• Посилання скопійовано

Прийняття на роботу на дві посади

Підприємству потрібно прийняти особу для роботи одночасно на двох посадах і, по змозі, на півставки на обох, щоб загалом нараховувалася одна ставка. Як правильно оформити?

Роботу працівника одночасно на двох посадах на одному й тому самому підприємстві можна оформити двома основними шляхами: за сумісництвом і на умовах суміщення. Різниця між ними в тому, в межах якого робочого часу буде виконуватися відповідна робота.

Якщо робота виконується на умовах сумісництва — для кожної з посад встановлюється окремий робочий час. Тоді, наприклад, закінчуючи роботу на одному робочому місці, працівник переходить на інше (призначене для іншої посади), де працює в межах іншого робочого часу. Звичайно, що суто технічно це може бути й те саме робоче місце (стіл, верстат тощо).

При цьому можливо, що за кожною з посад працівник працюватиме на півставки, але обов'язково треба визначити, яка посада є основним місцем роботи, а яка — внутрішнім сумісництвом. Приклад наказу про прийняття на роботу на першу посаду — за основним місцем роботи, а на другу — за сумісництвом наведено в зразку 1: працівник працюватиме загалом з 9-00 до 18-00, але з 9-00 до 13-00 — бухгалтером, а з 14-00 до 18-00 — касиром (за сумісництвом). За роботу за кожною посадою працівнику окремо нараховується зарплата виходячи з тарифної ставки (окладу) за фактично відпрацьований ним робочий час.

При суміщенні працівник виконує обов'язки за основною посадою і в межах того самого робочого часу виконує обов'язки за іншою посадою. Йдеться про підвищення інтенсивності роботи, і за це працівникові визначається певна доплата. Розмір такої доплати встановлюється колективним договором (ст. 105 КЗпП), а за його відсутності — трудовим договором або наказом. Утім, на неї не поширюється державна гарантія щодо розміру мінімальної місячної зарплати, бо це не зарплата, яка окремо нараховується за певною посадою, а доплата, яка може відповідати й повному розміру окладу за посадою, що суміщується, а може і становити інший, узгоджений між працедавцем та працівником фіксований розмір.

Зразок 1

Приклад прийняття на роботу з одночасним покладенням обов'язків касира наведено в зразку 2: працівник працюватиме з 9-00 до 13-00 (на півставки), одночасно виконуючи в межах цього робочого часу обов'язки за посадою, що суміщується.

Можливою є також ситуація, коли за основною посадою працівник прийнятий на умовах повного робочого часу і виконує свої обов'язки як за першою, так і за другою посадою протягом робочого дня.

Є й третій варіант, який є прийнятним не завжди, проте іноді використовується: обов'язки, притаманні для другої посади, прописуються в трудовому договорі (посадовій інструкції) за основною (першою посадою), і жодних окремих доплат не здійснюється. При цьому або встановлюється нова посада, що поєднує дві попередні (наприклад, бухгалтер-касир, водій-експедитор), або жодних змін не відбувається (бухгалтер виконує функції касира або водій — функції експедитора за посадою відповідно до посадової інструкції). Звичайно, цей варіант є прийнятним за згодою працівника, адже закон забороняє вимагати виконання роботи, не передбаченої трудовим договором.

Зверніть увагу: при обранні третього варіанта найменування об'єднаної посади може не бути в Класифікаторі професій, тому деякі практики уникають таких ситуацій, за потреби обмежуючись віднесенням відповідних обов'язків до основної посади, без зміни її найменування. Щодо юридичного значення Класифікатора професій при формулюванні найменування посади див. нашу статтю в «ДК» №11/2012.

Наказ про прийняття на роботу за третім варіантом виглядатиме досить типово — як звичайне прийняття на певну посаду (наприклад, на посаду бухгалтера або на посаду бухгалтера-касира). Обов'язки за посадою визначатимуться окремим трудовим договором або посадовою інструкцією. Працівник працюватиме в межах визначеного для нього робочого часу (повного або неповного) як для однієї посади.

Щодо запису в трудовій книжці, то Інструкція №581 передбачає запис про роботу за сумісництвом окремим порядком. Тобто при першому варіанті такий запис робиться за бажанням працівника. Як правило, достатньо усного бажання, хоча деякі працівники кадрових служб вимагають письмової заяви про бажання внести запис до трудової книжки.

1 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.93 р. №58.

Щодо другого варіанта — суміщення посад, то для запису про нього Інструкція №58 правил не встановлює. Водночас у ній міститься згадка щодо можливості запису про суміщення, щоправда, в дублікаті трудової книжки.

Тож на практиці, на прохання працівника, записи про суміщення також уносять до трудової книжки. Внесення такого запису можливе одним рядком (де зазначається час суміщення: «з … по …») або, що на наш погляд, правильніше — двома рядками, із зазначенням дати і номера кожного наказу.

Приклади формулювань записів до трудової книжки наведені відповідно в зразку 1 і 2 (для кожного зі зразків наказів).

Нагадуємо також, що при прийнятті працівника на роботу слід надсилати повідомлення до ДПІ. Чи зазначати працівника двічі в разі прийняття на роботу одразу на дві посади, наразі не визначено (це може виглядати в повідомленні як дубль). Проте прийнято вважати, що коли працівник працює за сумісництвом — це окремий трудовий договір, і з цього зазвичай роблять висновок про необхідність окремого повідомлення про сумісників (див., наприклад, статтю Ю. Кловської в «ДК» №33-34/2015). Щодо суміщення, то окремого договору тут немає, немає і прийняття на роботу, тож подавати про це окреме повідомлення, на нашу думку, не треба.

Зразок 2

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру