• Посилання скопійовано

Суть справи

Ліквідація ОЗ без згоди
В IПК від 23.07.2019 р. №3415/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №31/2019) розглядається знищення чи списання ОЗ у випадку неможливості їх використання за первісним призначенням. Головну увагу приділено обліку ПДВ, отож ми пропонуємо розглянути «по повній» таку операцію в обліку підприємства.

Зміни у військовому обліку у роботодавця
Які зміни було внесено до військового обліку працівників у 2019 році? Які відомості роботодавці повинні подавати до військкомату? Хто буде підлягати військовому обліку?

Акцизні накладні в одному примірнику
У минулій статті в «ДК» №29/2019, ми розповіли про акцизні накладні, які складають, коли пальне реалізується між акцизними складами, в тому числі пересувними. А зараз мова піде про операції, в яких фігурує лише один акцизний склад, і тому АН складають в одному примірнику.

Повідомлення про прийняття на роботу
Здавалось би, повідомлення про прийняття працівника на роботу — надзвичайно простий документ. Проте на практиці і досі виникають запитання. Пропонуємо пригадати основні правила та порядок подання уточнень.

Автомобіль як благодійна допомога
Благодійному фонду донор із Литви хоче надати благодійну допомогу у вигляді мікроавтобуса. Які податкові наслідки чекають благодійний фонд? Чи треба буде розмитнювати і реєструвати цей транспортний засіб?

Перехідні відпусткові
Як нарахувати перехідні відпусткові? Як відображають перехідні відпусткові в бухобліку? Як нараховувати ЄСВ та оподатковувати ПДФО та військовим збором?

100 днів відпустки
Чи можна працівнику надати 100 календарних днів щорічної відпустки, не використаної за попередні роки? Чи є взагалі обмеження на використання щорічних відпусток, накопичених за попередні роки? Проаналізуймо норми законодавства та позицію Мінсоцполітики з листа від 08.07.2019 р. №793/0/204-19 (див. «ДК» №31/2019).

Облік безконтактних перепусток
Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) придбаває спеціальні безконтактні картки для проходження через пункти пропуску офісного центру, які використовуються співробітниками підприємства, а також особами, які орендують робочі місця за договором коворкінгу. На якому рахунку та за якою вартістю обліковувати картки?

Робота на півставки у штатному розписі
Фахівці бухгалтерії або відділу кадрів часто користуються такими термінами, як «півставки», «чверть окладу», «0,75 ставки». Та в нормах чинного законодавства таких понять немає. То чи можна використовувати такі терміни і як зазначати таких працівників у штатному розписі? Мінсоцполітики відповіло на ці запитання в листі від 21.03.2019 р. №371/0/206-19 (див. «ДК» №31/2019).

Орендуємо приміщення — де платити ПДФО?
Чи сплачувати ПДФО за місцезнаходженням орендованих приміщень, якщо є наймані працівники? Чи слід подавати ф. №1ДФ за орендовані приміщення на території іншій, ніж зареєстроване підприємство, якщо є наймані працівники? Яка відповідальність за неподання звітів? Чи поширюється на таке порушення строк 1095 днів?

Як списати нестачу пива
У госпдіяльності кафе (ТОВ на загальній системі з ПДВ, діяльність — КВЕД 56.10, 56.20) іноді потрібно списати алкоголь (наприклад, при підключенні кега з пивом), продукти зіпсовані або розбилася тара. Як списати це в бухобліку? Якими нормами потрібно керуватися? Які податкові наслідки?

До змісту номеру