• Посилання скопійовано

«Копійчане» питання в РК

Підприємство перерахувало за договором кошти по 50% двома сумами. Постачальник виписав дві податкові накладні, в яких на 0,01 грн менша як сума ПДВ, так і загальна сума. Чи вважаються в такому разі податкові накладні виписаними з помилкою та чи має право покупець на податковий кредит? Виправляти помилку постачальник не має наміру.

Згідно з п. 198.6 ПКУ та п. 7 Порядку №9571, податкові накладні, отримані з ЄРПН, є для отримувача товарів (послуг) підставою для віднесення ПДВ до податкового кредиту. Не дає права отримувачу (покупцю) на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, зокрема, порушення порядку заповнення податкової накладної. А у випадку, який розглядається в запитанні, формально є підстави вважати, що ПН складені неправильно — вони відрізняються від суми оплати за договором на 1 копійку.

Ціна постачання без урахування податку, ставка податку, відповідна сума податку в цифровому значенні та загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку, є обов'язковими реквізитами ПН. А порушення порядку заповнення обов'язкових реквізитів ПН, відповідно до п. 201.10 ПКУ, не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту.

Згідно з п. 17 Порядку №957, податкову накладну складають на кожне повне або часткове постачання товарів (послуг), а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Відповідно до п. 3 Порядку №957, усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюють у гривнях з копійками. Жодних норм щодо можливості проведення будь-яких округлень та зменшення або збільшення загальної суми податкової накладної, в т. ч. на 1 копійку, у зв'язку з такими округленнями Порядком не передбачено.

До речі, пунктом 15 Порядку №957 встановлено, що графу 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без ПДВ) заповнюють у гривнях із копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством . У графах 8 — 9 зазначають базу оподаткування товарів (послуг), а в графі 13 — загальну суму коштів, що підлягає сплаті або була сплачена.

Крім того, фіскальна служба в ЗІР (підкатегорія 101.192) наголошує: «Вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №957.

2 Відповідь на запитання: «Який порядок скорочення та округлення вартісних і кількісних показників податкової накладної?».

Порядком №957 не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної, а також правила округлення як вартісних, так і кількісних показників, отриманих унаслідок розрахунку».

Отже, для отримання необхідної суми в графах 8 — 13 можна скористатися можливістю проставити необхідну кількість знаків після коми у кількісному показнику та зазначити таку кількість, яка буде достатньою для правильного розрахунку вартісного показника у графах 8 — 13 ПН.

Для мінімізації ризику невизнання податкового кредиту податківцями під час перевірки (через таку незначну помилку) за податковою накладною, що складена на суму, зменшену на 0,01 грн, рекомендуємо постачальнику скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування на суму 0,01 грн згідно з п. 192.1 ПКУ з метою виправлення помилки. Враховуючи роз'яснення податківців, що правила округлення як вартісних, так і кількісних показників не регламентовано Порядком №957, оптимальним варіантом у такому разі буде зафіксувати в графі 8 розрахунку коригування — 0,01 грн, у графі 10 — 0,01 грн, а сума ПДВ за таким розрахунком коригування дорівнюватиме нулю.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру