• Посилання скопійовано

Оновлений звіт про контрольовані операції

16 червня набрав чинності Наказ Мінфіну від 28.04.2017 р. №468 (див. «ДК» №25/2017), яким оновлено форму Звіту про контрольовані операції. Розглянемо докладніше, в чому полягають новації.

Одразу заспокоїмо: зміни мають уточнюючий характер і ні до яких кардинальних новацій пристосовуватися не потрібно.

Так, змінено формулювання «(реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта*)» на «(реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта*)». У графі 23 таблиці «Відомості про контрольовані операції» до назви «Цифрове значення показника рентабельності» додано уточнення «контрольованих операцій», і зазначатися цей показник має у відсотках.

Внесено зміни і до Порядку №82. Суть змін — привести його у відповідність до чинного ПКУ. Зокрема, нарешті зазначено, що граничний строк подання Звіту про контрольовані операції — 1 жовтня наступного після звітного року (а не 1 травня, як було раніше, п. 2 Порядку №8). Якщо останній день строку подання цієї звітності припадає на вихідний або святковий день, то тут діє загальне правило щодо подання податкової звітності, встановлене п. 49.20 ПКУ: останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

1 На момент підписання номера до друку готується до опублікування 16 червня 2017 року в «Офіційному віснику України» №47.

2 Порядок складання Звіту про контрольовані операції, затверджений наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. №8.

Виключено застарілу норму щодо того, що звітність про контрольовані операції складається платниками податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн гривень (без урахування ПДВ), бо ж на сьогодні такий звіт відповідно до пп. 39.4.2 ПКУ складається всіма платниками податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції.

Таблиця «Загальні відомості про контрольовані операції»

Здійснення господарських операцій із придбання (продажу) товарів (робіт, послуг) з пов'язаними особами — нерезидентами із залученням непов'язаних осіб відповідно до пп. 39.2.1.5 ПКУ вимагає зазначати повне найменування нерезидента — пов'язаної особи.

У розділі «Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях» додатка до Звіту в цьому випадку має бути зазначена інформація щодо операції придбання та/або продажу товарів (робіт, послуг) із залученою непов'язаною особою із первинних документів.

Таблиця «Відомості про контрольовані операції»

Якщо предметом контрольованої операції є фінансові послуги із надання/отримання кредиту, депозиту, позики, тепер у графі 17 цієї таблиці треба наводити суму відсотків, нарахованих (сплачених) або отриманих під час відповідної контрольованої операції.

У графі 20 цієї таблиці (загальний обсяг контрольованої операції) має бути зазначена сума за мінусом непрямих податків (акцизний податок і ПДВ).

Також таблицю доповнено графою 25. В цій графі тепер зазначається інформація про сторону, що досліджується відповідно до пп. 39.3.2.7 ПКУ (новий пункт 29 розділу IV Порядку №8). У разі застосування методів ціни перепродажу, «витрати плюс» та чистого прибутку (пп. 39.3.1.2 — 39.3.1.4-9 ПКУ) здійснюється вибір сторони, для якої перевіряється показник відповідно до обраного методу трансфертного ціноутворення. Вибір сторони, що досліджується, має здійснюватися відповідно до виконаних кожною стороною контрольованої операції функцій, використаних під час здійснення контрольованих операцій активів та прийнятих економічних (комерційних) ризиків, пов'язаних зі здійсненням такої операції.

Коли обирається сторона, що досліджується, повинна аналізуватися застосовність обраного методу (комбінації методів) до кожної зі сторін контрольованої операції.

Обрання сторони, що досліджується

Стороною, що досліджується, обирається сторона:

— щодо якої застосування такого методу (комбінації методів) є найбільш обґрунтованим;

— для якої можна знайти найбільш зіставні операції та/або зіставних осіб;

— яка:

  • виконує найменш складні функції щодо контрольованої операції;
  • приймає найменші економічні (комерційні) ризики стосовно контрольованої операції;
  • не володіє об'єктами нематеріальних активів, які мають значний вплив на рівень рентабельності.

Якщо платник податків обирає себе стороною, що досліджується, у графі 25 зазначається «1», якщо обрано особу-контрагента у контрольованих операціях, проставляється «0».

У ситуації, коли платник податку на прибуток застосовує інші методи доведення відповідності контрольованої операції принципу «витягнутої руки» (методи порівняльної неконтрольованої ціни та розподілення прибутку), нова графа 25 не заповнюється.

Iнформація про пов'язаність осіб

Як і раніше, у додатках наводяться дані про осіб, які є сторонами контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовані операції. Скільки контрагентів — сторін контрольованих операцій, стільки й додатків до звітності (і таких інформацій). В інформації до додатка відображається інформація про ознаки пов'язаності платника податків з відповідним контрагентом за пп. 14.1.159 ПКУ. Тепер внесено зміни і до розділу VI Порядку №8, за яким ця інформація зазначається у звітності.

У чому суть нової інформації? Спершу наголосимо, що змінилася сама структура форми. Якщо раніше тут інформація групувалася за кодами ознак пов'язаності (від 501 до 513, пп. 14.1.159 ПКУ) окремо для юросіб та для юридичних і фізичних осіб, то тепер ці ознаки пов'язаності зазначаються разом (безвідносно, ким є пов'язана особа), а поруч (зліва) — коди ознак, що відповідають таким поєднаним ознакам.

Так, норми за пп. 14.1.159 ПКУ регламентують факт пов'язаності особою, яка безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами іншої юридичної особи у розмірі 20% і більше. Тому тепер таких осіб треба показувати у загальній таблиці інформації, і їм відповідатимуть одразу два коди ознаки — 501, 509. До речі, у цій таблиці раніше окремо відображалася інформація про пов'язаних осіб, через яких здійснюється опосередковане володіння корпоративними правами.

В останній таблиці з кодами 508, 513 тепер слід наводити середнє арифметичне значення цих показників (у рамках змін, внесених з 01.01.2017 р. до пп. 14.1.159 ПКУ). При цьому, як і раніше, у графі «особа, яка надала (або якою було гарантовано) кредит (позику), поворотну фінансову допомогу» проставляється знак «Х» у графі відповідної особи (платника або контрагента).

Коди підстави віднесення господарських операцій до контрольованих

Ці коди наведено у додатку 1 до Порядку №8. Окремо підкреслюємо, що код 040 є новим і в попередній звітності не мав аналогів. За цим кодом зазначаються господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юрособи, відповідно до підпункту «г» підпункту 39.2.1.1 ПКУ.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру