• Посилання скопійовано

ФОП із зони АТО змінює адресу

Фізособа зі статусом переселенця із зони АТО і пропискою в паспорті на непідконтрольній території України. Проживав в одному районі м. Запоріжжя (Україна), де згідно з довідкою переселенця і пропискою, зазначеною в ній, відкрив на себе ФОП на єдиному податку. Тепер переїздить до іншої області. Зміниться адреса прописки в довідці переселенця, відповідно податкова адреса ФОП. Процедура зміни прописки (адреси) ФОП-переселенца є аналогічною до стандартної перереєстрації адреси чи є свої нюанси?

Загальні правила реєстрації ФОПа та зміни до ЄДР

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону про держреєстрацію в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про фізособу-підприємця, зокрема, місцезнаходження (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв'язок з фізособою-підприємцем).

При реєстрації фізособа, яка має намір стати підприємцем, подає державному реєстратору заповнену реєстраційну заяву (форми 10, Наказ №3268/5), де зазначає своє місце проживання.

У разі необхідності внесення змін, зокрема щодо місця проживання, у реєстраційній картці (форми 11, Наказ № 3268/5) проставляється вже нова адреса.

При поданні наведених вище документів державному реєстратору особисто фізособа, яка має намір стати підприємцем, пред'являє свій паспорт громадянина України, або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне чи тимчасове проживання (ч. 5 ст. 18 Закону про держреєстрацію).

Тимчасово переміщені особи — громадяни України

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (ч. 1 ст.1 Закону про внутрішньо переміщених осіб).

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково й засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи.

Реєструється внутрішньо переміщеною особою фізособа-підприємець за її заявою та спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) в держреєстратора за місцем проживання на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ч. 6 ст. 7 Закону про внутрішньо переміщених осіб).

Тож при поданні документів на державну реєстрацію підприємцем чи внесення змін до відомостей, що містяться про такого ФОП в ЄДР (зокрема, при зміні місця проживання), внутрішньо переміщена особа пред'являє паспорт громадянина України разом з довідкою внутрішньо переміщеної особи.

Зміна місця проживання — нова довідка

Відповідно до Порядку №509 у разі зміни місця проживання/перебування (крім зміни місця проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці: району, міста без поділу на райони, району в місті, селища, села) заявник звертається за видачею довідки до уповноваженого органу за місцем фактичного проживання, а раніше видана йому довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

У разі зміни місця проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (району, міста без поділу на райони, району в місті, селища, села) внутрішньо переміщена особа інформує (зокрема, за допомогою телефонного зв'язку) про це уповноважений орган, який вносить інформацію про зміну фактичного місця проживання особи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, а також за зверненням внутрішньо переміщеної особи — до довідки (п. 9 Порядку №509).

Увага! Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. 3 ст. 4 Закону про внутрішньо переміщених осіб).

Отже, у разі прийняття рішення внутрішньо переміщеною особою — ФОПом змінити своє місце проживання з району міста на область треба спочатку звернутися до відповідних місцевих підрозділів з питань соцзахисту населення, отримати нову довідку (попередня вилучається) і лише після цього — звертатися до державного реєстратора щодо зміни відомостей про місце проживання такої внутрішньо переміщеної особи — ФОПа.

Зміна місця проживання — зміна ДПI

Порядок №1588 не містить окремих чи спеціальних вимог щодо взяття чи зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи — ФОПів, у т. ч. у разі зміни адміністративно-територіальної одиниці.

Отже, у разі зміни місця проживання ФОПа щодо такої внутрішньо переміщеної особи вчиняються органом ДФС ті самі самі дії, що й стосовно інших ФОПів, зареєстрованих та території України.

Так, у разі проведення державної реєстрації зміни місця проживання платника податків, унаслідок якої змінюються адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому на обліку перебуває платник податків (далі — адміністративний район), контролюючими органами за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків. Такі дії вчиняються органом ДФС у разі надходження відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків.

Відповідно до п. 10.13 Порядку №1588 у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання — платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Але це не стосується ЄСВ, який сплачується до органу ДФС за новим місцем обліку (п. 7 розд. III Порядку №435, п. 4 ч. 1 ст. 6 Закону про ЄСВ). Також треба не забути подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування і зазначити про зміну податкової адреси (пп. 298.3.1 ПКУ).

Нормативна база

  • Закон про внутрішньо переміщених осіб Закон України від 20.10.2014 р. №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
  • Закон про держреєстрацію Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Наказ №3268/5 — Наказ Мін'юсту від 18.11.2016 р. №3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Порядок №435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.
  • Порядок №509 — Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи затверджений постановою КМУ від 01.10.2014 р. №509.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру