• Посилання скопійовано

Суть справи

«Імпортні» витрати
Завершуючи рік, підбиваємо підсумки. Готуючи звітність за рік, не зайвим буде нагадати, як мали би формуватися та відображатися в обліку витрати на придбання імпортних товарів.

Зведена податкова накладна
Зведені ПН призначені для полегшення роботи бухгалтера продавця, адже вони дають змогу виписувати ПН не на кожну поставку протягом місяця, а виключно за його підсумками. Та насправді зведені ПН спричинюють у бухгалтерів безліч запитань. Поговоримо про виписування ПН на платників і неплатників ПДВ та на «умовні» поставки.

Старі/нові зустрічні звіряння
Фіскальна служба продовжує оновлювати свої внутрішні документи — настала черга порядку проведення зустрічних звірянь та обміну податковою інформацією. Особливу увагу слід звернути на те, що цей документ не зареєстрований у Мін'юсті, а отже, його дія поширюється лише на працівників ДФС. Але виконання запитів щодо проведення зустрічних звірянь стосується платників податків, для яких інформація про складення запиту, довідок за результатами зустрічних звірянь та актів про неможливість їх проведення ніколи не буде зайвою. Спинімося на окремих моментах.

Облік комп'ютерних програм
Операційні системи та інше програмне забезпечення на сьогодні використовуються в господарській діяльності широко: не лише в персональних комп'ютерах (ПК), а й у виробничому, складському і торговельному обладнанні, більшість якого нині керується різноманітними комп'ютерними системами. У цій статті поговоримо про те, як правильно обліковувати операційні системи та комп'ютерні програми.

Запит має бути чітким та зрозумілим
Запити, що їх отримують платники податків, викликають чимало запитань, особливо коли текст запиту говорить про вимогу надати документи і при цьому не пояснює причин такої вимоги. Фіскали посилаються на отримання податкової інформації, проте чи може вона бути такою підставою? Чи треба конкретизувати підстави для надсилання запиту? ДФСУ спробувала відповісти на ці запитання у листі від 11.11.2015 р. №24065/6/99-99-22-04-02-15 (див. «ДК» №48/2015).

Відступлення права вимоги
У господарській діяльності часто виникають ситуації, коли з якихось причин одна зі сторін не може виконати своїх зобов'язань або не може (чи навіть не хоче) домогтися виконання зобов'язань від свого боржника. Саме у таких випадках, за наявності підстав, доречно буде скористатися можливістю заміни кредитора за зобов'язаннями на підставі ст. 512 ЦКУ. Розгляньмо особливості відступлення права вимоги за операцією за обставин, коли однією зі сторін такої операції є юрособа — платник ЄП 3-ї групи.

Звіт з Єдиного соцвнеску — поштою
Чи може бути звіт з ЄСВ надісланий до податкової інспекції поштою?

«Копійчане» питання в РК
Підприємство перерахувало за договором кошти по 50% двома сумами. Постачальник виписав дві податкові накладні, в яких на 0,01 грн менша як сума ПДВ, так і загальна сума. Чи вважаються в такому разі податкові накладні виписаними з помилкою та чи має право покупець на податковий кредит? Виправляти помилку постачальник не має наміру.

Запити фіскалів про ПН у СЕА
Хоча з 01.07.2015 р. система електронного адміністрування ПДВ (СЕА) за приписами ПКУ використовується в повноцінному режимі, але фіскали фактично повернулися до звичної системи оцінки госпдіяльності платника з розподілом за податковими ризиками на «добрих» та «поганих» (добросовісних та фіктивних). Для цього їм надано досить широкі повноваження як ПКУ, так і внутрішнім Порядком №543. І існування СЕА жодним чином не змінює тривалої практики отримання інформації через запити. Розгляньмо це на прикладі запиту, отриманого платником ПДВ.

Ремонти МНМА: облік
Необоротні матеріальні активи поділяються на основні засоби та інші необоротні, зокрема малоцінні. Вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, встановлюються підприємством самостійно у наказі про облікову політику. Поговоримо про облік витрат на ремонт таких активів.

До змісту номеру