• Посилання скопійовано

Що нового

Відтепер усі чинні ліцензії у будівництві будуть безстроковими

! Будівельникам

Кабмін уніс зміни до Порядку ліцензування господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури.

Відповідно до змін усі чинні ліцензії стають тепер безстроковими.

Щоб отримати ліцензію, здобувач ліцензії подає органові ліцензування заяву про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів IV і V категорій складності та документи, визначені Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів IV і V категорій складності, затвердженими Постановою №256.

Подання документів до органу ліцензування в електронному вигляді здійснюється в порядку, визначеному Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

До переліку робіт за рішенням органу ліцензування, прийнятим на підставі письмового або в електронному вигляді звернення заявника, можуть вноситися зміни.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 р. №238 чинна з 14.04.2017 р.


ДФС про сплату військового збору відокремленими підрозділами

! Юрособам

ДФСУ нагадала, що відокремлений підрозділ, який має власний код ЄДРПОУ та зареєстрований в об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС (далі — ОДПI), перераховує самостійно військовий збір як за себе, так і за свої неуповноважені підрозділи до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (місцем реєстрації) на відповідні рахунки, відкриті в органах ДКСУ для ОДПI.

Відокремлений підрозділ, якому в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку, самостійно подає податковий розрахунок за формою №1ДФ до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням.

Якщо відокремлений підрозділ юридичної особи (головного підприємства та/або уповноваженого відокремленого підрозділу) не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати податок до бюджету, податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу в установленому порядку.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18.05.2017 р. №276/6/99-99-13-01-01-15/IПК


ДФС про встановлення відповідності принципу «витягнутої руки»

! Суб'єктам контрольованих операцій

ДФСУ розглянула питання щодо обґрунтування цін товарів, придбаних у резидента держави, яка вибула з Переліку держав (територій), для некоригування фінансового результату та повідомила.

Для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» платник податків та контролюючий орган використовують джерела інформації, які містять відомості, що дають можливість порівняти комерційні та фінансові умови операцій згідно з пп. 39.2.2 ПКУ. Зокрема, використовується інформація про порівнянні неконтрольовані операції платника податків, а також інформація про порівнянні неконтрольовані операції його контрагента — сторони контрольованої операції з непов'язаними особами.

Отже, господарські операції платника податків з нерезидентом — непов'язаною особою, здійснені після вибуття держави з Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим пп. 39.2.1.2 ПКУ, можуть бути використані для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» з урахуванням вимог щодо порівнянності комерційних та фінансових умов цих операцій із комерційними та фінансовими умовами контрольованих операцій.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18.05.2017 р. №243/6/99-99-15-02-02-15/IПК


Код послуги у податковій накладній потрібно зазначати з крапками

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує, що при складанні податкової накладної з 1 січня 2017 року запроваджено заповнення коду послуги згідно з ДКПП.

При визначенні коду послуги потрібно користуватися Класифікатором ДК 016:2010.

ДКПП складається з 3-х блоків, перший з яких є блоком ідентифікації, який побудовано за ієрархічною системою кодування із застосуванням літерно-цифрового коду. Розподіл секцій на розділи, групи, класи, категорії, підкатегорії, позиції, типи й підтипи позначено цифровими кодами.

Загальна структура цифрових кодів для утворення класифікаційних угруповань у ДКПП відповідає такій схемі:

XX — розділ;

ХХ.Х — група;

ХХ.ХХ — клас;

ХХ.ХХ.Х — категорія;

ХХ.ХХ.ХХ — підкатегорія;

ХХ.ХХ.ХХ-ХХ — позиція;

ХХ.ХХ.ХХ-ХХ.Х — тип;

ХХ.ХХ.ХХ-ХХ.ХХ — підтип.

Згідно з пп. 2 п. 16 Порядку №1307 дані щодо коду послуги згідно з ДКПП уносяться до графи 3.3 податкової накладної.

Графа 3.3 заповнюється на всіх етапах постачання послуг.

Платники податку, зокрема, мають право зазначати код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Таким чином, при заповненні коду послуги у графі 3.3 податкової накладної потрібно зазначити відповідний код послуги у форматі не менше 4-х знаків, наприклад 02.40. Якщо платник ПДВ зазначає повністю код послуги, то графа 3.3 повинна містити відповідне позначення у форматі, наприклад, 02.40.10-00.00.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 10.05.2017 р. №117/6/99-95-42-03-15/IПК


У зв'язку з хворобою надміру витрачені кошти на відрядження не повернуто: що з ПДФО?

! Роботодавцям

ДФСУ зазначила, що під час перевірки звітів про використання коштів для вирішення господарських питань особлива увага приділяється:

1) дотриманню підзвітними особами встановлених термінів складання та подання до бухгалтерії відповідних звітів;

2) своєчасності повернення до каси підприємств залишку невикористаних коштів (одночасно з відповідним звітом);

3) наявності оригіналів підтвердних документів, їх погашення тощо.

Крім того, до уваги береться те, що подання звітів про використання коштів із порушенням установлених термінів може дозволятися лише у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю підзвітної особи або за інших обставин, що мають документальне підтвердження.

Положеннями пп. «а» пп. 170.9.2 ПКУ не передбачено перенесення терміну подання працівником авансового звіту та повернення суми надміру витрачених коштів, отриманих таким працівником на відрядження, у разі його тимчасової непрацездатності.

Отже, сума надміру витрачених коштів, не повернутих працівником у встановлені законодавством строки, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 13.05.2017 р. №175/5/99-99-13-02-03-16/IПК


Компенсація витрат на оформлення візи для працівника — дохід?

! Працедавцям

Податківці звертають увагу, що згідно з пп. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку — фізособи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на оформлення закордонних паспортів та дозволів на в'їзд (віз).

Зазначені витрати не є об'єктом оподаткування цим податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат. При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Враховуючи вищезазначене, податківці роблять висновок: не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку — фізособи сума відшкодованих йому роботодавцем витрат на оформлення візи, понесених таким платником у разі відрядження за кордон, за умови виконання вимог, установлених п. 170.9 ПКУ.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 16.05.2017 р. №204/6/99-99-13-02-03-15/IПК


У магазині є технічно складні побутові товари: чи застосовувати РРО?

! Підприємцям — платникам ЄП

ДФСУ відповіла, чи обов'язково застосовувати РРО у магазині у разі реалізації виключно технічно складних побутових товарів, що були у використанні та на які гарантія продавцем таких товарів не надається.

Так, РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої, другої, третьої груп (фізособи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

Ці норми не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Також РРО та розрахункові книжки не застосовуються під час продажу товарів фізособами-підприємцями, які належать, відповідно до ПКУ, до груп платників ЄП, що не застосовують РРО.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, з метою застосування РРО затверджено Постановою №231.

До таких товарів належать, зокрема, смартфони та мобільні телефони, що мають, згідно з УКТ ЗЕД, код 8517 12 00 00.

При цьому винятків щодо можливості незастосування РРО для техніки, яка була раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено.

Отже, при роздрібній торгівлі мобільними телефонами, які були у використанні, фізособам-підприємцям — платникам ЄП необхідно проводити розрахункові операції із застосуванням переведеного у фіскальний режим РРО.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 16.05.2017 р. №205/Б/99-99-14-05-01-14/IПК


Відображаємо послуги з переробки давальницької сировини у декларації з ПДВ

! Платникам ПДВ

ДФСУ повідомила, що відповідно до підпункту «б» пп. 195.1.3 ПКУ за нульовою ставкою податку оподатковуються операції з постачання послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом.

При цьому до робіт зі рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть включати власне переробку (обробку) товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результаті чого створюються інші товари, у тому числі постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій із частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об'єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, у результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об'єкта.

Обсяги постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог підпунктів 195.1.2, 195.1.3 ПКУ, п. 211.1 ПКУ та п. 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, зазначаються у рядку 3 податкової декларації з ПДВ.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18.05.2017 р. №267/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Iноземний дохід, отриманий фізособою, — з ПДФО та військовим збором

! Фізособам

Дохід, отриманий фізособою-резидентом у вигляді коштів, перерахованих з закордонного банківського рахунку фізособи-нерезидента (незалежно від ступеня споріднення фізосіб), у розумінні ПКУ є іноземним доходом.

У разі отримання такого доходу в іноземній валюті його сума перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання, і включається такою особою до загального річного оподатковуваного доходу.

При цьому фізособа-резидент зобов'язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18.05.2017 р. №239/К/99-99-13-01-03-14/IПК


Відшкодування комунальних послуг орендарем

! Орендодавцям та орендарям

ДФСУ наголошує: якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг та енергоносіїв з їх безпосередніми постачальниками, а здійснює відшкодування (компенсацію) орендодавцю витрат на їх оплату, то в договорі оренди визначається порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та енергоносіїв та їх оплати (відшкодування, компенсації).

У разі якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації витрат, які не включаються орендодавцем до складу орендної плати, а підлягають окремій оплаті, зокрема за спожиті орендарем комунальні послуги та енергоносії, то суми коштів, сплачених (відшкодованих, компенсованих) за такими договорами, не включаються орендодавцем до бази оподаткування послуги з оренди рухомого/нерухомого майна, оскільки є окремими самостійними операціями з постачання відповідних товарів (пп. 14.1.191 ПКУ електрична та теплова енергія, газ, пара, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, віднесені до категорії товарів) чи послуг та розглядаються як окремий об'єкт оподаткування.

Разом з тим відшкодування витрат за споживання електроенергії, природного газу, включаючи витрати на його транспортування, обслуговування газової мережі та водопостачання, за своєю суттю є відшкодуванням окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна.

Таким чином, відшкодування таких витрат є оплатою частини вартості послуги з оренди майна.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18.05.2017 р. №272/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Як застосовувати коефіцієнти рентабельності під час обчислення рентної плати

! Платникам рентної плати

ДФСУ нагадує, що розмір тимчасового (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин) коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства для застосування під час обчислення податкових зобов'язань з рентної плати у 2017 році становить:

— для нафтогазодобувних підприємств — 0,87;

— для всіх інших гірничих підприємств — 0,22.

Враховуючи вищезазначене, застосування коефіцієнта рентабельності при обчисленні податкових зобов'язань з рентної плати гірничими підприємствами, наприклад у разі видобування підземних вод, здійснюється таким чином:

1) якщо підприємство на підставі спеціального дозволу на користування надрами видобуває підземну воду та має протокол затвердження запасів корисних копалин, застосовується коєфіцієнт рентабельності, який визначено у такому протоколі затвердження запасів корисних копалин ділянки надр (родовища або частини родовища);

2) якщо підприємство на підставі спеціального дозволу на користування надрами видобуває підземну воду та має протокол затвердження запасів корисних копалин, застосовується коєфіцієнт рентабельності гірничого підприємства, який відповідає величині 3 (трьох) облікових ставок Національного банку, що діяли у податковому (звітному) періоді;

3) якщо підприємство, яке на підставі спеціального дозволу на користування надрами, видобуває підземну воду з метою геологічного вивчення, у тому числі на етапі дослідно-промислової розробки, та не має протоколу затвердження запасів корисних копалин (родовища або частини родовища), або якщо підприємство видобуває підземну воду на підставі дозволу на спеціальне водокористування із вилученням води з підземного водного об'єкта, то податкові зобов'язання з рентної плати обчислюються із застосуванням коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, обчисленого Державною комісією України по запасах корисних копалин для відповідного податкового року.

Лист ДФСУ від 10.05.2017 р. №11510/7/99-99-12-02-03-17

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру