• Посилання скопійовано

Порядок переходу з 4-ї групи ЄП на 3-ю

Директор підприємства, що займається сільським господарством, хоче перейти з четвертої групи єдиного податку на третю. Чи можливий такий перехід?

Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку четвертої групи регулюється пп. 298.8.1 — 298.8.4 ПКУ.

Згідно з ними сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають до 20 лютого поточного року документи, перелік яких визначено у пп. 298.8.1 ПКУ.

А от згідно з пп. 298.8.4 ПКУ, у разі коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва1 становить менше ніж 75%, сільськогосподарський товаровиробник сплачує податки у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах.

Iнших правил для 4-ї групи «єдиноподатників» цими нормами не встановлено. Тож порядку для переходу на 3-ю групу з 4-ї групи наразі немає.

Тому податківці у ЗIР, підкатегорія 108.02.062, зробили висновок, що для переходу платників єдиного податку 4-ї групи на 3-ю протягом звітного року слід подати уточнену декларацію за поточний рік. Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578. Згідно з нею будуть зняті нараховані зобов'язання за періоди після переходу на 3-ю групу.

Перехід на третю групу єдиного податку може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на цю групу, суб'єкт господарювання дотримувався вимог, установлених у п. 291.4 ПКУ.

Нагадаємо, що для 3-ї групи цією нормою встановлено: юридичні особи — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми можуть бути платниками єдиного податку 3-ї групи, якщо протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Сама процедура переходу на 3-ю групу не відрізняється від загальновстановленої. Податківці у ЗIР, підкатегорія 108.02.06, вказують на норми пп. 298.1.4 ПКУ щодо переходу таких платників єдиного податку на 3-ю групу. Хоча тут і йдеться про СГ — платників інших податків і зборів, тобто не «єдинників», але саме згідно з цією нормою податківці можуть дізнатися, чи відповідає «єдинник» четвертої групи критеріям для третьої групи.

За нормою пп. 298.1.4 ПКУ суб'єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу за місцем податкової адреси не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Форма заяви наразі затверджена як додаток до Порядку №16753.

1 Додатково див. пп. 14.1.234 та пп. 14.1.235 ПКУ.

2 Відповідь на запитання: «Чи може платник ЄП четвертої групи протягом звітного року відмовитися від спрощеної системи або обрати іншу групу платників ЄП?».

3 Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 р. №1675.

Також не слід забувати про долучення до поданої заяви розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у Порядку №1675. Тож для переходу на 3-ю групу протягом 2017 року треба у цьому розрахунку показати обсяг доходу за 2016 рік, який не може перевищувати 5 млн грн, аби стати платником ЄП на 3-й групі.

Тобто платник єдиного податку четвертої групи може протягом звітного 2017 року самостійно відмовитися від перебування на четвертій групі й обрати іншу групу єдиного податку, подавши заяву та розрахунок не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру