• Посилання скопійовано

Удосконалення веб-сайта через грант

Наше підприємство, що продає власну продукцію через свій веб-сайт, який в обліку є нематеріальним активом, отримало фінансовий грант для удосконалення роботи цього сайта в сумі 30000 грн.

Підприємство уклало угоду з компанією-виконавцем на «Розробку системи з можливістю взаємодії із головним сайтом компанії». Виконавець розробляє додаткові функції для нашого сайта: аналіз продажів, складський облік, обробка платежів, інтеграція з банківською системою. Питання: як в обліку відобразити отримання гранту та отримання послуг від виконавця? Це модернізація нематеріального активу чи витрати?

Документальне оформлення

Перш ніж говорити про облік операцій, слід приділити увагу документальному оформленню. Насамперед в умовах договору на отримання гранту зазначаються умови цільового фінансування. Треба з'ясувати, чи отримане фінансування є цільовим фінансуванням під капітальні інвестиції або для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство. Також це може бути фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов витрачання отриманого гранту. Саме конкретизація такого фінансування допоможе підприємству визначитись із майбутнім відображенням отриманого гранту в обліку. Забігаючи наперед, зауважимо, що цільове фінансування відображається в бухобліку з певними особливостями.

Далі для того, щоб з'ясувати ситуацію та правильно відобразити операцію в обліку, слід виокремити дві операції:

— отримання гранту або цільової фіндопомоги;

— удосконалення нематеріального активу (далі — НА).

Отримання гранту

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 15. За загальним правилом п. 5 П(С)БО 15 дохід, зокрема, визнається під час збільшення активу, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Проте, згідно з п. 16 П(С)БО 15, цільове фінансування не визнається доходом доти, доки немає підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

1. Отримання гранту. На рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» ведеться облік та узагальнення інформації про наявність та рух таких коштів. За К-т 484 «Iнші кошти цільового фінансування і цільових надходжень» відображаються кошти цільового призначення для фінансування певних заходів, за Д-т — використані суми за певними напрямами.

2. Введення в експлуатацію НА, придбаних за рахунок коштів цільового фінансування.

З огляду на те що підприємство отримує грант як цільове фінансування на удосконалення веб-сайта, який в обліку є НА, треба врахувати вимоги п. 18 П(С)БО 15. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об'єктів. Бухгалтерський запис Д-т 484 К-т 69 здійснюється одночасно з оплатою витрат на удосконалення сайта за рахунок коштів цільового фінансування, якщо на момент оплати виконавцю грант уже отримано.

3. Визнання доходу. Далі у процесі експлуатації НА, удосконалених за рахунок коштів цільового фінансування, на суму амортизації вартості удосконалень цього об'єкта щомісячно складається бухгалтерський запис Д-т 69 К-т 745.

Модернізація нематеріального активу

Визначитись із суттю витрат є доволі важливим для підприємства, адже отримані роботи можуть відображатись в обліку як витрати звітного періоду або як удосконалення об'єкта НА, відповідно, списуватись поступово через амортизацію. Через те що об'єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат бухобліку, є ризик завищити витрати певного періоду, як наслідок — занизити об'єкт оподаткування.

Відповідно до п. 18 П(С)БО 8, первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних із удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигід. Враховуючи суть операції, виконавець розробляє додаткові функції для веб-сайта компанії — зрозуміло, що метою таких робіт є удосконалення НА. Відповідно, понесені витрати будуть збільшувати вартість нематеріального активу.

Первинні документи про витрати повинні, зокрема, надавати інформацію про зміст витрат (виконання робіт зі створення нематеріального активу, витрачання матеріальних цінностей на створення об'єкта), кількісні і вартісні показники таких витрат, підписи уповноважених посадових осіб.

На підставі первинних документів про здійснені витрати складається первинний документ про введення модернізованого НА в господарський оборот. З моменту затвердження такого документа (акта) оновлений веб-сайт вводиться в господарський оборот. Затверджених форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі НА немає, на практиці можуть використовуватись типові форми, затверджені Наказом №732. Серед типових форм немає документа, яким можна оформити удосконалення НА, тому від себе рекомендуємо скористатись типовою формою №НА-1 «Акт введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів», на основі якої оформити удосконалення веб-сайта.

Витрати на придбання, створення та удосконалення об'єктів нематеріальних активів відображаються на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». Отже, додаткова інвестиція в удосконалений НА в обліку підприємства відображається бухгалтерським записом: Д-т 154 К-т 631, а згодом уведення в господарський оборот — Д-т 12 К-т 154. Як наслідок, балансова (залишкова) вартість веб-сайта збільшується на суму удосконалення НА.

Потрібно врахувати, що в результаті збільшення балансової вартості НА повинна змінитись сума амортизації.

Відповідно до п. 25 П(С)БО 8, амортизація НА нараховується протягом строку корисного використання, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті). Об'єктом амортизації в цьому випадку є збільшена первісна вартість об'єкта НА за мінусом його ліквідаційної вартості. Отже, з місяця, наступного за місяцем (за аналогією з п. 29 П(С)БО 81) збільшення первісної вартості веб-сайта, амортизація буде нараховуватися виходячи з нової, збільшеної первісної вартості НА.

1 Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив уведено в господарський оборот.

Нова вартість НА та розрахунок амортизації

Якщо веб-сайт удосконалять, приміром, у серпні, що підтвердять відповідним первинним документом, на підставі якого зроблять бухгалтерський запис Д-т 12 К-т 154, з наступного місяця за місяцем, у якому збільшено вартість НА, амортизацію потрібно буде нараховувати вже виходячи з нової, збільшеної первісної вартості. Відповідно, у серпні нараховується амортизація, яка розраховувалась при зарахуванні веб-сайта на баланс, а з вересня сума амортизації буде більшою за рахунок збільшеної залишкової вартості НА.

Після введення в експлуатацію удосконаленого НА можлива зміна терміну корисного використання та методу амортизації. Якщо строк корисного використання змінюється, слід зазначити про це, наприклад, у графі 7 форми №НА-2 «Iнвентарна картка обліку об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів».

Приклад Підприємство у квітні отримує від фінустанови грант для удосконалення роботи свого сайта в сумі 30000 грн.

Підприємство уклало угоду з компанією-виконавцем на «Розробку системи з можливістю взаємодії з головним сайтом компанії», загальна сума робіт — 50000 грн.

Виконавець розробляє додаткові функції для сайта: аналіз продажів, складський облік, обробка платежів, інтеграція з банківською системою, що підтверджено актами. Роботи передавались поетапно за актом №1 на суму 20000 грн у квітні та за актом №2 на суму 30000 грн у липні.

Модернізований веб-сайт введено в господарський оборот у серпні.

Первісна вартість веб-сайта — 30000 грн. Сума щомісячної амортизації до змін нараховувалась у розмірі 500 грн виходячи зі строку використання 60 місяців.

Балансова вартість веб-сайта на 01.08.2017 р. за даними бухобліку становить 21500 грн.

Відображення в обліку див. у таблиці.

Таблиця

Отримання гранту та удосконалення НА


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
Квітень
1.
Отримання гранту від фінустанови
311
484
30000,00
2.
Здійснено передоплату виконавцю
371
311
30000,00


3.
Сума гранту, за рахунок якого проводиться удосконалення НА, віднесена на доходи майбутніх періодів
484
69
30000,00
4.
Отримано роботи від Виконавця за актом №1
154
631
20000,00
5.
Проведено зарахування заборгованостей
631
371
20000,00
Липень
1.
Отримано роботи від Виконавця за актом №2
154
631
30000,00
2.
Оплачено виконавцю
631
311
20000,00
3.
Проведено зарахування заборгованостей
631
371
10000,00
Серпень
1.
Збільшено вартість веб-сайта
127
154
50000,00
2.
Сума амортизації (18 місяців використання)
93
133
500,00
500,00
п. 138.1 ПКУ
500,00
п. 138.2 ПКУ
Вересень
1.
Нараховано суму зносу
93
133
1690,48*
1690,48
п. 138.1 ПКУ
1690,48
п. 138.2 ПКУ
2.
Дохід пропорційно до суми нарахованої амортизації за цільовим фінансуванням
69
745
714,29**
* Нова сума амортизації: БВ на 01.09.2017 р. становить 71000 грн, строк використання — 42 місяці (60 - 18), сума щомісячної амортизації: 71000 : 42 = 1690,48 грн.
** Сума доходу визнається не за всією сумою амортизації, а лише у межах отриманого фінансування: 3000 : 42 = 714,29 грн.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Наказ №732 — Наказ Мінфіну від 22.11.2004 р. №732 «Про затвердження типових форм первинного обліку об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів».
  • П(С)БО 8 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 18.10.99 р. №242.
  • П(С)БО 15 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. №290.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру