• Посилання скопійовано

«Маски-шоу» стоп?

16 листопада прийнято довгоочікуваний закон (законопроект №7275), який має на меті підвищити рівень захисту госпсуб'єктів під час досудового розслідування кримінального провадження.

Однією з позитивних новацій коментованого закону є можливість заявника отримати витяг з ЄРДР щодо його заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. Мало того, тепер слідчий, прокурор зобов'язані будуть надати такий витяг через 24 години з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення (оновлена редакція ст. 60, 214 КПК).

Досі законодавство давало можливість грубо порушувати права осіб, відносно яких були розпочаті окремі процесуальні дії, але повідомлення про підозру вручено не було. Зміни стосуються «іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування». Тепер особа, щодо якої (зокрема і її майна) здійснюються процесуальні дії та яка є стороною кримінального провадження (не судового!), матиме право подати клопотання про здійснення кримінального провадження у розумні строки та оскаржувати порушення таких строків (ст. 3, 28, 303 та 308 КПК).

Не може не тішити обов'язок відеофіксації обшуку. Втім, установлено й обмеження щодо фіксації судових засідань під час розгляду клопотань слідчим суддею — тепер обов'язковість фіксації не стосується негласних слідчих (розшукових) дій (зміни у ст. 27, 107, 222 та 236 КПК). При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором, стає невід'ємним додатком до протоколу обшуку. Стороні захисту також надається можливість безперешкодно вести самостійну відеофіксацію обшуку. А от факт недопущення до участі в обшуку адвокат зобов'язаний довести в суді під час судового провадження.

Усі, хто бере участь у відеофіксації, мають бути попереджені про їхній обов'язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність. Оновлена редакція ст. 387 ККУ передбачає посилену кримінальну відповідальність за розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування: від 50 до 100 н. м. д. г. або обмеження волі на строк до трьох років.

Особа, в житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, має право скористатись допомогою юриста чи адвоката на будь-якому етапі проведення обшуку (ст. 236 КПК). Крім того, приписи ст. 315 КПК передбачають додаткові гарантії захисту особи, у житлі чи іншому володінні якої здійснено обшук із застосуванням відеофіксації, від розголошення відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи. З метою підготовки досудового розгляду суд розглядає клопотання учасників судового провадження про здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні та вирішує це питання за ст. 27 КПК.

Складно перебільшити роль змін у ст. 160, 164 та 165 КПК: вони передбачають обов'язок сторони обвинувачення обґрунтовувати необхідність вилучення оригіналів документів або їхніх копій, а у статті 168 КПК заборонено вилучення електронних інформаційних систем та зобов'язано сторону обвинувачення робити копії необхідної інформації без вилучення техніки, на якій вона зберігається.

Копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід'ємних частинах, здійснені слідчим, прокурором із залученням спеціаліста, визнаватимуться судом як оригінал документа.

Збільшено перелік підстав для закриття кримінального провадження: воно закривається у разі наявності не скасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених п. 1, 2, 4, 9 ч. 1 ст. 284 КПК, у кримінальному провадженні щодо того ж діяння, що розслідувалось з дотриманням вимог щодо підслідності.

Єдине, що безперечно розчаровує, — ключові новації щодо відеозапису судового засідання набирають чинності аж з 1 січня 2019 року!

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру