• Посилання скопійовано

Зміни в Положенні про касові операції

Зміни, внесені до Положення №148, ставатимуть чинними поступово. Зокрема, з 1 серпня 2020 року запрацюють зміни, зумовлені застосуванням програмних РРО, а отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше.

Нацбанк постановою від 07.05.2020 р. №59 затвердив Зміни до Положення №148. Вони наберуть чинності через 10 днів після офіційного опублікування постанови. Офіційно опубліковано документ 15.05.2020 р., тож зміни діють з 25 травня 2020 року.

Проте в цій постанові є деякі зміни, які наберуть чинності пізніше:

— підпункти 1, 2, 4, 6 — 8 пункту 2, пунктів 4, 5 Змін до Положення, які наберуть чинності з 1 липня 2020 року;

— підпункт 2 пункту 1, підпункти 3, 5 пункту 2, пункту 3 Змін до Положення, які наберуть чинності з 1 серпня 2020 року.

Зауважимо, що визначення деяких термінів приведено у відповідність до чинного законодавства.

Зміни через програмні РРО з 1 серпня 2020 року

Деякі зміни пов'язані з початком застосування програмних РРО з 1 серпня 2020 року. Про їх застосування ми писали у статті «Програмні РРО — що чекати з 19 квітня» в «ДК» №9/2020, але пізніше через карантин початок їх використання було перенесено Законом від 17.03.2020 р. №533-IX на 1 серпня.

У визначення касових документів додано, що ними є і електронні розрахункові документи. Також електронні розрахункові документи з'являться у п. 23 Положення №148 щодо оформлення касових операцій.

Змінилося і визначення оприбуткування готівки. До нього додано інформацію про електронні фіскальні звітні чеки. Отже, з 1 серпня оприбуткуванням готівки буде проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції/електронному фіскальному звітному чеку.

Відповідно до оновленого п. 11 Положення №148, оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки зі застосуванням програмних РРО без ведення касової книги, є забезпечення щоденного створення засобами програмних РРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених програмними РРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера.

Зауважимо, що Мінфін ще перебуває у процесі затвердження нормативних актів, потрібних для застосування програмних РРО. Так, 5 травня Мінфін розробив проект порядку використання програмного РРО та надання споживачам фіскального чека в електронній формі.

Зміни щодо КОРО з 25 травня 2020 року

У терміні «Книга обліку» уточнено, що нею є КОРО у разі її використання.

Як відомо, ще з 1 жовтня 2018 року КОРО стала необов'язковою для ведення. Але таке незастосування можливе, якщо у разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії не проводяться розрахункові операції до моменту підключення резервного РРО або включення електроенергії (див. наш коментар у «ДК» №18-19/2020).

Граничні суми розрахунків готівкою

Граничні суми готівкових розрахунків залишаються без змін: 10000 грн — для операцій між суб'єктами господарювання (юрособами та ФОПами), 50000 грн — для операцій з фізособами та між ними. Але з 1 липня 2020 р. платежі понад установлені граничні суми буде дозволено проводити через:

— банки;

— небанківські фінустанови;

— юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

Останній пункт і є новацією.

Видача готівки при розрахунку за товар карткою

У п. 9 Положення №148 внесено зміни. Завдяки їм з 1 серпня 2020 року відокремлені підрозділи підприємств (а не тільки підприємства та ФОПи, як це передбачено зараз), зможуть мати право у разі розрахунків покупців картками за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надавати держателю електронного платіжного засобу (якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи) послуги з видачі готівки.

Документальне оформлення такої операції теж з 1 серпня зазнає змін.

По-перше, зараз воно передбачає на кожну надану послугу з видачі готівки друкування квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа) та відображення таких операцій у КОРО або РК у разі їх використання.

Реквізити чека на видачу готівки

Пунктом 6 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів ... визначено, що у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити:

ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;

ідентифікатор платіжного пристрою;

суму комісійної винагороди (у разі наявності);

вид операції;

реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ»;

напис «Код авт.» та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕПЗ».

Враховуючи зазначене, при відображенні операції з видачі готівки держателю електронного платіжного засобу у видатковому касовому чеку РРО має бути зазначено «Видача готівки» та відповідні реквізити такого касового чека.

IПК ДФСУ від 28.12.2018 р. №5449/6/99-99-14-05-01-15/IПК

З 1 серпня 2020 р. буде додано альтернативний варіант оформлення такої видачі готівки у разі використання програмного РРО. Зокрема, у такому разі клієнту буде надсилатися електронний розрахунковий документ на наданий абонентський номер або адресу електронної пошти.

За коментарем НБУ, це спростить процес отримання готівки з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують РРО (з відповідною реєстрацією).

Також передбачено змінити редакцію абз. 4 п. 27 Положення №148. За ним з 1 серпня 2020 р. при наданні послуг з видачі готівки не потрібно буде складати видаткові касові ордери на загальну суму проведених операцій за день та здійснювати запис про таку видачу в касовій книзі.

I наостанок…

НБУ вирішив, що Положення №148 вже не буде поширюватися на небанківські фінансові установи та операторів поштового зв'язку в межах операцій переказу коштів. Це передбачено новим п. 2-1 Положення №148, який набере чинності з 25 травня 2020 року.

Нормативна база

  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.
  • Постанова №59 — Постанова НБУ від 07.05.2020 р. №59 «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру