• Посилання скопійовано

Податковий контроль за ТЦ

Поговоримо про штрафи за неподання документації про контрольовані операції (далі — КО) та роз'яснення податківців щодо цього, надані ними у листі від 07.07.2015 р. №24525/7/99-99-22-01-02-17 (див. «ДК» №33-34/2015).

Санкції за неподання обов'язкової документації

Після отримання звітності про КО податківці її уважно вивчають. У разі виникнення додаткових питань, відповідей на які немає у звітності, податківці надсилають запит на адресу платника податків. Суб'єкт КО має місяць на підготовку відповіді на такий запит (пп. 39.4.4 ПКУ). Норми пп. 39.4.6 ПКУ визначають досить змістовний перелік даних, які мають міститися в такій документації. Водночас зверніть увагу, що жодних вимог стосовно виду чи способу відображення такої документації не встановлено: це може бути як сукупність документів, так і єдиний документ довільної форми. Наразі — жодних санкцій за подання неповної документації.

Якщо подано неповну документацію або немає належного обґрунтування відповідності умов КО принципу «витягнутої руки», податківці мають право надіслати запит із вимогою додатково подати протягом 10 днів з моменту його отримання інформацію, потрібну податківцям, але в межах пп. 39.4.6 ПКУ, та/або обґрунтування відповідності умов КО принципу «витягнутої руки».

Якщо ж суб'єкт КО повністю проігнорує перший запит податківців і протягом місяця так і не надасть відповіді, податківці у коментованому листі запевняють, що вони мають право застосувати санкції за приписами п. 120.3 ПКУ — 3% суми КО, про які не подано документації, але не більше 200 МЗП за всі незадекларовані КО у звітному році1.

1 На сьогодні редакція п. 120.3 ПКУ змінена порівняно з тією, про яку говориться у листі (Закон від 15.07.2015 р. №609 на день підписання цього номера «ДК» до друку підписано Президентом, проте не опубліковано). Санкція за таке правопорушення буде обмежена 200 розмірами МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі КО, здійснені у відповідному звітному році.

Якщо ж після другого запиту податківцям документації виявиться замало, — суб'єкт КО знову під загрозою штрафів за нормами п. 120.3 ПКУ. Отже, маємо дві ситуації, коли діятиме п. 120.3 ПКУ: за першим запитом — повне ігнорування запиту, за другим запитом — подання неповної документації. В обох випадках буде єдиний штраф — 3% від суми КО, на які податківцями не отримано документації.

Строки відповіді за пп. 39.4.8 ПКУ

Норми пп. 39.4.8 ПКУ відводять на відповідь на повторний запит податківців 10 днів із моменту його отримання, причому податківці роз'яснюють, що йдеться про 10 календарних днів. До того ж у цей строк враховується і день отримання запиту.

Розмір та процедури застосування санкцій

Будь-який із цих фактів правопорушення має бути зафіксований в акті документальної позапланової перевірки, проведеної на підставі пп. 78.1.2 та/або пп. 78.1.15 ПКУ.

Але редакція п. 120.3 ПКУ з розмірами штрафних санкцій за неподання документації змінювалася (до 01.01.2015 р. їх розмір становив 10 МЗП на 1 січня звітного року), а звітність про КО ми готуємо і подаємо протягом чималого строку вже після завершення звітного року. Постає запитання, який розмір штрафу і коли застосовується. Податківці у коментованому листі пояснюють, що у разі застосування у 2015 році штрафної (фінансової) санкції за неподання документації щодо КО, здійснених платником податків у 2013 — 2014 роках, застосовується санкція у розмірі, передбаченому п. 120.3 ПКУ, у редакції, чинній на день прийняття рішень щодо застосування такої санкції. Тобто якщо штрафна санкція буде накладена у вересні 2015 року, то і розмір її визначатиметься саме редакцією п. 120.3 ПКУ на вересневу дату. Нагадаємо: наразі штраф — 3% від суми КО, на які документації не подано (ті операції, що зазначені в запиті податківців). Із набранням чинності Законом №609 обмеження становитиме 200 МЗП на всі КО, здійснені у відповідному звітному році.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру