• Посилання скопійовано

Місце діяльності платників ЄП

Місцезнаходження (місце проживання), юридична адреса, податкова адреса, місце провадження господарської діяльності... — неважко й заплутатися. А заплутаєшся — і податківці одразу ж повідомлять держреєстратора про відсутність особи за місцезнаходженням. Якими будуть наслідки такого повідомлення — пояснювати не треба. Тож цьому питанню «Дебет-Кредит» завжди приділяє значну увагу1. Тепер же надамо відповіді на запитання про місця провадження госпдіяльності, що постають перед платниками єдиного податку.

У разі складання заяви на спрощену систему оподаткування слід зазначати місце провадження госпдіяльності. Як бути, якщо адреса підприємця (чи підприємства) не збігається з даними ЄДР? Чи потрібно підтверджувати її документально?

Відповідно до пп. 298.1.1 ПКУ, для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

1 Див., зокрема: «Податкова адреса — не обов'язковий реквізит ПН» у «ДК» №37/2011, «Зміна адреси юрособи у даних Держреєстру» у «ДК» №27/2013, «Форма №20-ОПП» у «ДК» №12/2014, «Підприємець змінив адресу» у «ДК» №28/2014, «Зміна адреси: як заповнювати ПН?» у «ДК» №39/2014, «Квартира — юрадреса: перевірка місцезнаходження» у «ДК» №12/2015.

У заяві зазначаються такі обов'язкові відомості (п. 298.3 ПКУ):

1) найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

...

3) податкова адреса суб'єкта господарювання;

4) місце провадження господарської діяльності;

5) обрані суб'єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

6) обрані суб'єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

7) кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;

8) дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Податкова адреса госпсуб'єкта

За приписами пунктів 45.1 та 45.2 ПКУ, податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юрособи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у ЄДР юросіб та фізосіб-підприємців.

Під час реєстрації фізособи суб'єктом підприємницької діяльності до ЄДР зазначаються дані про місцезнаходження фізособи, а саме: житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо) у відповідному населеному пункті, в якому фізособа проживає постійно, переважно або тимчасово, що розташовані за певною адресою, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою — підприємцем.

Для юрособи — адреса державної реєстрації, що вноситься до ЄДР. Це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі — виконавчий орган).

Таким чином, у визначенні податкової адреси йдеться не про місце здійснення діяльності, а про зв'язок з фізособою-підприємцем або з виконавчим органом юрособи.

При цьому адреса місця провадження господарської діяльності може цілком відрізнятися від податкової (місця держреєстрації).

ПКУ не містить визначення терміна «місце здійснення діяльності». Водночас, відповідно до п. 63.3 ПКУ, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їхніх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

У нашому випадку слід говорити про місце провадження діяльності, яким може бути як місце державної реєстрації, так і місце розташування (реєстрації) рухомого та нерухомого майна, інших об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Розгляньмо це на прикладах.

Приклад 1 Юрособа здійснює свою діяльність за адресою, зазначеною в ЄДР, тобто за юридичною адресою, якою може бути, скажімо:

а) адреса орендованого чи власного офісного приміщення, виробництва, складу тощо;

б) місце проживання одного із засновників.

У випадку «а» при заповненні заяви на застосування спрощеної системи оподаткування як місце здійснення діяльності слід зазначити саме цю адресу. У випадку «б» краще зазначити фактичну адресу перебування юрособи, якою може бути й адреса відокремленого підрозділу, відомості про яку подавалися за ф. №20-ОПП.

Приклад 2 Фізична особа — підприємець, яка застосовує спрощену систему оподаткування, має кілька місць здійснення господарської діяльності. Скажімо, здає в оренду кілька об'єктів власного нерухомого майна.

ДФСУ у ЗІР, підкатегорія 107.1, звертає увагу на необхідність платникові ЄП у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначати всі місця провадження госпдіяльності, а саме: всі адреси розташування нерухомого майна, яке здаватиметься в оренду.

При цьому не слід забувати, що в разі зміни як податкової адреси суб'єкта господарювання, так і місця провадження госпдіяльності (скажімо, продаж чи придбання об'єкта нерухомості) платникам єдиного податку 1-ї і 2-ї груп слід подати заяву не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни. А платникам єдиного податку 3-ї групи — разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (пункти 298.5, 298.6 ПКУ).

Яка відповідальність передбачається за неподання заяви про внесення змін до відомостей, зазначених у Реєстрі платників ЄП, якщо змінилося місце провадження діяльності (додано новий об'єкт нерухомості чи орендоване приміщення (кіоск, МАФ тощо)?

Зазначимо, що ПКУ не передбачає відповідальності за неподання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності із новою адресою.

Проте у відповіді на аналогічне запитання фіскальна служба (ЗІР, підкатегорія 107.11) зазначає, що відповідні моменти є предметом перевірок таких «спрощенців» під час проведення контрольно-перевірочних заходів. Утім, фінансова відповідальність очікуватиме «спрощенця» лише у разі, якщо зміна місця провадження госпдіяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі провадження платниками єдиного податку 1-ї і 2-ї груп діяльності на територіях більш ніж однієї сільської, селищної або міської ради1. До платника, який не подав заяви про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ПКУ.

1 Ставки єдиного податку для платників 1-ї та 2-ї груп ЄП встановлюються сільськими, селищними та міськими радами в межах, визначених п. 293.2, 293.7 ПКУ.

Фізособа-підприємець планує провадити діяльність на виставках або через Інтернет. Як у такому випадку визначити місця провадження госпдіяльності?

Цілком зрозуміло, що наперед чітко визначити, де саме відбуватиметься, наприклад, надання послуг чи ведення торгівлі, неможливо. Варіант «діяльність на всій території України» також на практиці неодноразово відкидався фіскалами.

На нашу думку, у такому разі найліпше зазначити адресу місця проживання, особливо якщо йдеться про надання послуг через Інтернет (навіть якщо ви надаєте послуги онлайн-маркетингу і ваш стартап працює у всьому світі, надаючи послуги й українським компаніям).

Хоча фіскали на Загальнодоступному інформаційному ресурсі у підкатегорії 107.1 звертають увагу на можливість зазначати у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви: «Торгівля на виставках України» тощо. Якщо йдеться про перевезення і неможливо визначити (зазначити) адресу АТП чи іншого постійного місця дислокації транспортного засобу, то цілком прийнятно у рядку 7 заяви зазначити: «Перевезення по Україні» та/або «Міжнародні перевезення».

Серед видів госпдіяльності фізособи-підприємця чи юрособи зазначено такий код КВЕД:2010, як 16.29 «Виробництво інших виробів з деревини; виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння» та/або 46.73 «Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням». Як зазначати місце провадження діяльності: за ЄДР чи за місцем розташування виробництва (пилорами) або складу?

На нашу думку, якщо йдеться про такі види діяльності, які неможливо здійснювати за адресою місця проживання фізособи-підприємця чи місця проживання одного із засновників юрособи (зазначені в ЄДР під час проведення державної реєстрації госпсуб'єкта), то варто зазначити місцезнаходження пилорами чи складу для оптової торгівлі. Адже саме за цими адресами відбувається прийняття на роботу працівників, зберігаються усі первинні документи і товар, розташовані обладнання і виробничі потужності (пилорами).

Залишаються відкритими питання: як бути, якщо, скажімо, додаються адреси складів чи інших місць розташування виробничого обладнання? Чи потрібно вносити зміни, якщо, наприклад, юрособа подає відомості за ф. №20-ОПП?

На нашу думку, ПКУ не визначає, що в цьому випадку відомості про здійснення діяльності за неосновним місцем діяльності та відомості про місця провадження госпдіяльності у рядку 7 заяви на спрощену систему оподаткування — це дублювання інформації. Платники єдиного податку мають вносити зміни у таких випадках за правилами та у строки, встановлені у пунктах 298.5 та 298.6 ПКУ.

Підтвердження місця провадження госпдіяльності

На сьогодні ні фіскали під час приймання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування, ні приписи ПКУ не вимагають підтверджувати місце провадження госпдіяльності, яке відрізняється від податкової адреси за ЄДР чи збігається з нею.

Навіть зважаючи на внесені до ПКУ з 01.01.2015 р. зміни, приписи підпункту 298.3.1, пунктів 298.5 та 298.6 ПКУ, а також пунктів 3 та 8 Порядку №1675 не зазначають про необхідність підтвердження місця здійснення госпдіяльності ні в разі подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування, ні в разі зміни такої адреси.

Щоправда, звертаємо увагу, що саме такої позиції податкові органи дотримувалися раніше. Зокрема, в ЄБПЗ (підкатегорія 107.01) зазначалося, що «...інформація про місце провадження господарської діяльності фізичної особи — підприємця вноситься у свідоцтво платника єдиного податку на підставі даних, зазначених в заяві платника податку. Надання інших документів для підтвердження місця здійснення господарської діяльності фізичної особи — підприємця чинним законодавством не передбачено».

А от база ЗІР такої відповіді вже не містить.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1675 — Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджений наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру