• Посилання скопійовано

Суть справи

Плата за землю: звітуємо
Плата за землю може справлятися у вигляді земельного податку та у вигляді орендної плати за землі державної чи комунальної власності. Поговоримо про ключові аспекти формування та подання річної звітності з плати за землю.

Скарги на рішення і на дії — окремо
Наказом Мінфіну вкотре переписано Порядок подання скарг на рішення органів ДФС, який набрав чинності з 12.01.2016 р. Втім, реальних змін він не зазнав, за винятком окремих моментів.

Зміни в СЕА
Зміни до порядку електронного адміністрування ПДВ продиктовані змінами до ПКУ з 1 січня 2016 року й орієнтовані переважно на сільгосппідприємства та усунення низки старих неточностей.

Зміни у «спрощенців» у 2016 році
Що змінилося для тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування у 2016 році у зв'язку з прийняттям Закону №909? Попри очікування, цих змін небагато і вони стосуються не всіх груп «спрощенців».

«Загальносистемники»-2016
Для фізосіб-підприємців (далі — ФОП) на загальній системі оподаткування змін у 2016 році небагато. Але стосуються вони найосновніших моментів в їх оподаткуванні, а саме: ставки оподаткування ПДФО, ставки ЄСВ, сплати авансових внесків з ПДФО. Розгляньмо докладно кожну зміну.

Зміни щодо ПДФО та ЄСВ
Однією з найбільш реформованих із 1 січня 2016 р. сфер є сфера оподаткування ПДФО та нарахування ЄСВ у частині як доходів найманих працівників, так і підприємців та інших самозайнятих осіб. Розгляньмо зміни, внесені Законом від 24.12.2015 р. №909-VIII до механізму справляння зазначених платежів.

Поріг індексації в 2016 році збільшено
З 01.01.2016 р. набрав чинності Закон України від 24.12.2015 р. №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі — Закон №911), яким, зокрема, збільшено поріг індексації доходів зі 101% до 103%. Що це означає для госпсуб'єктів та працівників?

Звітуємо про інвалідів
Закінчився 2015 рік і до 1 березня 2016 року треба скласти звіт за формою №10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів». Цей звіт не є новим у переліку річної звітності підприємств. Тож нагадаймо лише основні вимоги щодо працевлаштування інвалідів.

ЕЦП: бухгалтер — не підписувач!
Тема цієї статті досить незвична — адже вона несподівано виникла в черзі до державного реєстратора. Річ у тім, що в останні дні грудня 2015 року були неймовірні черги в реєстраційну палату, створені, по суті, двома категоріями госпсуб'єктів та пов'язані виключно з підписанням договорів щодо ЕЦП, а саме:
1) тими, хто мав підтвердити своє місцезнаходження за формою №6;
2) тими, хто мав внести до ЄДР дані головного бухгалтера чи особи, яка відповідає за ведення бухобліку на підприємстві.
Розповімо про це докладніше далі.

Коли повідомляти про прийняття на роботу?
На сайті «ДК» активно обговорюються строки подання до ДФС повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників. Зокрема, чи треба його подавати в строк не пізніше дня, що передує дню виходу на роботу?

Перерахунок ПДВ за підсумками 2015 року
Враховуючи зміну правил віднесення вхідних сум ПДВ до складу ПК з 1 липня 2015 року та необхідність здійснювати щорічний перерахунок сум ПДВ за приписами пунктів 199.4 та 199.5 ПКУ, деякі платники ПДВ постали перед проблемою: як провести такий перерахунок та яким чином його відобразити у податковій звітності з ПДВ. Наразі маємо досить докладні роз'яснення з цього приводу в листі ДФСУ від 31.12.2015 р. №48122/7/99-99-19-03-02-17 (див. «ДК» №03/2016).

Податкові різниці: стаття 138 ПКУ
Стаття 138 ПКУ встановлює порядок коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів. Попри її назву, по суті, ця стаття ПКУ встановлює правила податкового обліку операцій з необоротними активами, не обмежуючись питаннями амортизації. Розглянемо докладніше, як він ведеться в 2015 році.

Податкові різниці: стаття 139 ПКУ
Одним із видів податкових різниць, на які слід відкоригувати фінрезультат до оподаткування, є різниці, що виникають при створенні підприємством резервів (забезпечень) витрат майбутніх періодів. Хоча створення деяких із таких резервів є обов'язковим, далеко не всі підприємства створюють їх. Про те, як це зробити правильно, як створення таких резервів вплине на оподаткування прибутку підприємства і що буде, якщо такі резерви не створювати, поговоримо в статті.

До змісту номеру