• Посилання скопійовано

Зміни у військовому обліку у роботодавця

Які зміни було внесено до військового обліку працівників у 2019 році? Які відомості роботодавці повинні подавати до військкомату? Хто буде підлягати військовому обліку?

Нагадаємо, що постановою КМУ від 06.02.2019 р. №74 було внесено зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 р. №921 (далі — Порядок №921). Ця постанова набрала чинності 14.02.2019 р. А отже, з цієї дати набрали чинності зміни, про які ми розповімо далі.

Відповідальні на підприємстві за ведення військового обліку

У п. 36 Порядку №921 уточнено, що підприємства, установи та організації ведуть персональний облік призовників і військовозобов'язаних за місцем їх роботи (навчання), у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди), строком більш як три місяці.

У п. 10 Порядку №921 уточнили вимогу щодо кількості осіб, відповідальних за ведення військового обліку, якщо на підприємстві працює більш як 7000 призовників та військовозобов'язаних (див. табл. 1).

Таблиця 1

Зміни щодо кількості відповідальних за військовий облік

Було Стало
Менше 500 призовників і військовозобов'язаних — обов'язки щодо ведення військового обліку покладаються на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом
Від 501 до 2000 призовників і військовозобов'язаних — одна особа
Від 2001 до 4000 призовників і військовозобов'язаних — дві особи
Від 4001 до 7000 призовників і військовозобов'язаних — три особи
На кожні наступні 3000 призовників і військовозобов'язаних — по одній особі додатково Кожні наступні від 1 до 3000 призовників і військовозобов'язаних — по одній особі додатково

Роботодавці в семиденний строк інформують відповідні районні (міські) військові комісаріати про призначення, переміщення і звільнення керівного складу та осіб, відповідальних за ведення військового обліку (п. 14 Порядку №921). Тобто раніше також подавали у семиденний строк інформацію до військкоматів про переміщення відповідальних за військовий облік. А відтепер необхідно повідомляти й про керівний склад. Але не зазначено ні те, хто належить до керівного складу, ні за якою формою повідомляти. Тож або діємо на власний розсуд, або чекаємо на додаткову інформацію від КМУ та Міноборони.

Як і раніше, утримання та забезпечення підвищення кваліфікації зазначених відповідальних осіб здійснюється за кошти підприємств, установ та організацій.

Зміни в категоріях військовозобов'язаних, які підлягають обліку

У п. 17 Порядку №921 тепер зазначається, що взяттю на військовий облік призовників державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають громадяни віком від 17 до 27 років. Раніше нижньою межею було 18 років.

Змін зазнав п. 18 Порядку №921. Зараз взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають і громадяни, придатні за станом здоров'я до проходження військової служби в мирний час або воєнний час, які досягли граничного віку перебування в запасі Збройних сил.

Також цей пункт було доповнено новою категорією працівників, яких слід обліковувати. Мова йде про осіб, які прибули з тимчасово окупованої території України та взяті на військовий облік у районному (міському) військкоматі за місцем взяття їх на облік як внутрішньопереміщених осіб.

Обов'язки роботодавця по-новому

Перелік обов'язків роботодавців щодо призовників та військовозобов'язаних теж зазнав змін (п. 37 Порядку №921). Але здебільшого ці зміни косметичні. Зокрема, первинний військовий облік став персональним обліком.

Важливо, що інформація, яку роботодавці до цього мали подавати до військкоматів в обов'язковому порядку, тепер подається за потреби. Тобто якщо такої інформації немає, про це оповіщати військкомати не потрібно (див. табл. 2).

Таблиця 2

Зміни щодо інформації військкоматам

Було Стало
У п'ятиденний строк з дня подання відповідних документів внесення до особових карток призовників і військовозобов'язаних змін щодо їх сімейного стану, місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади та надсилання щомісяця до 5 числа до районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних У п'ятиденний строк з дня подання відповідних документів внесення до особових карток призовників і військовозобов'язаних змін щодо їх сімейного стану, місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади та надсилання (у разі наявності) щомісяця до 5 числа до районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних
Складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць Складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (у разі їх наявності)

Відповідно до п. 43 Порядку №921, військовозобов'язані протягом семи днів з дня досягнення граничного віку перебування в запасі направляються посадовими особами, відповідальними за ведення військового обліку, до відповідного районного (міського) військового комісаріату (облікового органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки) для виключення з військового обліку. На підставі відмітки у військово-обліковому документі про виключення військовозобов'язаного з військового обліку в його особовій картці робиться відмітка «Виключений з військового обліку за віком».

Отже, відповідальним особам роботодавця треба буде не лише слідкувати за віком військовозобов'язаних, а і спрямувати їх на зняття з військового обліку і проконтролювати наявність відповідної відмітки у документах.

Також згідно з п. 47 Порядку №921 у разі отримання розпоряджень районних (міських) військоматів щодо оповіщення призовників і військовозобов'язаних роботодавці зобов'язані видати наказ про оповіщення призовників і військовозобов'язаних та довести його до їх відома у частині, що стосується забезпечення їх прибуття за викликом районного (міського) військового комісаріату у визначені ним строки, та копію наказу надіслати у триденний строк до відповідного районного (міського) військового комісаріату.

Підстави для видання оповіщень:

— виклик до військового комісаріату для оформлення військово-облікових документів;

— проходження медичного огляду;

— приписки до призовної дільниці;

— взяття на військовий облік, призначення на воєнний час;

— призов на військову службу або на збори військовозобов'язаних.

Раніше наказ потрібен був лише у разі приписки до призовної дільниці чи призову на збори або військову службу.

Типової форми такого наказу немає, отже, кожен роботодавець складатиме його на власний розсуд, відповідно до правил діловодства, встановлених на підприємстві.

Щодо картки №П-2

Конкретизовано заповнення особової картки військовозобов'язаного офіцера.

У розділі «Відомості про військовий облік» особової картки офіцерів запасу тепер зазначають:

— розряд запасу згідно із записом у військовому квитку офіцера запасу, а також серію та номер військового квитка або тимчасового посвідчення — у підрозділі «категорія обліку»;

— профіль підготовки (командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний, оперативний, адміністративний, оперативно-технічний) — у підрозділі «склад»;

— шестизначне цифрове позначення військово-облікової спеціальності — у підрозділі «військово-облікова спеціальність»;

— найменування районного (міського) військового комісаріату за місцем реєстрації — найменування районного (міського) військового комісаріату, в якому офіцер запасу перебуває на військовому обліку;

— найменування районного (міського) військового комісаріату за місцем фактичного проживання — найменування районного (міського) військового комісаріату, на території відповідальності якого фактично проживає офіцер запасу із числа внутрішньо переміщених осіб;

— перебування на спеціальному обліку — номер переліку, пункту і розділу переліку, за якими оформлено бронювання. Для офіцерів запасу, які мають мобілізаційні розпорядження, — номер команди (п. 41 Порядку №921).

Якщо у вас працюють працівники з інших регіонів

Також уточнено ведення військового обліку щодо працівників з інших регіонів у п. 46 Порядку №921.

Звіряння даних особових карток призовників і військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах інших регіонів, здійснюють шляхом:

— надсилання до таких військових комісаріатів двох примірників копій особових карток №П-2;

— і копій військово-облікових документів.

Після звіряння з обліковими даними військового комісаріату один примірник копії особової картки №П-2 або особистої картки державного службовця повертається до підприємства з відміткою військового комісаріату «звірено ___ ______ 20___ року», підписом посадової особи, яка здійснила звіряння, та гербовою печаткою.

Тобто надано можливість звіряти дані таких працівників дистанційно, шляхом надсилання вищезгаданої інформації щодо відповідної категорії працівників.

Перевірки щодо військового обліку

Такі перевірки роботодавців, як і раніше, передбачені п. 73 Порядку №921. Єдина зміна в тому, що раніше їх план затверджував Генштаб, а зараз — самі штаби оперативних командувань (але копії наказів про такі перевірки надсилаються до 10 березня до Генштабу).

Що ж до роботодавців, то програма перевірки доводиться штабами оперативних командувань до їх відома не пізніше ніж за десять днів до її початку (за формою згідно з додатком 27 до Порядку №921).

Зверніть увагу!

Підприємства, установи та організації, які здійснюють бронювання військовозобов'язаних та в яких працюють призначені в команди на воєнний час військовозобов'язані, перевіряються один раз на рік. Решта підприємств, установ та організацій перевіряється один раз на три роки.

Докладно про проведення таких перевірок та їх наслідки зазначено у п. 82 — 85 Порядку №921.

Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних

I насамкінець: змінами до Порядку №921 прописано ведення Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних — автоматизованої інформаційної телекомунікаційної системи, яка призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про військовозобов'язаних (призовників). Це не новина, адже створення такого реєстру встановлено Законом №1951, який набрав чинності ще 20.04.2017 р. Прикінцевими положеннями цього закону встановлювався обов'язок КМУ в шестимісячний строк з дати набрання чинності законом привести свої нормативні акти у відповідність до нього. Але до Порядку №921 ці зміни, як бачимо, потрапили лише в лютому 2019 р.

Володільцем реєстру є Міноборони України, розпорядником — Генеральний штаб Збройних сил України. Як передбачено п. 56 цього Порядку, вести Реєстр мають місцеві (районні) військові комісаріати. Тобто персонально-якісний облік призовників і військовозобов'язаних ведеться районними (міськими) військовими комісаріатами шляхом обліку персональних та службових даних призовників і військовозобов'язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов'язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов'язаних.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру