• Посилання скопійовано

Нова форма звітності для «неприбутківців»

Мінфін наказом від 28.04.2017 р. №469 оновив форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — «неприбуткова звітність»), що затверджений наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553. Проаналізуймо основні нововведення.

Звіт подається всіма неприбутковими організаціями та установами: як неплатниками податку на прибуток, так і тими, хто порушив умови перебування у статусі неприбуткової організації.

Разом із цим звітом треба подати і фінансову звітність (п. 46.2 ПКУ). «Неприбуткову звітність» подають за підсумками податкового року, протягом 60 календарних днів після закінчення року (пп. 133.4.7 ПКУ).

У разі недотримання приписів пп. 133.4.3 ПКУ неприбуткова організація має у місячний строк від періоду, коли мало місце порушення, подати «неприбуткову звітність», де зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток (і, певна річ, сплатити його). Далі вже з наступного місяця і аж до 31 грудня звітного року така неприбуткова організація зобов'язана щокварталу подавати до контролюючого органу декларацію з податку на прибуток (наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду, та подавати фінансову звітність у порядку як для платників податку на прибуток. А з наступного звітного року така неприбуткова організація вже подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток повністю у межах правил, визначених розділом III ПКУ для платників податку на прибуток.

Новації «неприбуткової звітності»

Тепер у заголовній частині «неприбуткової звітності» передбачені лише два варіанти звітних періодів — місяць і рік (раніше були місяць, 1 квартал, півріччя, три квартали і рік). Наприкінці у таблиці «Наявність додатків» з'явилася нова графа «ФЗ», у якій проставляється позначка «+». Як і раніше, треба буде зазначити і види поданої фінансової звітності: наприкінці звітності є таблиця з можливими формами.

Як і раніше, форма «неприбуткової звітності» складається із двох частин.

У першій частині, що заповнюється всіма неприбутковими організаціями, надається інформація про всі доходи і витрати за даними бухобліку, понесені у звітному періоді такою установою. Як і раніше, наводиться інформація про всі доходи неприбуткової організації, за джерелами їх виникнення. Але в цьому розділі зменшено кількість рядків для заповнення: з 16 до 11. Зокрема, виключено рядок 1.9 «вступні, членські та цільові внески». Але для відображення цих сум залишено рядок «разові, періодичні, цільові внески та відрахування засновників і членів», що тепер отримав новий код 1.7 замість старого 1.8. Крім того, пішли зі звітності рядки 1.4, 1.5, 1.6, 1.10, 1.12. На їх заміну додано рядок 1.5, в якому відображається сума коштів, вартість майна, товарів, що були отримані для реалізації мети та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та для здійснення неприбуткової діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій.

Розділ «Видатки (витрати) неприбуткової організації», як і раніше, містить шість рядків. Але зміст деяких із них змінено.

Бюджетні організації, як й раніше, заповнюють щодо своїх витрат за загальним і спеціальним фондом відповідно рядки 2.1 та 2.2.

Решта неприбуткових організацій свої витрати тепер будуть відображати таким чином:

— у рядку 2.3 — вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), використаних (переданих) для фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (благодійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій;

— у рядку 2.4 — надана неприбутковими організаціями безповоротна фінансова допомога, добровільні пожертвування, милосердя тощо. Довідково окремо зазначаються суми:

— благодійної допомоги (рядок 2.4.1);

— гуманітарної допомоги (рядок 2.4.2, до нього складається додаток ГД);

— допомоги, наданої ЗСУ та іншим військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції (рядок 2.4.3);

— у рядку 2.5 — вартість активів, переданих іншим неприбутковим організаціям або зарахованих до бюджету в результаті ліквідації (злиття, поділу, приєднання або перетворення).

По суті, зміст рядків 2.4 відповідає змісту рядків 2.6 старої форми «неприбуткової звітності». Зміст рядка 2.5 залишився тим самим. Усе, що не увійшло за змістом до попередніх рядків, відображатиметься у рядку 2.6 «інші видатки (витрати)».

Друга частина призначена лише для тих організацій, які порушили умови цільового використання доходів. Сума операцій нецільового використання, як й раніше, має бути відображена у рядку 3. Новацією є рядок 3.2, суть якого легко визначити із змісту його назви. Решта рядків залишилися без змін.

У рядках 7 — 10, як і раніше, здійснюється виправлення помилок минулих звітних періодів. Вони змін не зазнали. Зазнали змін посилання на рядки додатка ВП (якщо помилка виправляється у звітній формі Звіту):

у рядок 7 замість значення рядка 5 таблиці 2 додатка ВП переноситься значення рядка 7 таблиці 2 цього додатка;

у рядок 8 замість значення рядка 6 таблиці 2 додатка ВП має бути перенесено значення рядка 8 таблиці 2 цього додатка;

у рядок 9 замість значення рядка 7 таблиці 2 додатка ВП — значення рядка 9 таблиці 2 цього додатка. Нагадаємо: слід урахувати норми пп. 129.1.3 ПКУ.

Додаток ГД

Звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення.

У заголовній частині біля комірки «Місяць» слід зазначити номер календарного місяця, в якому порушено вимоги для неприбутковості та нараховане податкове зобов'язання з податку на прибуток підприємств.

Розділ I додатка ГД залишився без змін. Як і раніше, тут слід відображати залишок нерозподіленої гуманітарної допомоги на початок звітного року.

Виноска до графи 8 розділу II додатка ГД говорить: у разі коли операція з отримання гуманітарної допомоги не є зовнішньоторговельною, значення цієї графи має бути наведено у національній валюті та дорівнювати графі 9 розділу II.

У графі 2 розділу III щодо інформації про набувачів гуманітарної допомоги має проставлятися код ЄДРПОУ. Як і раніше, якщо набувачами гуманітарної допомоги є фізичні особи, у графі 3 розділу III зазначається загальна кількість фізичних осіб — набувачів, які отримали гуманітарну допомогу у звітному (податковому) періоді; графа 2 розділу III (код ЄДРПОУ) залишається незаповненою.

Додаток ВП

Завдяки оновленню тепер таблиця 1 дублює дані самої «неприбуткової звітності», а виявлене нецільове використання коштів зазначатиметься у частині II. Таблиця 2 стала продовженням частини II в цьому додатку, як і раніше, тут зазначаються результати виправлення помилок: збільшення або зменшення суми податкового зобов'язання, штраф і пеня (за наявності).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру