• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено нову форму декларації з податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

Мінфін затвердив нову форму декларації з податку на прибуток. Нагадаємо, що зміна форми податкової декларації і додатків до неї пов'язана з новим порядком визначення податкового зобов'язання з податку на прибуток з 2015 року.

Насамперед її уніфіковано для всіх суб'єктів господарювання. Зокрема, цю форму подаватимуть і банки та страхові компанії.

Крім того, зменшено кількість додатків до декларації з 14 до 9:

додаток АВ до рядка 20 АВ декларації — «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств на суму виплачених дивідендів (прирівняних до них платежів)»;

додаток ЗП до рядка 16 ЗП декларації — «Зменшення нарахованої суми податку»;

додаток ПН до рядка 23 ПН декларації — «Розрахунок (звіт) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України» (таблиця 1) і «Розрахунок прибутку від операцій з безпроцентними (дисконтними) облігаціями чи казначейськими зобов'язаннями» (таблиця 2);

додаток ТЦ — «Самостійне коригування податкових зобов'язань платника податку з метою трансфертного ціноутворення» (тобто тепер маємо лише 1 таблицю в додатку замість двох, як раніше);

додаток ВП до рядків 27 — 30, 32 — 34, 36 — 38 декларації — «Розрахунок податкових зобов'язань за період, у якому виявлено помилку(и)»;

додаток РІ до рядка 03 РІ декларації — «Різниці». Це новий додаток, у якому згруповані всі різниці згідно з розділом III ПКУ, на які збільшується (зменшується) фінансовий результат;

додаток ПЗ до рядка 05 ПЗ декларації — «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування» (таблиця 1) і «Підстави для застосування пільги» (таблиця 2);

додаток АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації — «Інформація щодо нарахованої амортизації»;

додаток ЦП до рядка 4.1.3 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації.

Наказ Мінфіну від 20.10.2015 р. №897
набере чинності з дня опублікування
(станом на 24.11.2015 р. не опублікований)


Виправляємо помилку в повідомленні про прийняття на роботу правильно

! Роботодавцям

Мінсоцполітики звертає увагу, що встановлено два типи повідомлення про прийняття працівників на роботу:

— «початкове» — подання інформації про прийняття працівника на роботу;

— «скасовуюче» — подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

У разі помилки у повідомленні слід подати повідомлення типу «скасовуюче» з помилковими даними й одночасно повідомлення типу «початкове» з правильними даними.

Лист Мінсоцполітики від 09.10.2015 р. №1336/13/84-15


Книги обліку доходів у «єдинників» 1-ї та 2-ї груп: особливості ведення

! Платникам єдиного податку 1-ї і 2-ї груп

ДФСУ нагадує, що платники єдиного податку 1-ї і 2-ї груп ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного (за підсумками робочого дня) відображення отриманих доходів.

При цьому книгу можна вести в паперовому та електронному вигляді, її слід зареєструвати у контролюючому органі за основним місцем обліку та зберігати протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

У разі реєстрації нової книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня книга залишається у платника.

Крім того, податківці зауважують, що платник єдиного податку, який здійснює господарську діяльність за кількома адресами, веде одну книгу, в якій щодня відображає суми отриманих доходів у грошовій (готівковій та/або безготівковій), матеріальній та нематеріальній формі від усіх місць здійснення господарської діяльності.

На підставі даних книги платники єдиного податку 1-ї та 2-ї груп подають до контролюючого органу декларацію платника єдиного податку у строк, установлений для річного податкового періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески.

Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. №10121/Д/99-99-17-02-02-14


У разі уточнення звітності за червень реєстраційна сума не підлягає перерахунку

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадує, що після «обнуління» показників формули реєстраційна сума збільшувалася на:

— суму від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;

— суму непогашеного від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в звітності з ПДВ за червень 2015 року.

На таку суму платник ПДВ збільшив розмір суми податкового кредиту за звітний період липень 2015 року.

Отже, реєстраційна сума збільшується на суму від'ємного значення, що задекларована платником податків виключно у рядках 24 та 31 декларації з ПДВ за червень 2015 року та не підлягає перерахунку внаслідок уточнення показників такої звітності.

Лист ДФСУ від 09.11.2015 р. №23850/6/99-99-19-03-02-15


Індивідуальні знижки на товари оподатковуються ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ нагадала, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів, визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки, індивідуально призначеної для такого платника податку.

Тобто якщо знижка має індивідуальний (персональний) характер, то її сума включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується ПДФО.

Лист ДФСУ від 12.11.2015 р. №24103/6/99-99-17-03-03-15


Маєте відокремлені підрозділи — сплачуйте ПДФО за їх місцезнаходженням

! Юрособам із відокремленими підрозділами

Податківці розглянули порядок сплати ПДФО юрособами з відокремленими підрозділами.

На підставі пп. 168.4.4 Податкового кодексу ПДФО треба сплачувати за місцезнаходженням самої юрособи, її відокремлених підрозділів, незалежно від їх уповноваження нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податки до бюджету.

При цьому юрособи з неуповноваженими відокремленими підрозділами одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам ПДФО доходів сплачують суми утриманого ПДФО на відповідні рахунки, відкриті в органах Держказначейства за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів.

А от уповноважені відокремлені підрозділи сплачують ПДФО самостійно до органів Держказначейства за їх місцезнаходженням.

Лист ДФСУ від 16.11.2015 р. №24366/6/99-99-17-02-01-15


Зміни в організації виробництва і праці: нюанси звільнення та виплати вихідної допомоги

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики зауважило, що про звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці працівників слід персонально попередити не пізніше ніж за 2 місяці.

Чинним законодавством не надано права роботодавцю з власної ініціативи звільнити працівника раніше двомісячного строку попередження про звільнення.

Водночас, якщо сам працівник виявить бажання звільнитися раніше, ніж закінчиться строк попередження, на нашу думку, роботодавець може здійснити звільнення у строк, про який просить працівник.

У цьому разі доцільно, щоб працівник подав заяву роботодавцю з проханням скоротити строк попередження про звільнення та зазначити дату, з якої він хоче бути звільненим.

Трудовий договір припиняється відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП. У зв'язку з цим працівнику має бути виплачена вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Хоча колективним договором на підприємстві може бути встановлено додаткові розміри вихідної допомоги.

Лист Мінсоцполітики від 07.10.2015 р. №420/06/186-15


Пільги зi сплати земельного податку: кому та які?

! Платникам плати за землю

ДФСУ нагадує, що від сплати земельного податку звільняються такі категорії громадян:

— інваліди першої і другої груп;

— фізособи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

— пенсіонери (за віком);

— ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

— фізособи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення для цих категорій громадян поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

— для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 гектари;

— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 гектара, в селищах — не більш як 0,15 гектара, в містах — не більш як 0,10 гектара;

— для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 гектара;

— для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 гектара;

— для ведення садівництва — не більш як 0,12 гектара.

Лист ДФСУ від 04.11.2015 р. №40312/7/99-99-17-04-02-17


Вчасно повернута фінансова допомога не є базою оподаткування єдиним податком

! Платникам єдиного податку

ДФС у Харківській області нагадує, що до складу доходу платника єдиного податку, визначеного пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Отже, поворотна фінансова допомога, повернута платником спрощеної системи оподаткування у встановлені терміни, не є базою оподаткування єдиним податком.

Лист ДФС у Харківській області від 13.11.2015 р. №2442/Б/20-40-17-02-14


Оновлено Порядок формування Реєстру великих платників податків

! Великим платникам податків

Мінфін виклав у новій редакції Порядок формування Реєстру великих платників податків.

Реєстр великих платників податків формує та затверджує Державна фіскальна служба України.

Відбір платників податків для включення до Реєстру ВПП на наступний календарний рік здійснює структурний підрозділ ДФСУ, за яким закріплено функції моніторингу результатів супроводження великих платників податків, на підставі аналізу інформації:

1) про сумарні обсяги доходів від усіх видів діяльності платника податків за результатами попереднього року;

2) про суми сплачених до Державного бюджету податків за платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у другому півріччі попереднього року та першому півріччі поточного року.

Інформація надається підрозділу ДФСУ, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, до 27 серпня поточного року.

Реєстр ВПП на наступний календарний рік до 27 вересня поточного року затверджується наказом ДФСУ, який надсилається до головних управлінь ДФС в областях, місті Києві та Центрального офісу та не пізніше наступного робочого дня оприлюднюється на офіційному порталі ДФСУ.

Великі платники податків, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, зобов'язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою №1-ОПП до одного з контролюючих органів, наведених на зворотному боці повідомлення про включення підприємства до Реєстру ВПП на наступний календарний рік.

Наказ Мінфіну від 21.10.2015 р. №911
набере чинності з дня опублікування
(станом на 24.11.2015 р. не опублікований)


ПДФО сплачується до місцевого бюджету за місцезнаходженням найманих працівників

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ зазначає, що юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати ПДФО відокремлених підрозділів одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує суми утриманого ПДФО. Якщо відповідно до законодавства в платника податків, крім обов'язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов'язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Враховуючи вищезазначене, ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) у різних районах міста, в яких працюють наймані працівники такого суб'єкта господарювання.

Лист ДФС у м. Києві від 16.11.2015 р. №17439/10/26-15-17-01-12


Безвідсоткова позика працівнику: що з ПДФО та військовим збором?

! Податковим агентам з ПДФО

ДФС у м. Києві зазначила, що порядок надання безпроцентної позики працівникові повинен визначатися договором позики.

Цивільним кодексом не встановлено обмежень щодо розміру та термінів повернення позики у випадках, коли позикодавець — юрособа, а позичальник — фізособа. Проте встановлено обов'язок позичальника повернути таку позику, а також наслідки порушення договору позичальником.

Щодо оподаткування, то основна сума поворотної фінансової допомоги, яку отримує фізична особа на підставі укладеного договору, протягом дії такого договору не є об'єктом (базою) оподаткування ПДФО і військовим збором.

Водночас суми безповоротної фінансової допомоги та поворотної фінансової допомоги, не повернені фізичною особою у термін, визначений договором, оподатковуються ПДФО та військовим збором.

При наданні працівникові позики та її поверненні у підприємства (платника податку на прибуток) доходи і витрати не визнаються.

Лист ДФС у м. Києві від 13.11.2015 р. №3472/М/26-15-15-03-11


Прийняття керівника на новостворене підприємство: хто подає повідомлення до ДФС?

! Власникам підприємств

Мінсоцполітики нагадує, що до початку роботи працівника інформація про його зарахування має бути подана до Державної фіскальної служби або її територіальних органів.

Порядок подання повідомлення визначено у постанові КМУ від 17.06.2015 р. №413. Зокрема, він стосується також прийняття (обрання) на роботу керівників юридичних осіб.

У разі прийняття керівника на новостворене підприємство повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіальних органів Державної фіскальної служби має бути підписано особою, яка визначена внутрішніми документами підприємства, установи, організації або установчими документами.

Лист Мінсоцполітики від 18.09.2015 р. №14209/0/14-15/13


Реєстрацію платника ПДВ анульовано: що з електронним ПДВ-рахунком?

! Платникам ПДВ

ДФС роз'яснила, що після анулювання реєстрації особи як платника податку залишок коштів на його електронному рахунку перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається.

Перерахування коштів до бюджету здійснюється на підставі реєстру, який ДФСУ надсилає Казначейству. У ньому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника і сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі реєстру Казначейство перераховує суми податку до бюджету.

Повідомлення про закриття електронного рахунку Казначейство надсилає ДФС не пізніше наступного робочого дня з дня його закриття.

При цьому в разі анулювання реєстрації особи як платника податку податкові зобов'язання визначаються на підставі декларації за підсумками останнього звітного (податкового) періоду.

Лист ДФСУ від 12.11.2015 р. №24136/6/99-99-19-03-02-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру