• Посилання скопійовано

Оренда будівлі у двох власників

Два ТОВ мають у власності одну будівлю, приміщення якої використовуються під офіси та склади. Одне підприємство, яке мало більшу площу, уклало договір на оплату комунальних послуг, газопостачання. Але наразі його рахунки заарештовані за судовим рішенням. Чи можна укласти договір на взаємозалік зі сплати за комунальні послуги або оформити іншим чином правовідносини іншому підприємству та оплачувати свою частину послуг? Усі лічильники стоять на цілий будинок без розподілу за площею чи за власниками.

С початку варто з'ясувати, які особи є сторонами договорів на надання житлово-комунальних послуг та послуг електропостачання.

Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачами, виконавцями або виробниками (п. 2, 6 ст. 19 Закону про ЖКП).

У пункті 1 Правил №630 надання послуг визначено, що ці правила регулюють відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг (далі — виконавець), і фізичною та юридичною особою (далі — споживач), яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення.

Типовий договір про надання послуг укладається на відповідні послуги між виконавцем та фізичною особою або юридичною особою, який (яка) є власником (наймачем, орендарем) житлового та нежитлового приміщення (будинку садибного типу, квартири, господарських та інших нежитлових приміщень).

Договір про постачання електричної енергії — домовленість двох сторін (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом і споживач), що є документом певної форми, який встановлює зміст та регулює правовідносини між сторонами під час продажу постачальником за регульованим тарифом електричної енергії споживачу за тарифами, які регулюються відповідно до законодавства України (абз. 18 п. 1.2 Правил №28).

Під споживачами Правила №28 розуміють юридичних або фізичних осіб, які використовують електричну енергію для забезпечення потреб власних електроустановок на підставі договору.

Отже, договір на надання житлово-комунальних послуг може укладатися власником приміщення, а договори на енергопостачання — споживачами електроенергії.

Водночас, враховуючи вищенаведене, постає запитання: як бути, якщо (як сказано у запитанні) будинок один, а власників два — з ким можуть бути підписані такі договори на надання житлово-комунальних послуг та послуг електропостачання?

Виходячи з умов запитання, між двома власниками вони (можливо — за домовленістю) обрали одного, який і став стороною договору — споживачем таких послуг (ТОВ 1). Інший власник (ТОВ 2, яке мало меншу площу нерухомого майна) відшкодовував свою частку, сплачуючи відповідні суми на поточний рахунок ТОВ 1 за щомісячними виставленими рахунками.

Але так склалося, що кошти ТОВ 1 заарештовано на поточному(их) рахунку(ах) у банку(ах).

Ми не розглядатимемо причини арешту коштів на рахунках — нам важливо з'ясувати, яким чином наразі мають оплачуватися такі послуги ТОВ 2.

На нашу думку, ТОВ мають три можливі варіанти дій.

Варіант 1. ТОВ 1 і надалі виставляє рахунки на житлово-комунальні послуги та послуги з електропостачання, а ТОВ 2 може оплачувати їх готівкою. Щоправда, в описаній у запитанні ситуації цей варіант є найменш вдалим, адже доведеться готівкові кошти знімати з рахунку ТОВ 2 під авансовий звіт та оплачувати їх через банківську установу. Вже не кажучи про те, що оплачувати готівкою доведеться обом підприємствам, адже у разі несплати чи неповної сплати наданих (спожитих) послуг відключатимуть увесь будинок: лічильники стоять на цілий будинок (без розподілу за площею чи за власниками).

Варіант 2. Звернутися до постачальників житлово-комунальних послуг та електроенергії із пропозицією внести зміни до договору щодо визначення споживача таких послуг. Як сказано у запитанні, всі лічильники стоять на цілий будинок без розподілу за площею чи за власниками. Тож виступати стороною договорів житлово-комунальних послуг та послуг енергопостачання може будь-хто з власників, зокрема й ТОВ 2. Ризики, які є в цьому варіанті: ТОВ 2 доведеться оплачувати спожиті послуги за обох власників, адже через накладений арешт на кошти ТОВ 1 останнє не зможе відшкодувати їх навіть за умови виставлення рахунків. Утім, це не виключає можливості укладення між ТОВ 1 та ТОВ 2 договору на відшкодування комунальних послуг за певний період часу з розстроченням чи відстроченням платежу, на інших умовах, що встановлюватиме оплату заборгованості за період арешту коштів на рахунку з дати його розблокування (хоча передбачити період від дати арешту коштів до дати розблокування рахунку досить складно).

Варіант 3. ТОВ 1 та ТОВ 2 у зв'язку із ситуацією, що склалася, можуть звернутися до постачальників житлово-комунальних послуг та електроенергії з пропозицією укласти тристоронній договір, в якому визначити частку кожного з оплати послуг, скажімо, таким чином:

— водопостачання — пропорційно до кількості працівників підприємства-орендаря, що працюють в орендованому приміщенні;

— спожитої електроенергії — виходячи з потужності електроприладів і фактичного часу роботи;

— з централізованого опалення — з розрахунку за 1 кв. метр (куб. метр) опалюваної площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим.

Таке передбачено п. 1.11 Правил №28 та п. 21 Правил №630 — щоправда, лише для орендарів. Але, на нашу думку, таке можливе й у ситуації, що описана у запитанні, тобто для власників одного нерухомого майна (будівлі, споруди). Єдиний нюанс — це згода на укладення такого типу договорів з боку самих постачальників житлово-комунальних послуг та електроенергії.

Нормативна база

  • Закон про ЖКП — Закон України від 24.06.2004 р. №1875-IV «Про житлово-комунальні послуги».
  • Правила №28 — Правила користування електричною енергією, затверджені постановою НКРЕ від 31.07.96 р. №28.
  • Правила №630 — Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, Типовий договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою КМУ від 21.07.2005 р. №630.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру