• Посилання скопійовано

Суть справи

Уточнення з ПДВ: окремі акценти
Нова форма УР діє з квітня 2017 року. Хоча оновлена форма звітності та УР не зазнали значних змін і бухгалтери, як правило, без проблем здійснюють уточнення задекларованих показників звітності, все ж таки є деякі моменти, на які хотілося б звернути увагу.

Відкрито дані про український бізнес
За результатами Антикорупційного саміту, що відбувся 12 травня 2016 р. у Лондоні, наша держава приєдналася до Глобального реєстру та відкрила дані про реальних власників українських компаній — постановою КМУ від 18.05.2017 р. №339 внесено зміни до постанови КМУ від 08.09.2016 р. №593.

Зміни до Положення №88
26 травня 2017 року набрали чинності зміни до Положення №88, внесені наказом Мінфіну від 11.04.2017 р. №427 (див. «ДК» №22/2017). Фактично цими змінами Положення №88 приводиться у відповідність до чинного законодавства, зміни до якого внесено Законом від 03.11.2016 р. №1724-VIII.

Ведення ЄРПН актуалізовано
Кабмін виклав у новій редакції Порядок ведення ЄРПН. Зміни спрямовані на приведення його у відповідність до тих новацій, які запрацювали в 2017 році завдяки Закону №1797.

Ліквідовано СЕС
Створенням нової Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів СЕС була позбавлена частини повноважень щодо харчових продуктів. Тепер ось вирішили остаточно ліквідувати саму СЕС.

Реєстр Iндивідуальних податкових консультацій
З 1 квітня 2017 р. порядок звернення за індивідуальною податковою консультацією та отримання інформації на запити платників податків змінився. Згідно з п. 52.4 ПКУ Мінфін має визначити порядок ведення і форму єдиної бази індивідуальних консультацій. Допоки Мінфін зволікає з прийняттям такого порядку, ДФСУ розробила Порядок організації роботи органів доходів та зборів із надання індивідуальних податкових консультацій і затвердила його наказом від 25.04.2017 р. №293 (далі — Порядок №293, див. «ДК» №22/2017).

Не «1С»-ом єдиним...
Так називалася рубрика нашого додатка «Автоматично з «Дебетом-Кредитом», де розглядалися альтернативи програмі «1С». Повна її назва була «Не «1С»-ом єдиним жива бухгалтерія». Тепер вона знов актуальна.

Участь підприємства у виставці чи ярмарку
Участь підприємства у виставці чи ярмарку дає можливість ознайомити покупців зі своєю продукцією, товаром, послугами, а також налагодити партнерські відносини. Часто на виставці чи ярмарку укладаються угоди та продаються продукція, товари, послуги. Розкажемо, як правильно обліковувати операції, що здійснюються у зв'язку з виставкою або ярмарком.

Діяльність СГ у зоні АТО
У зв'язку з тим що з 14 квітня 2014 року на території Донецької та Луганської області проводиться антитерористична операція (далі — АТО), були запроваджені спеціальні обмеження у господарській діяльності підприємств, які зареєстровані на цій території або співпрацюють із резидентами території проведення АТО, до її закінчення.

Ремонт і поліпшення комп'ютера
Придбали комп'ютер, ввели його в експлуатацію. Через кілька місяців купуємо жорсткий диск вартістю 4000 грн і замінюємо його в системному блоці. Як ця операція відображається в бухгалтерському та податковому обліку?

Орендна плата за землю — виключно за ПКУ!
Остання судова практика вказує на те, що оскільки нижня межа розміру орендної плати встановлена ПКУ, то на податкові органи покладається обов'язок стежити за змінами до ПКУ щодо розміру земельного податку та застосовувати штрафи у разі сплати суми оренди за договором (якщо вона менша від установленої ПКУ). Що робити з договором оренди та як бути платникам податків — розглянемо у статті.

До змісту номеру