• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Головного управління ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №2846/Г/26-15-17-04-14

Під час визначення оподатковуваного доходу у фізосіб — платників ЄП часто виникають запитання щодо нюансів включення до складу такого доходу з метою оподаткування різних сум утриманої з виручки комісії: комісія еквайра при використанні для розрахунків РРО, комісія банку в разі використання для розрахунків платіжних терміналів, відсотки (комісійні) на користь міжнародної системи грошових переказів (SWIFT, Western Union, MoneyGram тощо). Раніше на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, в підкатегорії 107.04, податківці, відповідаючи на запитання: «Яка сума вважається доходом ФОП — платника ЄП при використанні платіжних терміналів під час здійснення розрахунків?», — уже висловили свою думку, що до доходу такому платникові податків слід включити не загальну суму розрахунків, а саме суму, яка надійшла на поточний рахунок, за мінусом комісії банку. У коментованому листі податківці ще раз підтвердили і максимально аргументували свою думку.

Як пояснюють свою позицію податківці? Вони нагадують, що доходом фізичної особи — підприємця (далі — ФОП), платника ЄП, є, зокрема, дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Далі фіскали уточнюють, що безоплатно отриманими протягом звітного періоду (дохід, визначений п. 292.3 ПКУ) вважаються товари (роботи, послуги), надані ФОП — платникові ЄП за письмовими договорами дарування чи іншими письмовими договорами, укладеними відповідно до законодавства, за якими не передбачено грошової чи іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) або їх повернення, а також товари, передані платникові ЄП на відповідальне зберігання і використані ним. З цих двох позицій, на думку податківців, логічно випливає, що в разі використання платіжних терміналів під час здійснення розрахунків за товари (послуги) доходом ФОП — платника ЄП вважається вся сума, що надійшла на поточний (у коментованому листі — розрахунковий) рахунок. Свою позицію податківці додатково підтверджують і п. 292.6 ПКУ про визначення дати отримання доходу таким «єдинником». Відповідно, днем отримання доходу фізособою-підприємцем — платником ЄП, що здійснює розрахунки через платіжний термінал, вони вважають день надходження коштів на поточний рахунок платника.

З думкою податківців не можна не погодитися. Справді, неотриманий дохід, утриманий банком, не може включатися до складу оподатковуваного доходу ФОП — платника ЄП згідно з визначенням п. 292.1 ПКУ. Таким чином, якщо розрахункова операція з використанням платіжного термінала з продажу відбулася, наприклад, у п'ятницю, а на банківський рахунок такі кошти надійдуть щойно в понеділок, то в книзі доходів або в книзі доходів і витрат1 ФОП-«єдинник» повинен відобразити дохід саме в день зарахування коштів на його банківський рахунок. Це має особливе значення в перехідний період між кварталами для платників 3-ї групи.

1 Форма книги обліку доходів і порядок її ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. №579.

Також, незважаючи на те що касовий чек РРО (у разі використання касового апарата) і сліп платіжного термінала будуть на загальну суму покупки, враховувати треба саме суму коштів, що надійшла на банківський рахунок ФОП-«єдинника», за мінусом утриманої банківської комісії.

Це роз'яснення є цілком застосовним і щодо інших утримань із доходів ФОП-«єдинника»: комісійні на користь міжнародної системи грошових переказів (SWIFT, Western Union, MoneyGram тощо), утримані комісії банків при зарахуванні валютної виручки тощо.

Добре, що податківці не почали трактувати утримані банком комісії як зарахування взаємних заборгованостей, що заборонено платникам ЄП. Наслідки цього можуть бути такими: анулювання статусу платника ЄП, 15% ПДФО від виручки, військовий збір і ЄСВ із доходу. На щастя, фізособи — платники ЄП не зобов'язані вести бухгалтерський облік і в Книзі обліку доходів відображають дохід загальною сумою за день без розшифрування за кожним продажем (п. 296.1.1 ПКУ). Щоб уникнути ризиків, наша порада фізособам — платникам ЄП: підписуючи договір із банком, постарайтеся уникнути умов зарахування виручки за мінусом утриманої банківської комісії.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру