• Посилання скопійовано

Про розгляд листа

Лист Державної фіскальної служби України від 29.09.2015 р. №20635/6/99-99-15-03-01-15

Про розгляд листа

Суттєво. Юрособа на ЄП не сплачує земельного податку за ділянку під нежитловим приміщенням у багатоквартирному житловому будинку з пропорційною часткою прибудинкової території, за умови її використання виключно для госпдіяльності.

! Юрособам — платникам ЄП

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо сплати земельного податку юридичною особою — платником єдиного податку і повідомляє.

Відповідно до статей 269, 270 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об'єктом оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 Кодексу).

Платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої — третьої групи для провадження господарської діяльності (пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу).

Згідно зі статтею 2 Закону України від 1 липня 2004 року №1952 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» нерухоме майно — земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення.

Товариство з обмеженою відповідальністю є платником єдиного податку та власником нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку та здійснює діяльність, пов'язану з наданням в оренду власного чи орендованого нерухомого майна (згідно з КВЕД ДК 009:2010 — група 68.20).

Згідно зі ст. 3 Господарського кодексу України господарська діяльність — це діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Враховуючи викладене, юридична особа — платник єдиного податку не є платником земельного податку за земельну ділянку під нежитловим приміщенням (його частиною) у багатоквартирному житловому будинку з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території за умови, що така земельна ділянка цим платником використовується виключно для здійснення господарської діяльності.

Підтвердження розміру площ земельних ділянок, що перебувають у власності юридичних осіб або у користуванні, розподілу серед власників землі та землекористувачів та розміру нормативної грошової оцінки здійснюється відповідними органами державних земельних ресурсів за місцем розташування земельних ділянок.

Голова Р. НАСІРОВ

До змісту номеру