• Посилання скопійовано

Суть справи

Невиробничі ОЗ: нові облікові нюанси
Невиробничі ОЗ завжди були каменем спотикання під час податкових перевірок: буквально щодо кожного другого об'єкта ОЗ треба доводити виробничий характер. З 2017 року дещо змінилися і норми, які визначають різниці за невиробничими активами. Проаналізуймо їх докладніше.

Перелік складних побутових товарів: наразі проект
Податківці не полишають спроб розширити сферу застосування РРО. «Єдиноподатники» з нетерпінням чекали на перелік технічно складних побутових товарів з метою застосування РРО, бо ціна питання аж надто висока. Наразі маємо проект такого переліку. Щиро кажучи, відчуття двоякі.

Замість спецрежиму — дотації
У 2017 році окремих спецрахунків для сільгосптоваровиробників уже немає — передбачається, що суб'єкти сільського господарства отримуватимуть бюджетні дотації. Наразі маємо Порядок розподілу таких дотацій, затверджений постановою КМУ від 08.02.2017 р. №83.

Обмеження готівкових розрахунків на прикладах
Як відомо, з 4 січня 2017 року НБУ зменшив аж утричі (зі 150 тис. грн до 50 тис. грн) граничний розмір суми, на яку фізособи можуть проводити готівкові розрахунки між собою та зі суб'єктами господарювання (юрособами та підприємцями). Звичайно ж, це викликало безліч запитань: на які розрахунки це обмеження поширюється, а на які — ні, яка відповідальність і на кого чекає за порушення таких граничних меж готівкових розрахунків, чи можна якось розрахуватися готівкою у сумі понад 50 тис. грн? Усе це ми розберемо далі на прикладах.

Засновники без оплати праці — запит ДФС
Боротьба із непрацевлаштованими працівниками потроху набирає обертів — ДФС наразі показала, наскільки значною є податкова інформація, зібрана в інформаційних базах ДФС.
I перший крок, з якого вона почала, — це запити щодо працівників, які вибірково фігурують в окремих інформаційних системах. Наприклад, запит з проханням надати відомість із зарплати, укладені трудові договори та договори ЦПХ. Як реагувати на такі запити та чи є вони правомірними?

Коригування фінзвітності на показники інфляції
Враховуючи, що з 2015 року фінзвітність впливає на визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток, у листі від 10.02.2017 р. №3390/7/99-99-15-02-02-17 (див. «ДК» №10/2017) податківці повідомляють, що підприємства, які згідно з правилами бухобліку коригують фінансову звітність на показники інфляції, при обчисленні об'єкта оподаткування податком на прибуток за 2016 рік враховують відкоригований на індекс інфляції фінансовий результат до оподаткування.

Припинення ФОП — правила гри
Напередодні змін у податковому законодавстві з 01.01.2017 р. фізособи-підприємці почали масово припиняти госпдіяльність. Основною причиною стала необхідність сплати ЄСВ у сумі 704 грн усіма без винятку підприємцями незалежно від того, отримано дохід чи ні.
Проте ця ситуація триває досі. Багато підприємців звертаються до нас на «гарячу лінію» з численними запитаннями щодо правил припинення та подальшої долі фіскальних перевірок. Розгляньмо докладніше.

Оплату отримано на загальній системі
Цей матеріал буде корисним для підприємств, які змінили систему оподаткування, а саме — перейшли зі спрощеної на загальну. Розгляньмо наслідки перехідних операцій, коли колишній платник ЄП відвантажив товари (надав послуги), перебуваючи на сплаті єдиного податку, проте оплата від контрагента здійснюється вже під час перебування на загальній системі.

М.Е.Doc, ЛIГА:ЗАКОН та ключі ЕЦП у бухобліку
Куди віднести витрати з таким формулюванням в акті: «постачання примірника комп'ютерної програми «МЕДОК» модуль «Звітність» та постачання пакетів оновлення (компонент) з правом використання на 1 рік, купівлю ключів ЕЦП терміном на 1 рік, придбання ліцензії на право використання КП (ЛIГА:ЗАКОН) на рік (плата авансом)?

Перевірки і штрафи у сфері праці
Останнім часом ми неодноразово писали про законодавчі зміни з 2017 р. щодо відповідальності за порушення законодавства про працю. У цій статті поговоримо про перевірки Держпраці, мораторій на які не діє.

Порядок переходу з 4-ї групи ЄП на 3-ю
Директор підприємства, що займається сільським господарством, хоче перейти з четвертої групи єдиного податку на третю. Чи можливий такий перехід?

До змісту номеру