• Посилання скопійовано

Донарахування індексації: місце в №1ДФ

Роботодавець у статусі податкового агента зобов'язаний утримати ПДФО та військовий збір із сум доходів, в тому числі й у вигляді індексації зарплати. Причому зробити це треба в тому податковому періоді, в якому відбувається таке нарахування (виплата). Проаналізуймо основні висновки податківців, викладені у їхньому листі від 10.05.2017 р. №7955/5/99-99-13-01-01-16 (див. «ДК» №32/2017).

Суму нарахованого та виплаченого доходу роботодавець має відобразити у формі №1ДФ.

Iндексація по своїй суті є компенсацією за втрату цінності заробітної плати, яка належить до виплати працівнику, бо грошовий еквівалент певної суми коштів із часом знецінюється (щомісяця є свій індекс інфляції). Але ж окремі донарахування індексації належать до конкретного місяця.

Податківці у коментованому листі зазначили: суми індексації зарплати за попередні періоди відображаються в ф. №1ДФ у тому кварталі, в якому проводиться таке нарахування, з ознакою доходу «101». Тобто виправляти попередні звітні періоди немає потреби. Окремо розділяти суми нарахованої зарплати та індексації також не треба. Єдиним рядком за кодом працівника наводяться суми нарахованого доходу, в тому числі індексація.

У частині ЄСВ алгоритм донарахування індексації буде аналогічним: нараховувати ЄСВ потрібно буде саме в місяці нарахування індексації, бо індексація буде базою для нарахування ЄСВ. У звітності з ЄСВ сума донарахованої індексації буде включатися до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування (пп. 3 п. 3 розділу IV Iнструкції №449):

— у таблиці 6 донараховану індексацію потрібно відображати у загальній сумі нарахованої зарплати відповідного працівника за місяць проведення донарахування;

— у таблиці 1 звітності з ЄСВ такий дохід, нарахований у звітному місяці, не буде відображатися окремо у розділі 4, а буде включатися до загальних даних щодо доходів за місяць донарахування індексації у рядку 1.1 розділу 1.

Ми всі пам'ятаємо, як нещодавно Мінфін у листі від 21.12.2016 р. №31-11410-07-25/36420 висловлювався щодо того, як слід виправляти помилки із нарахування зарплати (а несвоєчасне нарахування індексації, по суті, цим і є). Механізм виправлення помилок Мінфін тоді звів до таких етапів (відповідно до П(С)БО 6):

— донарахування зарплати (та індексації) за минулі роки слід відображати проведенням Д-т 441 К-т 661. Таким же чином має відображатися нарахування ЄСВ за минулі періоди у зв'язку з виправленням помилок: Д-т 441 К-т 651. Донарахування зарплати, що припадає на періоди поточного календарного року, відображатиметься проведенням Д-т 91, 92, 93, 94, 97 К-т 661, а ЄСВ — Д-т 91, 92, 93, 94, 97 К-т 651 (залежно від напряму діяльності, у якій використовується праця працівника);

— зменшити надміру нараховані суми зарплати чи неправильно нарахованої індексації протягом поточного календарного року слід методом «сторно» (повторити ті самі проведення, які вже зроблені, з відповідним від'ємним значенням сум зайвих витрат). Зменшити надміру нараховані суми зарплати за минулий рік треба через проведення Д-т 661 К-т 441 та Д-т 651 К-т 441, бо в цьому разі йдеться про виправлення помилок календарного року, який уже завершено.

Судячи зі змісту коментованого листа, податківці цієї позиції не підтримують і вважають за можливе включати донараховану індексацію до звітності того місяця, коли фактично було здійснено нарахування. Від прив'язки суми індексації до конкретного звітного місяця податківці абстрагуються. Враховуючи, що коментований лист є офіційною думкою контролюючого органу, ми рекомендуємо керуватися саме його висновками щодо донарахування індексації.

Такий підхід податківців збігається з положенням пп. 1.6.2 Iнструкції №5.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру