• Посилання скопійовано

Суть справи

Оновлена форма декларації з ПДВ
Мінфін наказом від 25.05.2016 р. №503 вніс зміни до форми декларації з ПДВ та Порядку заповнення податкових накладних. Зміни довгоочікувані і продиктовані насамперед відсутністю будь-яких прямих вказівок держрегулятора у відповідних нормативних актах і, як наслідок, необхідністю бухгалтерів самостійно напрацьовувати алгоритм заповнення того чи іншого додатка до звітності з ПДВ.

Виправлення помилок у звіті з ЄСВ
Пропонуємо розглянути на практиці, як виправляються помилки у Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску (далі — Звіт), враховуючи нову форму звітності.

Випробування при прийнятті на роботу
З 12.06.2016 р. набрав чинності Закон №1367, який досить відчутно змінює порядок застосування випробування при прийнятті на роботу.

Платник ЄП і податок на репатріацію
Платник ЄП (фізособа) виплатив дохід нерезиденту (агентська винагорода). Чи слід такому платникові ЄП утримати податок на репатріацію із виплаченої суми?

Витрати працівника на господарські потреби
Кому можна відшкодувати витрати, які було понесено особою для господарських потреб? Коли таке відшкодування буде додатковим благом для працівника? Які підтвердні документи має надати працівник разом з авансовим звітом?

Особливості обліку ЕЦП
Електронний цифровий підпис (далі — ЕЦП) останнім часом став дуже актуальним. Найчастіше суб'єкти господарювання використовували ЕЦП для подання податкової звітності, але із запровадженням СЕА він став невід'ємною частиною податкового обліку з ПДВ, а також активніше застосовується і в інших сферах господарської діяльності. Розгляньмо особливості бухгалтерського обліку ЕЦП.

Оренда будівлі у двох власників
Два ТОВ мають у власності одну будівлю, приміщення якої використовуються під офіси та склади. Одне підприємство, яке мало більшу площу, уклало договір на оплату комунальних послуг, газопостачання. Але наразі його рахунки заарештовані за судовим рішенням. Чи можна укласти договір на взаємозалік зі сплати за комунальні послуги або оформити іншим чином правовідносини іншому підприємству та оплачувати свою частину послуг? Усі лічильники стоять на цілий будинок без розподілу за площею чи за власниками.

Питання відряджень
Хоча тема відряджень розглядається досить часто, зокрема й нами, вона залишається актуальною, і запитання щодо нюансів обліку витрат на відрядження продовжують надходити. Розгляньмо докладно деякі з них.

Відображаємо списання простроченого товару
Підприємство має намір списати прострочений товар. Як це відобразити в обліку? Чи повинне підприємство в такому разі проводити інвентаризацію? Що відбуватиметься з податковим кредитом, який було відображено під час придбання товару?

Обмеження на роботу за сумісництвом
Чи поширюється обмеження на роботу за сумісництвом не більш ніж на 4 години на день на працівників недержавних підприємств і які ризики його порушення?

Електронне листування може бути договором
Підприємство не укладало договорів, а вело досить детальне листування щодо поставки дуже специфічного обладнання. Усе листування збережено на сервері провайдера. Чи має електронне листування юридичну силу у договірних відносинах? Як правильно це слід оформляти? Чи можна притягнути контрагента до відповідальності на підставі електронного листування та вимагати виконання зобов'язань?

До змісту номеру