• Посилання скопійовано

Суть справи

Виносна та виїзна торгівля
Літо — це не тільки пора розваг та відпочинку, а ще й безліч можливостей заробити. Літом особливо актуальна виносна та виїзна торгівля (морозивом, напоями, продуктами харчування та іншим повсякденним крамом). Розгляньмо, як організувати виносну (виїзну) торгову точку та вести облік торгівлі.

Транспортна діяльність у платника ЄП
Перевізником може бути підприємець — платник ЄП: спрощена система оподаткування не встановлює на це жодних обмежень. Проте платник ЄП може надавати не тільки послуги перевезення, а й виконувати функції експедитора. Саме про порядок обліку, оподаткування та оформлення всієї документації у галузі перевезення і поговоримо.

Нові повноваження Держархбудінспекції
7 червня 2017 року було доволі плідним днем у Кабміні. Адже кількома постановами внесено значні зміни щодо регулювання діяльності Держархбудінспекції, здійснення нею держконтролю та держнагляду. Повноваження Держархбудінспекції розширилися.

Середньозважена рентабельність
Діапазон рентабельності застосовується в межах порівняння цін або фінансових показників контрольованих операцій із фінансовими показниками кількох зіставних операцій. Середньозважене значення показника рентабельності розраховується в межах застосування методу чистого прибутку та в окремих випадках може використовуватися й для методів ціни перепродажу, «витрати плюс», і розподілення прибутку. ДФСУ у листі від 26.05.2017 р. №13539/7/99-99-15-02-01-17 (див. «ДК» №25/2017) пояснює, які показники слід брати до уваги при обрахунку тієї чи іншої рентабельності.

Повернення коштів платником ЄП — юрособою
У II кварталі платник ЄП — юрособа повернув частину коштів, які були отримані та оподатковані єдиним податком у I кварталі цього самого року, при цьому розмір повернених коштів виявився більшим, ніж дохід, отриманий у II кварталі. Як відобразити у податковій декларації платника єдиного податку повернення грошей, отриманих та оподаткованих у попередньому періоді? Чи потрібно подавати уточнення?

Аліменти з працівників: що нового у 2017 році?
З 8 липня 2017 р. набере чинності Закон №2037, яким посилено захист прав дитини, зокрема, в частині отримання аліментів від одного з батьків. Розгляньмо деякі аспекти, що стосуються утримання аліментів з доходів найманого працівника його роботодавцем.

Зарплата і відпусткові: а що із сумами?
Якщо працівнику нараховано заробітну плату та відпусткові, проте загальна сума є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, чи потрібно донараховувати суму зарплати та суму єдиного внеску? Як відобразити це у звітності з ЄСВ?

Нова форма звітності для «неприбутківців»
Мінфін наказом від 28.04.2017 р. №469 оновив форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — «неприбуткова звітність»), що затверджений наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553. Проаналізуймо основні нововведення.

Розукомплектація і продаж імпортних запчастин
На склад оприбуткували придбаний комплект імпортних запчастин з кодом УКТ ЗЕД. Товар довго не продається, і розпорядженням по підприємству вирішили його розукомплектувати на окремі запчастини для продажу. Як відобразити таку операцію в бухгалтерському та податковому обліку? Як правильно присвоїти коди УКТ ЗЕД імпортному товару при його розукомплектуванні?

Ліцензія з голограмою — міф чи реальність?
Iнтернетом ходять чутки, що під час перевірок дотримання прав інтелектуальної власності перевіряльники вимагають показати «ліцензії з голограмою» на кожну встановлену на комп'ютері програму. Якою має бути ліцензія на право використання комп'ютерної програми та чи справді голограма є її невід'ємним елементом?

Перевірка Держпраці на орендованому об'єкті
Враховуючи перелік питань, наведених в акті перевірки, Держпраці має право перевіряти безпеку експлуатації виробничого обладнання. Якщо об'єктом перевірки є таке обладнання, а його передано в оренду, то постає запитання: чи має право власник не допустити до перевірки інспектора на територію виробничого цеху, що перебуває у користуванні орендаря?

Оновлений звіт про Контрольовані Операції
16 червня набрав чинності Наказ Мінфіну від 28.04.2017 р. №468 (див. «ДК» №25/2017), яким оновлено форму Звіту про контрольовані операції. Розглянемо докладніше, в чому полягають новації.

До змісту номеру