• Посилання скопійовано

Суть справи

Переплата на електронному рахунку
Гроші з бюджету на повернення заявити можна, в деяких випадках це навіть слід зробити. А от насправді отримати такі кошти щастить далеко не всім, а реально — одиницям. Податкові органи на місцях рапортують: «Немає коштів у бюджеті!». А тим часом головне податкове відомство в роз'ясненні від 19.08.2015 р. (див. «ДК» №35/2015) коментує особливості та алгоритми дій для перерахування зайво перерахованих коштів з електронного рахунку ПДВ. Спробуймо з'ясувати, в чому їх суть.

Складання та реєстрація РК до ПН
Зміни, внесені до ПКУ Законом №643, стосуються і порядку складання та реєстрації розрахунків коригувань до податкових накладних (далі — РК). Спробуймо узагальнити дані про РК та проаналізувати, які ж зміни відбулися з цим документом у липні 2015 р.

Оренда нерухомості — вибір фізособи
Редакція «ДК» час від часу отримує від читачів запитання: як фізособі краще здати в оренду нерухомість, яку систему оподаткування краще обрати підприємцю? Отже, проаналізуймо податкові наслідки кожного варіанта, враховуючи, що орендарем нерухомості є юрсоба.

Облік банерної реклами
Банер є візитною карткою підприємства. Таке графічне зображення розміщується в Інтернеті і є одним із найефективніших та найпоширеніших способів реклами. Нерідко рекламодавці обмінюються своїми банерами, розміщуючи їх на сайтах інших суб'єктів господарювання. Розгляньмо облік таких операцій.

Аванси та РРО
Розрив між оплатою та постачанням при безготівкових розрахунках — звичайна річ. А як діють у таких випадках СГ, які застосовують готівкові розрахункові операції, зокрема із застосуванням РРО?

Повернення демобілізованого
Працівники, яких було мобілізовано, повертаються на роботу, але іноді роблять це невчасно або й не повертаються з тих чи інших причин. Розглянемо, як діяти роботодавцю в різних ситуаціях.

Перевірки за скаргою фізособи
ФО подала скаргу до податкової на наше підприємство (торгуємо сільгосппродукцією). Ми отримали запит із вимогою надати документи для зустрічної перевірки (посилання на пункти 73.3, 73.5, пп. 78.1.13 ПКУ). Чи допускати до перевірки, якщо ми документів не надали, а податкова прийшла на виїзну позапланову з підстав, зазначених у пп. 78.1.13 ПКУ?

Чи є пільги для зони АТО?
Складні часи потребують непростих рішень. А тому там, де стає очевидним, що податки на якійсь території сплачуватися не можуть через форс-мажорні обставини, уряду доводиться ухвалювати рішення про офіційне звільнення госпсуб'єктів від їх сплати. Так було з АРК, а нині на порядку денному — виконання обов'язку зі сплати податків та подання звітності госпсуб'єктами, зареєстрованими на територіях проведення АТО.

Придбання котла
Підприємство планує на осінь придбати твердопаливний котел. Як це оформити? Чи будемо ми платниками екологічного податку, як нараховується цей податок та подається звітність, та чи відносяться суми екологічного податку на витрати в обліку підприємства?

Статус «до відома»
Платник дізнався, що своєчасно подана ним декларація з ПДВ має статус «до відома». Причина така: у шапці декларації некоректно зазначено назву ДПІ. При цьому допущена помилка має систематичний характер (була допущена декілька податкових періодів поспіль), але проблема з прийняттям виникла щойно тепер. Чи може підприємство подати уточнену декларацію, чи треба здати нову (повторно, з порушення термінів здачі та відповідними штрафними санкціями)?

Прийняття на роботу на дві посади
Підприємству потрібно прийняти особу для роботи одночасно на двох посадах і, по змозі, на півставки на обох, щоб загалом нараховувалася одна ставка. Як правильно оформити?

До змісту номеру