• Посилання скопійовано

Що нового

Розрахунок понижуючого коефіцієнта: коли враховувати декретні?

! Роботодавцям

ДФСУ зазначила, що для застосування понижуючого коефіцієнта визначаємо базу нарахування ЄСВ з розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці.

Особи, що перебувають на лікарняному у зв'язку з вагітністю та пологами, включаються до кількості застрахованих осіб у тому звітному періоді, в якому таким працівникам нараховано допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, здійснюється за кожен місяць окремо.

ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу, сплачується з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування.

Оскільки при розрахунку коефіцієнта показники відповідного місяця 2015 року порівнюються зі середньомісячними показниками за 2014 рік, то враховуємо загальну суму нарахованої допомоги тільки в тому місяці, в якому були здійснені нарахування.

Лист ДФСУ від 18.06.2015 р. №12742/6/99-99-17-03-01-15


Мінсоцполітики про нюанси розрахунку лікарняних

! Роботодавцям

Мінсоцполітики розглянуло деякі питання щодо розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності. Зокрема, роз'яснено:

1. Якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше ніж 6 місяців, середня зарплата для розрахунку допомоги, оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

2. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

3. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Для догляду за хворою дитиною в період частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років листок непрацездатності не видається.

4. Законодавством не передбачені підстави для відмови в наданні допомоги по вагітності та пологах.

Лист Мінсоцполітики від 17.09.2015 р. №529/18/99-15


ДФС про коригування звітності з ЄСВ та ПДФО за минулі роки

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ розглянула питання щодо коригування звітності з ЄСВ та з ПДФО за період 2010 — 2012 рр. та зазначила:

1) подання податковим агентом уточнюючого податкового розрахунку за формою №1ДФ за періоди, за якими минув строк позовної давності (1095 днів), ПКУ не передбачено;

2) роботодавець має право подати до відповідного територіального органу ДФС необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застрахованих осіб та одночасно початкові документи із зазначеними правильними відомостями разом із пояснювальною запискою щодо їх зміни.

Обмежень щодо періодів, за які роботодавець має право подати уточнюючий звіт щодо сум нарахованого ЄСВ з метою виправлення самостійно виявлених недостовірних відомостей, чинним законодавством не передбачено.

Лист ДФСУ від 30.09.2015 р. №22474/10/28-10-06-11


Анулювати реєстрацію платником ПДВ можна лише через рік після реєстрації

! Платникам ПДВ

Порядок анулювання реєстрації платника ПДВ установлено ст. 184 ПКУ.

Анулювання може здійснюватися добровільно, тобто за заявою самого платника ПДВ. Для цього треба, щоб:

— з моменту реєстрації платника ПДВ минуло щонайменше 12 календарних місяців;

— загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від 1 млн гривень;

— були сплачені суми податкових зобов'язань, що виникають, у тому числі, у зв'язку з анулюванням ПДВ-реєстрації.

З огляду на це ДФС наголошує: Податковим кодексом не передбачена можливість подання заяви про анулювання реєстрації особою, яка зареєстрована як платник податку менше 12 календарних місяців.

Лист ДФСУ від 17.08.2015 р. №17440/6/99-99-19-03-02-15


Рішення суду щодо припинення юрособи не є фактом її припинення

! Юрособам

Мін'юст повідомив, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом 3 робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах із третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Саме тому рішення суду щодо припинення юридичної особи — це лише один із кроків у напрямі припинення юридичної особи, але аж ніяк не фактичне припинення.

Лист Мін'юсту від 21.09.2015 р. №22681-0-33-15/19.3


На компенсацію мобілізованого працівника може бути звернено стягнення

! Мобілізованим працівникам

Мін'юст роз'яснив: середній заробіток, що компенсується з бюджету відповідно до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю працівникам, яких призвано під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, не належить до категорії коштів, на які не може бути звернено стягнення.

Вичерпний перелік коштів, на які не може бути звернено стягнення, визначено ст. 73 Закону №606-XIV.

Лист Мін'юсту від 24.09.2015 р. №23648-0-3315/20.6


Для податкової накладної та вантажної митної декларації — один код УКТ ЗЕД

! Імпортерам

ДФС роз'яснила, що при здійсненні операцій з імпортованими товарами під час складання податкової накладної в графі «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» має зазначатися код УКТ ЗЕД, що міститься у вантажній митній декларації, якою було оформлено такі товари при ввезенні їх на митну територію України незалежно від того, чи є продавець їх безпосереднім імпортером.

Лист ДФС у м. Києві від 18.09.2015 р. №14465/10/26-15-15-03-11


Скасовано звіт за формою №6-ПВ

! Роботодавцям-юрособам

Держстат уніс зміни до Наказу від 05.08.2014 р. №224 «Про затвердження форм державних статистичних спостережень зі статистики праці».

Так, із форм державних статистичних спостережень зі статистики праці вилучено звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання (форма №6-ПВ (річна).

Наказ Держстату від 30.09.2015 р. №260


Ліцензований підприємець може реалізовувати алкоголь кінцевому споживачу

! Роздрібним торговцям алкогольними напоями

Регіональні податківці нагадали, що роздрібна торгівля — це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктів господарювання громадського харчування.

Згідно із Законом №481/95-ВР не вважатиметься порушенням чинного законодавства в сфері ліцензування господарської діяльності, якщо суб'єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, реалізовуватиме алкогольні напої кінцевому споживачу.

Будь-які інші форми реалізації алкогольних напоїв до сфери дії Закону №481 не належать, та відповідальність за їх неналежну реалізацію згідно з вимогами чинного законодавства України несе суб'єкт господарювання.

Лист ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №14785/10/26-15-21-02-21


Оновлено порядок надання інформації з Держреєстру прав на нерухомість

! Власникам нерухомого майна

Кабмін уніс зміни до Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Так, установлено, що інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно надається за допомогою програмних засобів ведення цього реєстру у паперовій (держреєстратором або нотаріусом) або електронній формі (через офіційний веб-сайт Мін'юсту), що мають однакову юридичну силу, без проставляння підпису та печатки державного реєстратора прав на нерухоме майно, нотаріуса.

Інформація може містити, крім відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, також відомості про виникнення, перехід та припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно, обтяження таких прав щодо запитуваного суб'єкта або об'єкта нерухомого майна, а також про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру прав та реєстрів у відповідному хронологічному порядку.

За надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата у розмірі, встановленому КМУ.

У разі надання інформації про відсутність зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у Державному реєстрі прав та реєстрах плата за надання інформації не повертається.

Інформація з Державного реєстру прав надається незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 р. №786 чинна з 06.10.2015 р.


Нюанси відображення в податковому обліку курсових різниць

! Госптовариствам

ДФС у м. Києві зазначила, що курсові різниці, які виникають унаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, не впливають на обсяги доходів та витрат.

Тому суми таких курсових різниць відображаються у складі додаткового капіталу.

Лист ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №14781/10/26-15-15-03-11


Умови звільнення від ПДВ операцій з постачання оборонної продукції

! Постачальникам оборонної продукції

ДФСУ нагадала, що для звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України продукції оборонного призначення необхідне одночасне дотримання таких умов:

— продукція оборонного призначення повинна бути класифікована за УКТ ЗЕД та відповідати групам, товарним позиціям та підкатегоріям УКТ ЗЕД, визначеним у пункті 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ;

— продукція оборонного призначення повинна постачатися для цілей АТО;

— поставка продукції оборонного призначення (у т. ч. ввезення її на митну територію України) здійснюється починаючи з 25.09.2014 р.;

— продукція оборонного призначення не повинна мати походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозитися з території такої держави-окупанта (агресора), та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

Операції з постачання продукції оборонного призначення за кодами УКТ ЗЕД, які не визначені пунктом 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%, у тому числі й у разі постачання такої продукції для цілей АТО.

Лист ДФСУ від 25.09.2015 р. №20376/6/99-99-19-03-02-15


ДФС про терміни подання декларації з податку на прибуток

! Платникам податку на прибуток

Податківці повідомили, що у зв'язку з унесенням змін до ПКУ на підставі Закону №652 платник податку, який за підсумками І кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного року не отримав прибутку або отримав збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за І квартал звітного року та не сплачувати авансові внески:

— за підсумками першого кварталу — з червня — грудня звітного року та січня — травня наступного звітного року;

— за півріччя — з вересня — грудня звітного року та січня — травня наступного звітного року;

— за три квартали — з грудня звітного року та січня — травня наступного звітного року.

Декларація до контролюючого органу за період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю, подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (півріччя).

Такі зміни діють з 13.08.2015 р., після граничного терміну подання податкової декларації з податку на прибуток за І півріччя 2015 року.

У зв'язку з вищезазначеним податківці повідомляють, що перший податковий період, за який платник має право подати декларацію, — три квартали 2015 року і не платити авансові внески з податку на прибуток з грудня 2015 року.

Лист ДФС у Житомирській області від 18.09.2015 р. №675/6/06-30-15-02


Нюанси заповнення податкової накладної: роз'яснення ДФС

! Платникам ПДВ

Регіональні податківці зазначили, що у податковій накладній, яка складається за щоденними підсумками операцій, у разі здійснення постачання послуг кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), відображається обсяг постачання у розрізі кожної здійсненої госпоперації. При цьому обсяг постачання та сума ПДВ, зазначені в такій податковій накладній, повинні відповідати загальній сумі обсягу постачання послуг за день.

Заповнення гр. 3, 5, 6 у такій ПН регламентовано вимогами наказу Мінфіну №957.

Крім того, ДФС повідомила, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Лист ДФС у Харківській області від 07.09.2015 р. №2834/10/20-40-15-01-15


«Спрощенці» можуть надавати нерухомість в оренду за певних умов

! ФОП — платникам ЄП

ДФС у м. Києві нагадала, що не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, фізичні особи — підприємці, які надають в оренду:

— житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв. м;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м.

Фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа — не суб'єкт господарювання, а іншу частину — як фізособа — підприємець на спрощеній системі оподаткування.

Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа — не суб'єкт господарювання.

Крім того, фізична особа — підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати в оренду одне житлове приміщення та частину іншого житлового приміщення, розмір яких сукупно не перевищує 100 квадратних метрів, за умови що решта житлового приміщення не перебуває в оренді, в тому числі безкоштовному користуванні.

Лист ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №2845/Щ/26-15-17-04-12

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру