• Посилання скопійовано

Звіт з єдиного соцвнеску — поштою

Чи може бути звіт з ЄСВ надісланий до податкової інспекції поштою?

Так, чинне законодавство на сьогодні прямо встановлює можливість надіслати звіт із цього внеску поштою. Щоправда, це правило має деякі суперечності.

Пункт 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ1, встановлюючи обов'язок подавати звітність з ЄСВ до органу доходів і зборів, передбачає, що «в разі надсилання звітності поштою вона вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв'язку від платника єдиного внеску поштового відправлення зі звітністю». Відповідна норма внесена до Закону про ЄСВ ще Законом від 13.05.2014 р. №1258-VII, що набрав чинності з 07.07.2014 р.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Усупереч цьому, а також загальній логіці, п. 2.1 старого Порядку формування та подання звіту з ЄСВ, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. №454, ще близько року містив норму, згідно з якою «звіт, надісланий поштою, не вважається поданим».

Згаданий наказ утратив чинність із набранням чинності 30.04.2015 р. новим Порядком формування та подання звіту, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Цей порядок прямо встановлює в п. 1 розділу ІІ як одну з форм подання звіту — надсилання його поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Щоправда, застосування цієї форми обмежено умовою наявності у страхувальника застрахованих осіб у кількості не більше п'яти.

Цим самим пунктом уточнюється, що в разі надсилання звіту поштою страхувальник зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного фіскального органу не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання звіту. При такому завчасному надісланні, згаданим пунктом передбачено, що платник ЄСВ звільняється від будь-якої відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої звітності. Але в разі втрати чи зіпсуття звіту платник ЄСВ протягом 5 р. д. з дня отримання повідомлення про це зобов'язаний надіслати поштою або надати особисто (на його вибір) контролюючому органу другий примірник звіту разом із копією повідомлення про втрату або зіпсуття поштового відправлення.

Водночас слід звернути увагу на те, що Закон про ЄСВ не передбачає таких обмежень ані щодо чисельності працівників менше п'яти, ані щодо обов'язкового завчасного (за 10 днів) подання звіту для того, щоб він вважався поданим своєчасно. Тож у разі якщо у платника сталася несподівана подія, що унеможливлює подання звіту з ЄСВ особисто до ДПІ або надіслання його засобами електронного зв'язку, він, на нашу думку, цілком має право надіслати його поштою, незважаючи на жодні обмеження, передбачені Порядком формування та подання звіту.

Норма Закону про ЄСВ є нормою прямої дії: звіт є поданим у момент подання його на пошту. Тобто навіть у разі коли звіт з ЄСВ подано до поштового відділення в останній день строку, він має вважатися поданим своєчасно, навіть якщо надійшов до ДПІ після граничного строку.

Щоправда, зловживати цим правом не слід, адже цілком ймовірно, що ДПІ, діючи відповідно до положень підзаконного акта, намагатиметься застосувати штраф за неподання або несвоєчасне подання звіту. У такому разі платнику для уникнення штрафу доведеться оскаржувати відповідне рішення в адміністративному або судовому порядку, а також вживати аналогічних заходів при спробі притягнути його посадових осіб за це до адмінвідповідальності. Щоб запобігти цьому, якщо платнику зручно подавати звітність з ЄСВ поштою, бажано робити це завчасу: за 10 днів до закінчення граничного строку.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру