та сервісів та можуть містити іншу довідкову інформацію.

Доступ користувачів до геопросторових даних та метаданих забезпечується через геопортали держателів даних та офіційний вебсайт національної інфраструктури геопросторових даних.

Доступ до геопросторових даних та метаданих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування забезпечується безоплатно для всіх користувачів, якщо інше не встановлено законом.

Закон вводиться в дію з 01.01.2021 р.

Закон України від 13.04.2020 р. №554-IX набирає чинності 07.06.2020 р.


Скасовано штрафні бали для водіїв

! Водіям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.05.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів».

Законом вилучено з КУпАП п. 2-1 ч. 1 ст. 24, ч. 2 ст. 27 і ст. 27-1, якими регулювалося застосування адмінстягнення у вигляді штрафних балів, яке накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Ними було передбачено, що кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів.

У разі фіксації правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який вчинив правопорушення, вираховується кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею Особливої частини КУпАП.

Штраф за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено на громадянина після використання ним вищезгаданих штрафних балів.

Відповідно, з абз. 2 ч. 1 та 2 ст. 122 КУпАП вилучено слова і цифри «або 50 штрафних балів».

Закон України від 24.04.2020 р. №566-IX чинний з 14.05.2020 р.


Карантинні обмеження знову послаблено

! Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Дозволено пересування групою до 8 осіб (до змін — до двох), на випадки службової необхідності, як і раніше, це обмеження не поширюється.

Торговельне обслуговування населення вже не обмежується виключно магазинами.

Дозволено діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках, у тому числі під тентами, на верандах (до змін — лише просто неба). Однак така діяльність дозволяється, зокрема, за умови забезпечення розміщення не більш як 4 осіб (до змін — не більш як 2 клієнтів) за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.05.2020 р. №377 чинна з 16.05.2020 р.


Таксі дозволили їздити смугою для громадського транспорту

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306.

Згідно зі змінами водій таксі має право:

рухатися на дорозі із смугою для маршрутних транспортних засобів, позначеною дорожнім знаком 5.8 («Дорога із смугою для руху маршрутних транспортних засобів») або 5.11 («Смуга для руху маршрутних транспортних засобів»);

здійснювати посадку та висадку пасажирів у межах смуги для маршрутних транспортних засобів, позначеної дорожнім знаком 5.8 або 5.11, з урахуванням положень п. 15.1 та 15.2 Правил.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 р. №370 чинна з 20.05.2020 р.


Удосконалено механізм здешевлення кредитів для АПК

! Підприємствам АПК

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2015 р. №300.

Так, уточнено, що часткова компенсація відсоткової ставки за залученими у національній валюті банківськими кредитами на конкурсній основі надається суб'єктам господарювання агропромислового комплексу — юрособам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та ФОП (далі — позичальники), які, окрім іншого, провадять діяльність у галузях тваринництва та використали кредитні кошти для покриття поточних витрат та витрат капітального (інвестиційного) характеру, пов'язаних із провадженням діяльності у галузі тваринництва, або які провадять діяльність за іншими видами сільськогосподарської діяльності (крім тваринництва).

Також уточнено, що сума компенсації, що надається позичальникам та пов'язаним із ними особам протягом бюджетного року за короткостроковими, середньостроковими та довгостроковими кредитами, не може перевищувати:

для позичальників, які провадять діяльність у галузях тваринництва, — 15 млн грн;

для позичальників, які провадять діяльність за іншими видами сільськогосподарської діяльності (крім тваринництва), — 5 млн грн.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 р. №361 чинна з 20.05.2020 р.


Заборону на експорт етилового спирту зняли достроково

! Експортерам спирту

Кабмін вніс зміни у додаток 1 до Постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1109 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік».

Зокрема, норма щодо ліцензування експорту товарів за кодом згідно з УКТЗЕД 2207, а саме спирту етилового, неденатурованого, з концентрацією спирту 80 об.% або більше; спирту етилового та інших спиртових дистилятів (крім біоетанолу, напоїв, одержаних шляхом перегонки, денатурованих, будь-якої концентрації, та інших подібних товарів) діє до 15.05.2020 р., а не до 01.06.2020 р., як початково.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 р. №355 чинна з 15.05.2020 р.


Ліцензія на переказ коштів у гривні без відкриття рахунків стала електронною

! Небанківським фінустановам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, затвердженого постановою НБУ від 17.08.2017 р. №80. Запроваджується електронний реєстр ліцензій на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Нацбанк видає небанківській установі ліцензію шляхом унесення облікового запису про це до електронного реєстру.

Ліцензія набирає чинності з дня внесення до електронного реєстру облікового запису про видачу ліцензії. Строк дії ліцензії є необмеженим.

Водночас у зв'язку з переходом на електронну форму видачі ліцензії скасовуються послуги з переоформлення та видачі дубліката ліцензії, відповідні зміни внесено до Тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування, що надаються Національним банком України, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Постанова Національного банку України від 08.05.2020 р. №60 чинна з 16.05.2020 р.


Внесено зміни до Положення про ведення касових операцій

! СГ

З метою приведення порядку ведення суб'єктами господарювання касових операцій у національній валюті в Україні у відповідність до вимог законів №128-IX та №79-IX Нацбанк затвердив зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Докладніше див. «ДК» №21/2020.

Постанова Національного банку України від 07.05.2020 р. №59 чинна з 25.05.2020 р.


Порядок ведення Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності зазнав змін

! Аудиторам

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку ведення Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, затвердженого наказом Мінфіну від 19.09.2018 р. №766.

Зокрема, Порядок доповнено нормами, якими передбачено, що:

— також є публічним та доступним на вебсторінці Аудиторської палати архів Реєстру на кожну дату внесення змін протягом щонайменше 7 років;

— також у Реєстрі міститься така інформація про суб'єктів аудиторської діяльності:

дата включення суб'єкта аудиторської діяльності до Реєстру;

дата включення (виключення) відомостей про суб'єкта аудиторської діяльності до (з) розділу «Суб'єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності» або до (з) розділу «Суб'єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес» Реєстру (за наявності);

— також в окремих розділах Реєстру містяться такі відомості про суб'єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності та обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес:

дата включення відомостей про суб'єкта аудиторської діяльності до розділу «Суб'єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності» або до розділу «Суб'єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес» Реєстру (за наявності).

Наказ Мінфіну від 23.04.2020 р. №172
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.05.2020 офіційно не опублікований


До кінця року зменшено розмір внеску до Аудиторської палати України

! Аудиторам

З огляду на запровадження Постановою №211 карантину Аудиторська палата внесла зміни до свого рішення від 25.04.2019 р. №12/1 «Про розмір внеску, що сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь Аудиторської палати України».

Згідно зі змінами тимчасово зменшено розмір внеску, який сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь АПУ, — його розмір у період з 01.01.2020 р. до 31.12.2020 р. становить 0,2% суми винагороди (без урахування ПДВ) за кожним договором з надання аудиторських послуг з обов'язкового аудиту підприємствам, які не є підприємствами, що становлять суспільний інтерес. Надмірно сплачені у цей період суб'єктами аудиторської діяльності на користь АПУ суми внесків зараховуються у рахунок майбутніх платежів. До змін розмір внеску становив 0,8%.

Рішення АПУ від 08.05.2020 р. №37/2 чинне з 08.05.2020 р.


Зміни в поданні інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи

! Юрособам

Міністерство юстиції внесло зміни до низки своїх нормативно-правових актів, що стосуються подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи.

Зокрема, Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затверджений наказом Мін'юсту від 09.02.2016 р. №359/5, доповнено положенням, згідно з яким у разі виявлення держреєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи, такий реєстратор не пізніше наступного робочого дня інформує про виявлення відповідних фактів територіальний орган Мін'юсту за місцезнаходженням відповідної юрособи шляхом надсилання відповідного листа.

Відповідне положення не застосовується держреєстраторами, що є посадовими особами Мін'юсту, його територіальних органів.

Також внесено зміни до Iнструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері державної реєстрації, затвердженої наказом Мін'юсту від 12.08.2016 р. №2473/5. Зокрема, у разі виявлення під час проведення реєстраційних дій відповідно до Закону про держреєстрацію фактів неподання або несвоєчасного подання юрособою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або у разі надходження до територіального органу Мін'юсту повідомлення держреєстратора про виявлені факти неподання або несвоєчасного подання юрособою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи, Мін'юст чи відповідний територіальний орган рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юрособи або особу, уповноважену діяти від імені такої юрособи (виконавчого органу), з вимогою щодо необхідності звернення такої особи у місячний строк до Мін'юсту чи відповідного територіального органу для складення протоколу про адмінправопорушення за ч. 6 ст. 166-11 КУпАП.

Порушення вищезазначеного строку є підставою для передачі відповідної інформації Держфінмоніторингу.

Крім цього, внесено зміни до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, затвердженого наказом Мін'юсту від 10.06.2016 р. №1657/5, частина з яких набирає чинності з 15.07.2020 р.

Наказ Мін'юсту від 12.05.2020 р. №1626/5
набирає чинності через 5 днів з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 20.05.2020 офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру