• Посилання скопійовано

Оновлена форма декларації з ПДВ

Мінфін наказом від 25.05.2016 р. №503 вніс зміни до форми декларації з ПДВ та Порядку заповнення податкових накладних1. Зміни довгоочікувані і продиктовані насамперед відсутністю будь-яких прямих вказівок держрегулятора у відповідних нормативних актах і, як наслідок, необхідністю бухгалтерів самостійно напрацьовувати алгоритм заповнення того чи іншого додатка до звітності з ПДВ.

Зміни у декларації з ПДВ

Додаток 2 «Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» та додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» викладені в новій редакції.

Тепер для розшифрування від'ємного значення (ряд. 21 декларації з ПДВ) треба буде зазначити місяць, рік його виникнення та суму. Нагадаємо, раніше була потреба проставляти у графі 2 платника податку — покупця2 індивідуальний податковий номер, а у графі 6 — довідково суму ПДВ, яку було сплачено постачальникам товарів/послуг або до держбюджету. Оскільки чіткого алгоритму заповнення Д2 не було, бухгалтери мали опрацьовувати його самостійно. Суть Д2 зводиться до того, щоб визначити, в яких місяцях сформувалося накопичене від'ємне значення.

1 Крім того, зміни стосуються і форми реєстраційної заяви платника ПДВ (ф. №1-ПДВ) та заяви про анулювання платника ПДВ (ф. №3-ПДВ). Уже не треба буде подавати додатки до заяв «Причини реєстрації платником податку на додану вартість або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Кодексу» і «Причини анулювання реєстрації платника податку на додану вартість».

2 На відміну від експертного середовища, де панувала така точка зору, податківці на місцях радили зазначати свій індивідуальний податковий номер, що значно спрощувало життя бухгалтерам у частині добору необхідних сум за рахунок тих чи інших контрагентів.

На практиці для цього в кожній декларації, починаючи зі звітної, вибиралися суми перевищення податкового кредиту над сумою податкового зобов'язання (місяці, коли за результатами звітного періоду мала місце сума податкового зобов'язання до сплати до бюджету, в обрахунок не бралися і з аналізу вилучалися). Рухаючись знизу вгору над рядком «Усього», зазначали найближчий до сьогоднішньої дати місяць, коли мало місце від'ємне значення, і якщо від'ємне значення цього місяця є меншим, ніж значення гр. 5 рядка «Усього», слід було перейти до наступного попереднього місяця з від'ємним значенням. Рухаючись знизу вгору (від найпізнішого звітного періоду до більш ранніх місяців), сумами з ряд. 19 треба було набрати ту суму, що є в гр. 5 ряд. «Усього». На певному етапі набране від'ємне значення виявиться більшим, ніж сума в гр. 5 ряд. «Усього», — це мало би стати сигналом до того, що сума від'ємного значення з останнього набраного місяця має бути використана не повністю, а лише частково — в тій сумі, щоб загальна сума набраного від'ємного значення за всіма місяцями дорівнювала сумі з гр. 5 ряд. «Усього». Далі в межах сум від'ємного значення з ПДВ кожного місяця, що вже потрапили до Д2, слід було добрати відповідні суми ПДВ у розрізі конкретних контрагентів. В оновленій редакції додатка 2 цих граф уже немає, тобто завдяки змінам потреби визначати, «чий» вхідний ПК сформував від'ємне значення з ПДВ, уже немає. Тепер у Д2 для розшифрування від'ємного значення (ряд. 21 декларації з ПДВ) слід буде показати тільки місяць, рік його виникнення та суму — це значно спростить заповнення Д2.

Натомість персоніфікація вхідного ПК з ПДВ стосуватиметься сум ПДВ у межах бюджетного відшкодування. Додаток 3 доповнено новою таблицею 2 для розшифрування сум ПДВ, сплачених у попередніх і звітному періодах постачальникам товарів/послуг або до держбюджету. У таблиці 2 додатка 3 слід буде зазначати у розрізі контрагентів (за їх ІПН) та звітних періодів виникнення суми ПДВ, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до держбюджету.

Такі зміни загалом є логічними, адже, на відміну від зарахування від'ємного значення з ПДВ до складу ПК наступного періоду (за що відповідає Д2), для адміністрування бюджетного відшкодування та його перевірки (зокрема, Д3) оплата суми поставки, і в т. ч. ПДВ, постачальнику є питанням принциповим.

Зміни внесено і до додатка 5 декларації з ПДВ. Так, із таблиці 1 розділу І вилучено з рядка «Інші» умовні ІПН контрагентів «300000000000» та «500000000000», а з таблиці 2 розділу ІІ — «усього за основною ставкою та ставкою 7%». Тобто суми податкових зобов'язань за операціями з вивезення товарів за межі митної території України відображаються у рядку 2 декларації, а отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, — у рядку 6 декларації. Додаток Д5 розшифровує значення рядків 1 та 4 декларації з ПДВ, тому логічно, що ці суми в Д5 не повинні бути. Загальні правила складання платником ПДВ податкових накладних за такими операціями залишилися незмінними (п. 12 Порядку №13071), але тепер ці суми не відображаються в Д5.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну 31.12.2015 р. №1307.

У додатку 9, в якому здійснюється розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг, примітку «*» приведено у відповідність до п. 209.6 ПКУ: «* Дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно. Для новоствореного платника — звітний податковий період». Тобто показники поточного місяця наразі до даних обрахунку включатися не повинні. Цією зміною покладено край досить тривалій дискусії, коли сільгосппідприємства обраховували питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг, беручи до уваги і показники поточного місяця, що, по суті, не відповідало нормам чинного законодавства.

Крім того, технічні правки внесено до додатка Д10 до податкової декларації з ПДВ.

Зміни у порядку заповнення ПН

Порядок заповнення податкової накладної теж зазнав змін. Зокрема, в частині виписування зведених накладних на операції з постачання (у тому числі оптове) електричної та/або теплової енергії, вугілля та/або продуктів його збагачення (товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД), які мають безперервний або ритмічний характер (п. 19 Порядку №1307), ця норма тепер відповідає п. 44 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ.

Набрання чинності

Коментований Наказ №503 планується до публікації в «Офіційному віснику України» №49 (01.07.2016 р.), а з огляду на приписи п. 46.6 ПКУ нову форму декларації з ПДВ та додатки до неї подаватимемо у складі звітності за серпень 2016 року (наступний після оприлюднення місяць). Але з боку податківців можуть бути сюрпризи в цьому питанні, тож тримаймо руку на пульсі.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру