• Посилання скопійовано

Що нового

Змінено Порядок обліку платників податків і зборів

! Платникам податків

Мінфін затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Зокрема, уточнено, що взяття на облік за основним місцем обліку відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, відомості щодо якого включені або підлягають включенню до Єдиного держреєстру юросіб, ФОП та громадських формувань, у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з ЄДР. Взяття на облік за основним місцем обліку іншого відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, відомості щодо якого не включаються та не підлягають включенню до ЄДР, у контролюючому органі здійснюється після належної акредитації (реєстрації, легалізації) такого підрозділу на території України згідно із законом.

Вилучено норми, які не належать до сфери регулювання Порядку та/або дублюються у положеннях інших нормативно-правових актів. Зокрема, вилучено положення, що стосуються призначення та проведення перевірок, урегулювання податкових зобов'язань або податкового боргу та особливостей обліку у контролюючих органах великих платників податків.

Наказ Мінфіну від 06.10.2017 р. №839
набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опублікований


Уточнено дії ДФС у разі отримання заяви на БВ ПДВ із некоректними реквізитами

! Платникам ПДВ

Мінфін уніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України та Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 03.03.2017 р. №326.

Новими нормами встановлено, що ДФС за результатами опрацювання повідомлень, які не пройшли перевірку ЕЦП посадових (уповноважених) осіб та печатки відповідного територіального органу, наступного робочого дня після отримання повідомлення з відмовою накладає повні та/або коректні ЕЦП, печатки та надсилає таке повідомлення повторно.

Також ДФС за результатами опрацювання повідомлень, що містять неповні та/або некоректні платіжні реквізити, наступного робочого дня після отримання від платника податку заяви з уточненими платіжними реквізитами формує повідомлення з уточненими платіжними реквізитами, необхідними для перерахування сум бюджетного відшкодування.

Наказ Мінфіну від 09.11.2017 р. №927 чинний з 17.11.2017 р.


Нові правила подання звітності для фінустанов

! Фінустановам, суб'єктам фінлізингу

Нацкомфінпослуг затвердила Порядок надання звітності фінансовими компаніями, фінансовими установами — юридичними особами публічного права, довірчими товариствами, а також юридичними особами — суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу.

Порядок визначає правила складання та подання звітності до Нацкомфінпослуг зазначеними суб'єктами, встановлює загальні вимоги до заповнення форм звітних даних та строки їх подання. Відповідно до розпорядження, такі суб'єкти надають звітність за грудень та IV квартал 2017 року, річну звітність за 2017 рік відповідно до вимог, які діяли на дату складання такої звітності.

Відповідно втрачає чинність розпорядження Держкомфінпослуг від 27.01.2004 р. №27.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 26.09.2017 р. №3840 набирає чинності з 01.01.2018 р.


Форми заяв на працевлаштування іноземців оновлено

! Роботодавцям

Кабмін затвердив форми заяв, які використовуються під час працевлаштування іноземців та осіб без громадянства:

заяви про отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

заяви про продовження строку дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

заяви про внесення змін до дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Утрачають чинність постанови КМУ від 27.05.2013 р. №437 і від 18.01.2017 р. №28 та п. 4 змін, що вносяться до постанов КМУ, затверджених постановою КМУ від 28.01.2015 р. №42.

Постанова ще не набрала чинності, але застосовуватиметься заднім числом — з 27 вересня 2017 року.

Постанова КМУ від 15.11.2017 р. №858
набирає чинності з дня її опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опублікована


Послаблено валютні обмеження

! Усім

НБУ вніс зміни до валютних обмежень, установлених Постановою НБУ від 13.12.2016 р. №410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України».

Зокрема, дозволено перерахування валюти за кордон на погашення кредитів, позик (у тому числі фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами з нерезидентами до дати, встановленої договором, у разі задоволення вимог нерезидента-кредитора до резидента-позичальника, що ліквідується, за кредитним договором/договором позики згідно з порядком (черговістю) задоволення вимог кредиторів, визначеним законодавством України.

Також дозволено купувати валюту з метою повернення за кордон дивідендів за період до 2013 року (включно) у межах загальної суми, що не може перевищувати в еквіваленті 2000000 доларів США.

Постанова НБУ від 14.11.2017 №112 чинна з 15 листопада.


Затверджено правила охорони праці працівників елеваторів

! Підприємствам зі зберігання та переробки зерна

Мінсоцполітики затвердило Правила охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна.

Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов'язану зі зберіганням та переробкою зерна.

Вимоги Правил є обов'язковими для роботодавців та працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання та переробки зерна.

З набранням чинності наказом припиняють застосовуватися Правила техніки безпеки і виробничої санітарії на підприємствах зі зберігання та переробки зерна Міністерства хлібопродуктів СРСР, затверджені наказом Мінхлібопродуктів СРСР від 18.04.88 р. №99.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінсоцполітики від 20.09.2017 р. №1504
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опублікований


Зміни в Ліцензійних умовах діяльності з управління активами

! Управляючим активами

НКЦПФР унесла зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), затверджених рішенням НКЦПФР від 23.07.2013 р. №1281.

Зокрема, визначено, що керівною посадовою особою є голова та члени колегіального виконавчого органу, їх заступники, особа, що здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу, її заступники, керівник та заступник керівника структурного підрозділу (крім структурного підрозділу, що проводить внутрішній аудит (контроль)) професійного учасника фондового ринку та/або саморегулівної організації та/або об'єднання професійних учасників фондового ринку та/або керівна посадова особа ДКЦПФР та/або НКЦПФР.

Також уточнено, що інформація щодо структури власності та пов'язаних осіб заявника є непрозорою, якщо неможливо визначити всіх власників істотної участі у професійному учаснику через наявність у структурі власності конструкцій щодо взаємного контролю (зустрічні довгострокові інвестиції) однієї особи над іншою та/або наявність у структурі власності осіб, які є номінальними (довірчими) власниками, тобто власниками, що мають право володіти, користуватися та розпоряджатися правами щодо істотної участі у професійному учаснику фондового ринку, але при цьому діють за вказівками кінцевих бенефіціарних власників та/або власниками з істотною участю не погоджено таку істотну участь, якщо на момент набуття істотної участі таке погодження було передбачено законодавством (для осіб, що мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку).

Рішення НКЦПФР від 26.09.2017 №713
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опубліковане


Визначено, які порушення Правил дорожнього руху фіксуються в автоматичному режимі

! Водіям

Кабмін затвердив Порядок функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі та Порядок звернення особи, яка допустила адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, до уповноваженого підрозділу Національної поліції.

Зокрема, встановлено, що за допомогою системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі фіксуються такі порушення:

перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів;

проїзд на заборонний сигнал світлофора;

порушення правил зупинки і стоянки;

порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів;

порушення встановленої для транспортних засобів заборони виїзду на смугу зустрічного руху;

порушення правил руху через залізничний переїзд;

порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками.

Система складається з:

автоматичної системи фіксації шляхом фотозйомки або відеозапису подій, що містять ознаки адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, за допомогою технічних засобів;

автоматизованої системи обробки даних Національної поліції.

Технічні вимоги до системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі мають бути затверджені МВС за погодженням з Держспецзв'язку у двомісячний строк.

Також установлено, що особа, яка фактично керувала ТЗ на момент учинення правопорушення, протягом 14 днів з моменту отримання власником ТЗ або особою, яка ввезла на територію України ТЗ, зареєстрований за межами України, постанови про накладення адмінстягнення за правопорушення, може звернутися до уповноваженого підрозділу Нацполіції особисто або за допомогою техзасобів телекомунікацій із заявою про визнання зазначеного факту правопорушення та згоду на притягнення до адмінвідповідальності.

Постанова КМУ від 10.10.2017 р. №833 чинна з 15.11.2017 р.


Реєстрація тракторів — по-новому

! Власникам тракторів і спецтехніки

Кабмін уніс зміни до Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затвердженого постановою КМУ від 08.07.2009 р. №694, та Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженого постановою КМУ від 11.11.2009 р. №1200.

Зокрема, встановлено, що для машин, які реєструються вперше, подаються такі документи:

декларація про відповідність, оформлена виробником або його уповноваженим представником, — для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту безпеки машин;

сертифікат затвердження типу, виданий органом з оцінки відповідності, призначеним в установленому порядку на провадження діяльності щодо затвердження типу, — для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів;

сертифікат відповідності затвердженому типу, оформлений виробником або його уповноваженим представником на підставі сертифіката затвердження типу, — для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

Також уточнено, що сільськогосподарські та лісогосподарські трактори, їх причепи і змінні причіпні машини, системи, складові частини та окремі технічні вузли, інші механізми, їх складові частини, виготовлені в Україні та/або ввезені на територію України, що мають ідентифікаційні номери і для яких установлено обов'язкові вимоги до забезпечення безпеки для життя, здоров'я споживачів, їх майна, навколишнього природного середовища, допускаються до продажу у разі наявності:

знака відповідності технічним регламентам, декларації про відповідність або декларації про вбудовування незавершеної машини — для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту безпеки машин;

номера сертифіката затвердження типу, нанесеного на табличці виробника або зазначеного в паспорті на машину, сертифіката відповідності затвердженому типу, оформленого на підставі сертифіката затвердження типу, — для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

Крім того, продавець має видати споживачеві копію декларації про відповідність або декларації про вбудовування незавершеної машини (для транспортних засобів, на які поширюється дія Технічного регламенту безпеки машин) чи копію сертифіката відповідності затвердженому типу (для машин, на які поширюється дія Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів).

Постанова КМУ від 15.11.2017 р. №856
набирає чинності через три місяці після дня опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опублікована


Зміни в Правилах дорожнього руху щодо кругового руху

! Водіям

Кабмін уніс до Правил дорожнього руху зміни, якими встановлено, що перевага в русі на нерегульованих перехрестях, де організовано круговий рух і які позначені дорожнім знаком 4.10 «Круговий рух», надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу.

При цьому додатково уточнено, що трамвай не має пріоритету під час виїзду на такі перехрестя.

Також установлено, що виїзд з перехрестя, де організовано круговий рух, може здійснюватися з будь-якої смуги, якщо напрямок руху не визначено дорожніми знаками чи розміткою і це не створить перешкод транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку праворуч.

Постанова КМУ від 15.11.2017 р. №860
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 21.11.2017 р. офіційно не опублікована


Технагляд на автодорогах — без публічних закупівель

! Шляховикам

КМУ вніс зміни до вимог щодо проведення контролю якості робіт з нового будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг загального користування, затверджених постановою КМУ від 28.12.2016 р. №1065.

Зокрема, встановлено, що ці вимоги застосовуються до об'єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг загального користування, проектування яких розпочинається з 1 січня 2018 року, при цьому уточнено, що поширюються вони лише на капітальний, а не на будь-який ремонт доріг.

Також скасовано вимогу про те, що замовник забезпечує здійснення технічного нагляду на автомобільних дорогах загального користування шляхом закупівлі дорожніх консультаційних послуг відповідно до Закону про публічні закупівлі.

Постанова КМУ від 08.11.2017 р. №846 чинна з 17.11.2017 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру