• Посилання скопійовано

Відкрито дані про український бізнес

За результатами Антикорупційного саміту, що відбувся 12 травня 2016 р. у Лондоні, наша держава приєдналася до Глобального реєстру та відкрила дані про реальних власників українських компаній — постановою КМУ від 18.05.2017 р. №339 внесено зміни до постанови КМУ від 08.09.2016 р. №593.

Про що йдеться?

Відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний держреєстр), про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юросіб надаються (фактично — інтегруються) тепер в електронному вигляді до Глобального реєстру бенефіціарних власників у межах міжнародного проекту Open Ownership.

Мета приєднання до проекту та відкриття цієї інформації — створення умов для запобігання корупції та забезпечення корпоративної звітності із запроваженням повного та ефективного доступу правоохоронних органів та підрозділів фінансової розвідки країни-партнера до інформації про кінцевих бенефіціарів компаній.

Яка інформація відображатиметься у Глобальному реєстрі?

Перше, на що слід звернути увагу, — пошук1 відбувається за назвою компанії або іменем одного з власників. Якщо ми говоримо про юрособу, то у Глобальному реєстрі містяться такі дані:

1) про саму юрособу — її повна назва, номер компанії (ЄДРПОУ), тип, юридична адреса, дата реєстрації/створення компанії, поточний стан (активний чи ні), відомості про основний код діяльності (КВЕД), відомості про керівників2. До речі, слід звернути увагу на те, що в Глобальному реєстрі міститься фраза «...companies are known to be controlled by...», що вказує на наявність чи відсутність відомостей про юросіб, які контролюють відповідну компанію;

2) про її власників (наразі йдеться про фізосіб): дата народження (місяць та рік), резидентство, адреса проживання. Окрім того, щодо деяких власників зазначаються відомості про право власності на акції — понад 25%, але не більше ніж 50%, право голосу — понад 25%, але не більше ніж 50%, право призначати та зміщувати/звільняти директора.

З огляду на це, на нашу думку, вітчизняним юрособам слід подбати про внесення змін до ЄДР, якщо станом на дату набрання чинності коментованою постановою змінилися відомості про саму юрособу, про її засновників чи бенефіціарних власників, у т. ч. персональні дані. Адже ми бачимо в Глобальному реєстрі Open Ownership лише поточну інформацію, а чи буде вона змінюватися, доповнюватись та в якому порядку, — наразі не відомо. Адже сам реєстр запрацював лише цього року та містить дані про 1,9 млн компаній країн, що приєдналися3.

1 https://register.openownership.org/.

2 Цікаво, що в деяких компаніях зазначаються як попередній(і) керівник(и), так і діючий, хоча український ЄДР не показує у відкритому доступі всю історію призначення та звільнення керівників юросіб, проте така інформація може бути запитана на певну дату.

3 https://www.gov.uk/government/publications/anti-corruption-summit-country-statements.

У які строки така інформація має надійти до Глобального реєстру?

КМУ запланував передати всі дані з українського Єдиного держреєстру до Глобального реєстру Open Ownership у місячний строк. Проте вже на сьогодні маємо значні переваги для бізнесу: вже нині можна скористатися даними Глобального реєстру, які є у відкритому доступі та безоплатні, й перевірити свого контрагента, клієнта чи постачальника. Такі відомості можуть стати у пригоді під час ведення переговорів, коли треба виявити належну обачність при виборі партнера, знизити ризики госпоперацій, що здійснюються чи плануються. На нашу думку, дані цього реєстру можна і треба використовувати у спорах між госпсуб'єктами щодо виконання договорів та порушення зобов'язань.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру