• Посилання скопійовано

Суть справи

Перевірки автоматичного бюджетного відшкодування
У листі від 07.07.2015 р. №24403/7/99-99-15-01-01-17 (див. «ДК» №33-34/2015) головний податковий орган роз'яснює, яким чином здійснюються перевірки автоматичного бюджетного відшкодування.

Новий працівник: акценти для бухгалтера
Незважаючи на легкість заповнення повідомлення про прийняття на роботу нового працівника, судячи із запитань наших передплатників на «гарячу лінію» та на наших форумах, незрозумілі моменти все одно залишаються. Поговоримо про ті практичні аспекти повідомлення про прийняття на роботу нового працівника, з якими доводиться мати справу бухгалтерам.

СЕА у сільгосппідприємств
Система електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА), хоч як довго до неї готувалися та відкладали її остаточне запровадження, усе ж таки виявилася доволі «сирою». Особливо гостро цю її недоопрацьованість відчули на собі сільгосппідприємства. І ось нарешті Державна фіскальна служба роз'ясненням від 10.08.2015 р. впорядкувала останні зміни, внесені Законом №643.

Податковий контроль за ТЦ
Поговоримо про штрафи за неподання документації про контрольовані операції (далі — КО) та роз'яснення податківців щодо цього, надані ними у листі від 07.07.2015 р. №24525/7/99-99-22-01-02-17 (див. «ДК» №33-34/2015).

Списання неліквідних товарів
У діяльності продавців часом буває, що товар втрачає свої споживчі якості і стає неліквідним. Причини можуть бути різними: від невідповідності якості товару заявленій виробником до порушень умов його зберігання. Такий товар слід списати. Розгляньмо, які податкові наслідки тягне за собою таке списання.

Декларація з ПДВ: вказівки податківців
Із запровадженням СЕА податківці, здається, забули про такий інструмент повідомлення широкому загалу платників податків про тлумачення окремих норм, як узагальнюючі податкові консультації. У податківців тепер популярно видавати листи, за якими вся звітність з ПДВ подається щонайменше найближчі півроку. Наразі черга аналізувати лист ДФС України від 07.08.2015 р. №29168/7/99-99-19-03-02-17 «Щодо особливостей заповнення звітності з ПДВ за липень 2015 року» (див. «ДК» №33-34/2015), адже, як підказує інтуїція, найближчим часом його суть платникам ПДВ та експертному середовищу доведеться вивчати мало чи не під лупою. Очевидно, мова йтиме не лише про липневу звітність з ПДВ.

Місце діяльності платників ЄП
Місцезнаходження (місце проживання), юридична адреса, податкова адреса, місце провадження господарської діяльності... — неважко й заплутатися. А заплутаєшся — і податківці одразу ж повідомлять держреєстратора про відсутність особи за місцезнаходженням. Якими будуть наслідки такого повідомлення — пояснювати не треба. Тож цьому питанню «Дебет-Кредит» завжди приділяє значну увагу. Тепер же надамо відповіді на запитання про місця провадження госпдіяльності, що постають перед платниками єдиного податку.

УР до декларації з ПДВ
Зміни, внесені до порядку роботи системи електронного адміністрування (далі — СЕА), впливають на різні аспекти, в т. ч. на звітність. Варто звернути увагу на нюанси складання уточнюючих розрахунків (далі — УР) до декларацій з ПДВ, поданих за звітні періоди до 01.07.2015 р. Якими будуть наслідки подання таких УР залежно від їх взаємодії з нормами п. 34 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, розглянемо далі.

Ремонт орендованого приміщення
Як правильно оформити і провести капітальний ремонт орендованого приміщення, якщо 90% матеріалів для ремонту — власність орендодавця, а 10% матеріалів надає орендар, який і виконує ремонт. Орендодавець не хоче зараховувати понесені орендарем витрати в рахунок орендної плати.

Коефіцієнт ЄСВ: арифметика чи підбір?
Цікавою і досить важливою для бізнесу була новація 2015 року — запровадження понижуючого коефіцієнта ЄСВ. Він уже знайшов відображення в новій формі звіту з ЄСВ і потихеньку почав застосовуватися платниками. У цій статті поговоримо про логіку коефіцієнта ЄСВ: чому виникають проблеми з округленням та як їх вирішити?

Податкові накладні і строк 365 днів
Питання можливості включення «загублених» у минулих періодах ПН не через уточнюючий розрахунок, а шляхом включення до поточної звітності непокоїть бухгалтерів з початку 2015 року. Якщо, наприклад, у декларації з ПДВ за лютий 2015 року ми відобразили не всі отримані ПН, зареєстровані в ЄРПН контрагентом (частково своєчасно та частково з порушенням терміну), то чи є можливість та яким чином відобразити їх у декларації з ПДВ за липень, а також у майбутніх періодах?

Індексація в запитаннях і відповідях-2
У попередньому номері («ДК» №32/2015) було розглянуто низку питань стосовно індексації. У цьому номері продовжимо тему.

До змісту номеру