У госпдіяльності кафе (ТОВ на загальній системі з ПДВ, діяльність — КВЕД 56.10, 56.20) іноді потрібно списати алкоголь (наприклад, при підключенні кега з пивом), продукти зіпсовані або розбилася тара. Як списати це в бухобліку? Якими нормами потрібно керуватися? Які податкові наслідки?
Без проведення інвентаризації списувати будь-яку нестачу не можна, тобто відображати списання пива чи продуктів харчування в обліку можна тільки після того, як таку нестачу буде фактично виявлено. Про особливості проведення та документальне оформлення інвентаризації «ДК» писав у №45/2018.
Зазначимо лише, що не обов'язково чекати проведення обов'язкової річної інвентаризації. Об'єкти, періодичність та строки проведення інвентаризації визначаються в наказі про облікову політику (п. 4 Положення №879). Нестача пива та продовольчих товарів здебільшого виникає внаслідок природного убутку.
Природний убуток — це товарні втрати, обумовлені природними процесами, що викликають зміну (зменшення) кількості товару, зберігаючи його якість.
До природного убутку належать втрати від усихання та вивітрювання, розпилення, кришіння, витікання (танення та просочування), розливу під час перекачування та продажу рідких товарів, витрат речовин на дихання (борошно, крупа) тощо.
Не належать до природного убутку технологічні й аварійні втрати, нестачі через брак, розкрадання, втрати під час ремонту, унаслідок порушення стандартів, правил технічної експлуатації, пошкодження тари тощо.
Що ж до пива, то у разі його продажу через розливний кран (ручний продаж) з ізотермічних ємностей та бочок норма природного убутку становить 0,1% маси реалізованого за міжінвентаризаційний період пива (додаток 1 до наказу Мінторгу СРСР від 30.12.88 р. №2171, яким затверджено Норми втрат рідких харчових продуктів при продажу через автомати, ізотермічні ємності та інше обладнання).
1 Наказ №217 діє досі на підставі постанови ВРУ від 12.09.91 р. №1545.
Зауважимо, що відповідно до п. 4 розд. IV Положення №879 нестача запасів у межах установлених норм природного убутку, виявлена під час інвентаризації, списується за розпорядженням керівника підприємства на витрати. Норми природного убутку можуть застосовуватися лише у разі виявлення фактичних нестач і після взаємозаліку нестач цінностей і лишків внаслідок пересортування. За відсутності норм природного убутку втрата розглядається як нестача понад норму.
Тобто якщо сума нестачі менша від максимально допустимої норми, в обліку природний убуток відображають у розмірі фактично виявленої нестачі. Якщо ж фактично нестача є більшою, то до природної нестачі відносять убуток у розмірі максимально допустимої норми, а перевищення вважають наднормативною нестачею.
Що ж до продуктів харчування, то їх списують з урахуванням їх природного убутку згідно з Нормами №88 (додатки 6 і 7).
Якщо відповідного виду продукту немає у нормах природного убутку, то вся втрата розглядається як нестача понад норму (п. 4 розд. IV Положення №879).
Відображення в бухгалтерському та податковому обліках (податок на прибуток та ПДВ) результатів проведення інвентаризації у зв'язку зі списанням товарів у межах норм природного убутку та понад такі межі було описано у згаданій статті у №45/2018.
Нормативна база
- Норми №88 — Норми природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкції з їх застосування, затверджені наказом Мінторгу СРСР від 02.04.87 р. №88.
- Положення №879 — Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879.
Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»