• Посилання скопійовано

Що нового

Затримка розрахунків при звільненні у разі форс-мажору: позиція Мінсоцполітики

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначило, що чинним трудовим законодавством не визначена відповідальність роботодавців за затримку розрахунків при звільненні у разі настання форс-мажорних обставин.

Єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань є сертифікат Торгово-промислової палати України.

Водночас Законом «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» не передбачено підстав для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань роботодавців за затримку розрахунків при звільненні працівників.

Лист Мінсоцполітики від 14.05.2015 р. №2433/1/10-15/06


Реєстри нерухомості, земельних ділянок і ТЗ стануть загальнодоступними

! Юридичним та фізичним особам

Президент підписав Закон, яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції.

Законом, зокрема, визначено, що інформація про зареєстровані транспортні засоби та їхніх власників, що міститься у Єдиному державному реєстрі, держателем якого є Державтоінспекція МВС, є відкритою та загальнодоступною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація з Єдиного державного реєстру надається шляхом пошуку за суб'єктом (власником транспортного засобу) в електронній формі через офіційний веб-сайт органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації та обліку транспортних засобів, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або направлення її поштою органам Державтоінспекції МВС. Інформація з Єдиного державного реєстру надається у порядку і за формою, що встановлюються КМУ.

Також установлено адміністративну відповідальність за порушення встановленого законом порядку отримання інформації з Єдиного державного реєстру, держателем якого є Державтоінспекція МВС, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру.

На отримання відомостей Державного земельного кадастру про земельну ділянку мають право, зокрема, фізичні та юридичні особи за умови їх ідентифікації з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи.

Закон України від 14.07.2015 р. №597-VIII набере чинності з 06.10.2015 р.


З 1 вересня пенсії військовослужбовців не оподатковуються

! Учасникам бойових дій, інвалідам

Президент підписав Закон «Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб».

Згідно з документом, з 1 вересня 2015 року звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб пенсії:

— учасників бойових дій у період Другої світової війни;

— інвалідів війни;

— осіб, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України від 22.10.93 р. №3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Закон України від 17.07.2015 р. №653-VIII набере чинності з 01.09.2015 р.


Декларації збору за паркування та туристичного збору — у новій редакції

! Паркувальникам і готелям

Мінфін затвердив нові форми:

декларації збору за місця для паркування транспортних засобів;

декларації з туристичного збору.

Оскільки ці декларації складаються наростаючим підсумком, звітувати за новими формами слід буде зі звіту за 2015 рік.

Наказ Мінфіну від 09.07.2015 р. №636 чинний з 18.08.2015 р.


Зменшення податкового тиску на бізнес

! Платникам податків

Президент підписав Закон щодо зменшення податкового тиску на платників податків.

Згідно із Законом, тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій до 20 млн грн штрафи, нараховані на суми податкового зобов'язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати податкового зобов'язання. Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання з одного й того самого податку або збору. При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню.

Також платникам дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання впродовж 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

Крім того, Міністерству фінансів передано повноваження з надання узагальнюючих податкових консультацій з обов'язковим їх оприлюдненням на офіційному сайті відомства.

Контролюючим та іншим державним органам заборонено використовувати акт перевірки як основу для висновків про відносини платника податків із контрагентами у разі, якщо платникові за результатами здавання акта не вручено податкове повідомлення-рішення.

За наявності письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

Закон України від 17.07.2015 р. №655-VIII набере чинності з 01.09.2015 р.


Затверджено порядок організації фінансового моніторингу

! Суб'єктам первинного фінансового моніторингу

Кабмін затвердив Порядок подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Дія Порядку поширюється на всіх суб'єктів та їх відокремлені підрозділи (крім суб'єктів, щодо яких Національний банк виконує функції з державного регулювання і нагляду).

До реєстру вносяться, зокрема:

— порядковий номер і дата реєстрації фінансової операції;

— відомості, отримані в результаті ідентифікації та/або верифікації, вивчення інформації про клієнта (представника клієнта), який проводить фінансову операцію, особу, від імені або за дорученням чи в інтересах якої проводиться фінансова операція, або вигодоодержувача;

— відомості про інших осіб — учасників фінансової операції;

— дані про вид фінансової операції;

— сума, на яку проводиться фінансова операція або здійснюється спроба її проведення;

— відомості про валюту, в якій проводиться фінансова операція;

— підстави для проведення фінансової операції.

Реєстр ведеться в паперовому або електронному вигляді.

Інформацію на запит Держфінмоніторингу суб'єкт подає в паперовому та/або електронному вигляді разом із супровідним листом, в якому зазначається перелік документів (їх копій), що подаються. Копії документів повинні бути засвідчені підписом керівника суб'єкта, скріпленим печаткою (за наявності).

Крім того, затверджено Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, та Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Постанова КМУ від 05.08.2015 р. №552
набере чинності з дня опублікування
(станом на 11.08.2015 р. не опублікована)


Роз'яснено питання щодо зміни істотних умов праці

! Роботодавцям

Держінспекція з питань праці наголосила, що про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за 2 місяці до їх запровадження або зміни.

При цьому власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами. Таке погіршення можливе лише за погодженням із первинною профспілковою організацією або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Відповідно до КЗпП, системи та розміри оплати праці є істотними умовами праці. У разі якщо працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється.

Отже, у разі додержання вимог КЗпП власник або уповноважений ним орган має право змінювати умови оплати праці в бік погіршення. Відповідальність за порушення вимог КЗпП передбачена частиною 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Лист Держінспекції з питань праці від 20.07.2015 р. №1276/24/21/01/2216-15


Розраховано норми тривалості робочого часу на 2016 рік

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики встановило порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на 2016 рік.

За графіком п'ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2016 році вихідний день у неділю 1 травня має бути перенесений на вівторок 3 травня, вихідний день у неділю 19 червня має бути перенесений на понеділок 20 червня.

У 2016 році на 1 травня (неділю) припадає два свята — День міжнародної солідарності трудящих та Пасха (Великдень). При цьому, незважаючи на те що з вихідним днем збігається два святкові дні, перенесенню підлягає лише один день — неділя (1 травня) на вівторок (3 травня).

Норми тривалості робочого часу на 2016 рік розраховані за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

Отже, за зазначених умов, залежно від тривалості робочого тижня, норма робочого часу на 2016 рік становитиме:

при 40-годинному робочому тижні
— 2003,0 години;
при 39-годинному робочому тижні
— 1957,8 години;
при 38,5-годинному робочому тижні
— 1932,7 години;
при 36-годинному робочому тижні
— 1807,2 години;
при 33-годинному робочому тижні
— 1656,6 години;
при 30-годинному робочому тижні
— 1506,0 годин;
при 25-годинному робочому тижні
— 1255,0 годин;
при 24-годинному робочому тижні
— 1204,8 години;
при 20-годинному робочому тижні
— 1004,0 години;
при 18-годинному робочому тижні
— 903,6 години.

Лист ДФСУ від 20.07.2015 р. №10846/0/14-15/13


Уточнено порядок оплати послуг з ідентифікації та реєстрації тварин

! Власникам с/г тварин

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин».

Документом, зокрема, уточнюється порядок оплати послуг з ідентифікації та реєстрації тварин.

Так, установлено, що послуги з ідентифікації та реєстрації тварин оплачуються за рахунок юридичних і фізичних осіб — власників цих тварин.

Оплата послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, власником яких є фізична особа, може також здійснюватися третьою (будь-якою юридичною або фізичною) особою.

При цьому фізична особа — власник тварин, яка здійснила витрати на оплату послуг з їх ідентифікації та реєстрації, має право на обов'язкове відшкодування державою таких витрат.

Режим цінового регулювання вартості послуг з ідентифікації та реєстрації тварин встановлюється КМУ відповідно до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України».

Закон України від 15.07.2015 р. №616-VIII чинний з 07.08.2015 р.


Ратифіковано конвенцію щодо уникнення подвійного оподаткування з Ірландією

! Платникам податку на прибуток і ПДФО

Президент підписав Закон, яким ратифіковано Конвенцію між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і Протокол до неї, вчинені 19 квітня 2013 року в м. Києві.

Дія цієї Конвенції поширюється на осіб, які є резидентами однієї або обох Договірних Держав.

Дія Конвенції поширюється на податки на доходи та доходи від відчуження майна, що стягуються від імені Договірної Держави або її адміністративно-територіальних одиниць чи місцевих органів влади, незалежно від способу їх стягнення.

Податками на дохід і на капітал вважаються всі податки, що справляються із загальної суми доходу або з елементів доходу чи капіталу, включаючи податки на доходи від відчуження рухомого чи нерухомого майна.

Податками, на які поширюється дія Конвенції, є:

— в Україні:

податок на прибуток підприємств;

податок на доходи фізичних осіб;

— в Ірландії:

податок на прибуток;

універсальний соціальний податок на доходи;

корпоративний податок;

податок на доходи від відчуження майна.

Дія Конвенції поширюється також на будь-які ідентичні або подібні за змістом податки, які стягуються після дати підписання цієї Конвенції, на доповнення до або замість чинних податків.

Закон України від 15.07.2015 р. №606-VIII чинний з 16.08.2015 р.


Затверджено новий Порядок надання допомоги по безробіттю

! Безробітним

Мінсоцполітики затвердило новий Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності.

Порядок визначає процедуру, умови надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, та механізм обчислення районними, міськими, районними у містах та міськрайонними центрами зайнятості державної служби зайнятості страхового стажу.

Зокрема, встановлено, що зареєстрованим безробітним з числа застрахованих осіб, яким виповнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння центру зайнятості протягом місяця у зв'язку з відсутністю на ринку праці відповідної роботи, за їхнім бажанням допомога по безробіттю може виплачуватись одноразово для організації підприємницької діяльності.

Виплата допомоги по безробіттю одноразово здійснюється в розмірі залишку призначеної безробітному допомоги по безробіттю, визначеного на день державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, обмеженого строком 360 календарних днів, у тому числі особам передпенсійного віку.

Розрахунок одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності здійснюється з урахуванням максимального розміру допомоги та мінімального розміру допомоги, встановленого правлінням Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що діє на дату державної реєстрації юрособи чи ФОП. Зміна розміру мінімальної та максимальної величини допомоги по безробіттю, що відбулася після державної реєстрації юрособи чи ФОП, не є підставою для коригування допомоги по безробіттю, що виплачена одноразово.

Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності здійснюється в межах коштів, передбачених для цього бюджетом Фонду на поточний рік.

Наказ Мінсоцполітики від 15.06.2015 р. №613 чинний з 31.07.2015 р.


Звіт про діяльність громадської організації — у новій редакції

! Громадським організаціям

Держстат оновив форму державного статистичного спостереження №1-громадська організація (річна) «Звіт про діяльність громадської організації».

Форма поширюється на керівні органи громадських організацій зі статусом юридичної особи, легалізовані відповідно до Закону України «Про громадські об'єднання».

За новою формою слід звітувати починаючи зі звіту за 2015 рік.

У зв'язку з цим втратить чинність Наказ №331.

Наказ Держстату від 27.07.2015 р. №179

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру