• Посилання скопійовано

Індексація в запитаннях і відповідях

Індексація — це тема, яку постійно обговорюють, але вона й досі залишається актуальною. Тож дамо відповіді на запитання, які найчастіше виникають у бухгалтерів.

Право на індексацію настає вперше

Працівника прийнято на роботу в березні 2014 року1 з окладом 5000,00 грн. Після прийняття на роботу заробітна плата такого працівника не підвищувалася та не підлягала індексації. Чи слід індексувати його заробітну плату у травні 2014 року?

1 Показники прикладу за 2014 рік, проте зауважимо, що сам алгоритм дій у 2015 році залишився незмінним.

Згідно з п. 10-1 Порядку №1078, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників здійснюється з місяця прийняття працівника на роботу, іншими словами, з урахуванням індексу інфляції, що припадає на місяць прийняття на роботу. Таким чином для визначення величини приросту необхідно орієнтуватися на місяць, що передує місяцю прийняття на роботу (лютий 2014 р.).

У березні 2014 р., за даними Держкомстату, індекс інфляції становив 102,2%, тобто він перевищив поріг 101%, починаючи з якого зарплата працівника починає індексуватися (п. 1-1 Порядку №1078). Величина приросту (відсоток, на який зарплата повинна індексуватися в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб) становить: 102,2% - 100% = 2,2%. Саме цей відсоток застосовується для розрахунку індексації зарплати починаючи з травня 2014 р. (див. додаток 4 до Порядку №1078).

У травні 2014 року у працівника вперше настає право на індексацію зарплати. Величина приросту індексу споживчих цін за цей місяць становить 2,2%.

Згідно з п. 4 Порядку №1078, індексації підлягають кошти населення в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи (у 2014 р. — 1218,00 грн). Сума індексації працівника у травні 2014 р. становить 26,80 грн (1218,00 грн х 2,2%).

У повному розмірі індексацію може бути сплачено за умови повністю відпрацьованого місяця (абзац сьомий п. 4 Порядку №1078). Якщо місяць відпрацьовано не повністю, суму індексації слід визначати з розрахунку повного робочого часу, а виплачувати пропорційно до відпрацьованого (абзац сьомий п. 4 Порядку №1078).

З приводу цієї норми Порядку №1078 виникають спірні питання щодо її трактування. Адже буквально вона говорить не про неповністю відпрацьований місяць, а про неповний робочий час — режим, за яким працівнику індивідуальним графіком, погодженим із роботодавцем, установлена менша тривалість робочого часу, ніж нормальна (див. статті 50 і 56 КЗпП).

Проте в листі Мінсоцполітики від 27.08.2012 р. №261/10/136-12 йдеться про те, що, по-перше, пропорційний порядок нарахування індексації має застосовуватися до всієї суми індексації, а по-друге, згадана норма стосується і випадку, коли працівник відпрацював менше від встановленої йому норми тривалості робочого часу, зокрема через перебування у відпустці. Зі змісту цього листа можна зробити висновок, що фахівці Мінсоцполітики не розрізняють поняття «неповний робочий час» (ст. 56 КЗпП) та «неповністю відпрацьований місяць», а бухгалтерам доводиться на власний ризик та розсуд або брати до уваги таке недосконале роз'яснення, або ні. Натомість автор і надалі спиратиметься на роз'яснення Мінсоцполітики, наведені в зазначеному листі.

Індексація за час відпустки

Працівник перебував у відпустці: як нарахувати індексацію?

Тут якраз використаємо при розрахунку поради фахівців Мінсоцполітики з листа від 27.08.2012 р. №261/10/136-12 (див. «ДК» №41/2012). Оскільки через відпустку працівник відпрацював неповний робочий місяць, сума індексації визначається з розрахунку за повний робочий місяць, а виплачується пропорційно до відпрацьованих днів. За час відпустки йому виплачується середня заробітна плата, під час розрахунку якої враховуються суми індексації.

Припустімо, з 21 робочого дня працівник відпрацював 5 (за що йому було нараховано зарплату в сумі 3000 грн), а 16 перебував у черговій відпустці (за що йому було нараховано відпусткові). Приріст індексу споживчих цін для проведення індексації умовно становить 1,2%.

Суму індексації зарплати слід розрахувати так:

— виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з січня 2015 р. — 1218,00 грн), визначається загальна сума індексації:

1218,00 грн х 1,2 : 100 = 14,62;

— визначаємо суму індексації за 5 відпрацьованих робочих днів:

14,62 : 21 х 5 = 3,48 грн.

Сума відпусткових не індексується, оскільки за час чергової відпустки працівник отримає середню заробітну плату (відпусткові), для розрахунку якої враховуються суми індексації за попередні місяці.

Порядок нарахування компенсації за затримку виплати заробітної плати

Законодавчим актом, який регулює компенсацію доходів громадян за затримку виплати зарплати, є Закон про індексацію, а принцип нарахування визначено у Порядку №159.

Сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу. Індекс споживчих цін місяця, за який виплачується дохід, до уваги не беремо (ст. 3 Закону про індексацію).

Компенсують громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати — у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам. Під доходами слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (ст. 2 Закону про індексацію).

Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але своєчасно не виплаченого грошового доходу за місяць й обчисленого приросту індексу споживчих цін у відсотках, поділений на 100 (суму доходу слід брати після утримання податків і обов'язкових платежів) (абзац перший п. 4 Порядку №159).

Наприклад, працівнику заробітна плата за березень 2015 р. у сумі 2000,00 грн (після утримання ЄСВ та ПДФО та військового збору) виплачується у липні 2015 р.

Індекс споживчих цін для нарахування компенсації обчислюється за період невиплати заробітної плати без урахування місяця, за який виплачується заробітна плата (квітень — червень 2015 р.), шляхом перемноження місячних індексів за зазначений період згідно з даними Держкомстату: 1,14 х 1,022 х 1,004 = 1,1697. Величина приросту індексу споживчих цін становитиме 1,1697 - 1 = 0,1697, або 16,97%.

Таким чином, сума компенсації становить 2000,00 х 0,1697 = 339,40 грн.

Визначення базового місяця в разі зміни розміру надбавки

Працівника прийняли на роботу в червні 2015 р. Йому встановлено постійну доплату за роботу в нічний час у розмірі 20% від окладу. Керівництво компанії внесло зміни до колективного договору. Починаючи з серпня 2015 р. доплату за роботу у нічний час (ст. 108 КЗпП) збільшили з 20% до 25%. Чи зміниться базовий місяць для нарахування індексації?

Згідно з п. 2 Порядку №1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані в гривнях на території України, що не мають разового характеру, а саме: оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

У разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, у якому сталося підвищення, вважається базовим для обчислення індексу споживчих цін із метою індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищуватиме суму індексації, яка має нараховуватися в місяці підвищення (п. 5 Порядку №1078).

Доплата за роботу у нічний час є об'єктом індексації. Таким чином, місяць, у якому збільшується відсоток цієї доплати з 20% до 25% порівняно з попереднім періодом, слід вважати базовим із метою проведення індексації.

Якщо ж доплату було встановлено у розмірі 25%, а потім вона зменшується, наприклад, до розміру 20% у зв'язку з економічними негараздами в компанії, місяць зменшення надбавки не призводить до зміни базового місяця.

Зміна базового місяця при підвищенні окладу

Посадовий оклад підвищується на 3 місяці. Як зміниться базовий місяць?

Базовим місяцем у момент обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення є місяць підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів (п. 5 Порядку №1078).

Індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До них належить оплата праці працівників підприємств, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер (п. 2 Порядку №1078).

Якщо ж оплата праці підвищується на три місяці, то базовий місяць не змінюється.

Індексація при переведенні

Який механізм обчислення індексу споживчих цін для працівників, яких переведено на інше підприємство?

На це запитання відповімо на прикладах.

Приклад 1 Обчислення індексу споживчих цін для працівника, якого прийнято за переведенням без підвищення заробітної плати. Працівника прийнято на роботу за переведенням з 01.06.2015 р. з окладом 4300,00 грн. На попередньому місці роботи оклад працівника становив 4500,00 грн, базовим місяцем для індексації (місяць останнього підвищення) був січень 2015 р. Як індексуватиметься його зарплата за новим місцем роботи?

Відповідно до п. 10-2 Порядку №1078, для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі або організації, а також переведено на роботу на інше підприємство, в установу або організацію або в іншу місцевість, та у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи сума індексації зберігається, якщо сума збільшення заробітної плати менша від суми індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. Звісно, це правило працює і в тому разі, якщо за місцем переведення зарплата не збільшилася або зменшилася.

Тому у працівника із запитання базовий місяць не зміниться. У такому разі, щоб зберегти право на проведення індексації, працівнику слід надати довідку з попереднього місця роботи про місяць останнього підвищення його заробітної плати.

У січні 2015 р., за даними Держкомстату, індекс інфляції становив 103,1%. Тобто він перевищив поріг 101%, починаючи з якого зарплата працівника починає індексуватися (п. 1-1 Порядку №1078). Величина приросту (тобто відсоток, на який зарплата повинна індексуватися в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб) становить:

1,053 х 1,108 х 1,140 х 100 - 100 = 33%,

де 1,053 — індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) за лютий 2015 р. (105,3 : 100);

1,108 — ІСЦ за березень 2015 р. (110,8 : 100);

1,140 — ІСЦ за квітень 2015 р. (114,0 : 100).

Індексації підлягає частина доходу, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2015 р. — 1218,00 грн). Сума індексації визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100.

Отже, сума індексації доходу у червні 2015 р., за умови що працівник працюватиме повний робочий час, дорівнює 401,94 грн (1218,00 х 33 : 100).

Приклад 2 Механізм обчислення ІСЦ для працівника, прийнятого за переведенням із підвищенням зарплати. Працівника прийнято на роботу за переведенням з 01.06.2015 р. з окладом 5500,00 грн. На попередньому місці роботи оклад працівника становив 4500,00 грн. Як індексуватиметься його зарплата за новим місцем роботи?

Для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі або організації, а також переведено на роботу на інше підприємство, в установу або організацію чи в іншу місцевість, та у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи, у разі коли сума збільшення заробітної плати більша за суму індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (п. 10-2 Порядку №1078).

Оскільки сума підвищення заробітної плати (1000,00 грн) перевищує суму індексації за місяць, у якому працівника переведено на нову роботу (червень 2015 р., сума такої індексації, розрахована в прикладі 1, становитиме 401,94 грн), цей місяць слід вважати базовим і ІСЦ розраховувати з липня 2015 р. (п. 5 Порядку №1078). Таким чином, у червні 2015 р. зарплата працівника за новим місцем роботи не індексується, а право на індексацію виникне у наступних місяцях, коли ІСЦ перевищить поріг індексації.

Фіксована сума індексації

Фіксована сума індексації — що це та як її визначити?

Місяць підвищення заробітної плати вважається базовим (п. 5 Порядку №1078).

Якщо сума підвищення перевищує суму індексації, яка нараховується в місяці підвищення, то індексація не нараховується. Коли ж грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менший від суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, в базовому місяці сума загального доходу визначається так, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Іншими словами, якщо заробітна плата підвищується на суму, меншу за суму індексації, до неї додається сума індексації, визначена як різниця між сумою індексації, яка була б нарахована, якби підвищення не відбулося, і сумою підвищення зарплати. Визначена сума фіксується (отримує назву «фіксована сума індексації») і нараховується працівнику до подальшого підвищення, яке перевищить суму індексації.

Докладніше розгляньмо на прикладах.

Приклад 3 Обчислення індексу споживчих цін, якщо підвищення заробітної плати нижче за суму індексації. Базовим місяцем для працівника є січень 2015 р. (місяць останнього підвищення зарплати). Оклад працівника становить 3000,00 грн. У червні 2015 р. відбулося підвищення окладу на 300,00 грн. Працівник працює на умовах повного робочого часу і повністю відпрацював весь червень 2015 р. Як нараховується в такому разі індексація?

Розмір індексації за червень 2015 р. у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, в умовах повного робочого часу і базового місяця січня 2015 р., ми визначили у прикладі 1, і він дорівнює 401,94 грн.

Як бачимо, сума підвищення заробітної плати в розмірі 300,00 грн не перевищує суму індексації 401,94 грн, яку необхідно було б виплачувати у червні. У цьому разі в червні 2015 р. щодо такого працівника виникає фіксована сума індексації. Вона дорівнює різниці між сумою підвищення постійної частини його зарплати і сумою індексації, яка мала би бути йому нарахована, якби таке підвищення не відбулося:

401,94 грн - 300,00 грн = 101,94 грн.

Заробітна плата працівника у червні 2015 р. становить:

3000,00 грн + 300,00 грн + 101,94 грн = 3401,94 грн.

Для проведення подальшої індексації червень 2015 р. слід вважати базовим. Фіксована сума індексації (101,94 грн) нараховується працівнику щомісяця, до подальшого підвищення заробітної плати, коли сума підвищення перевищить величину суми індексації. Однак якщо в наступних місяцях працівник працюватиме за неповним робочим часом, то, за загальним правилом, зазначеним вище, фіксована сума індексації нараховуватиметься йому пропорційно до фактично відпрацьованого часу.

Приклад 4 Обчислення ІСЦ, якщо підвищення зарплати вище від суми індексації. Базовим місяцем для працівника є грудень 2014 р. (місяць останнього підвищення зарплати). Оклад працівника становить 3000,00 грн. У червні 2015 р. відбулося підвищення окладу на 700,00 грн. Працівник працює на умовах повного робочого часу і повністю відпрацював весь червень 2015 р. Як нараховується в такому разі індексація?

Визначимо розмір індексації у червні 2015 р.

У грудні 2014 р., за даними Держкомстату, індекс інфляції становив 103,0%. Тобто він перевищив поріг 101%, починаючи з якого зарплата працівника починає індексуватися (п. 1-1 Порядку №1078). Величина приросту (тобто відсоток, на який зарплата повинна індексуватися в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб) становить:

1,031 х 1,053 х 1,108 х 1,140 х 100 - 100 = 37,1%,

де 1,031 ІСЦ за січень 2015 р. (103,1 : 100);

1,053 — ІСЦ за лютий 2015 р. (105,3 : 100);

1,108 — ІСЦ за березень 2015 р. (110,8 : 100);

1,140 — ІСЦ за квітень 2015 р. (114,0 : 100).

Індексації підлягає частина доходу, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2015 р. — 1218,00 грн). Якщо заробітна плата не підвищувалася із січня 2015 р., величина приросту ІСЦ, на яку має індексуватися дохід у червні 2015 р., становить 37,1%.

Сума індексації визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100.

Сума індексації доходу 451,88 грн (1218,00 х 37,1 : 100).

Сума підвищення заробітної плати 700,00 грн перевищує суму індексації 451,88 грн, таким чином, суму індексації у червні 2015 р. не потрібно нараховувати (п. 5 Порядку №1078). Червень 2015 р. слід вважати базовим для нарахування подальшої індексації.

Приклад 5 Механізм обчислення ІСЦ, якщо підвищення заробітної плати нижче від суми фіксованої індексації та поточної індексації. Базовим місяцем для працівника є січень 2015 р. (місяць останнього підвищення зарплати). Оклад працівника становить 3000,00 грн. Крім того, працівник має право на фіксовану індексацію у розмірі 101,00 грн. У липні 2015 р. працівнику збільшили посадовий оклад на 20,00 грн. Працівник працює на умовах повного робочого часу і повністю відпрацював весь липень 2015 р. Як нараховується в такому разі індексація за липень 2015 р.?

Насамперед визначимо розмір індексації у липні 2015 р.

Спочатку визначимо розмір індексації, яка мала би бути нарахована виходячи з розміру зарплати працівника і базового місяця січня 2015 р.

У січні 2015 р., за даними Держкомстату, індекс інфляції становив 103,1%. Тобто він перевищив поріг 101%, починаючи з якого зарплата працівника починає індексуватися (п. 1-1 Порядку №1078). Величина приросту (тобто відсоток, на який зарплата повинна індексуватися в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб) становить:

1,053 х 1,108 х 1,140 х 1,022 х 100 - 100 = 35,9%,

де 1,053 — ІСЦ за лютий 2015 р. (105,3 : 100);

1,108 — ІСЦ за березень 2015 р. (110,8 : 100);

1,140 — ІСЦ за квітень 2015 р. (114,0 : 100);

1,022 — ІСЦ за травень 2015 р. (102,2 : 100).

Індексації підлягає частина доходу, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2015 р. — 1218,00 грн). Якщо заробітна плата не підвищувалася із січня 2015 р., величина приросту ІСЦ, на яку має індексуватися дохід у червні 2015 р., становить 35,9%.

Сума індексації визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100.

Сума індексації доходу, 437,26 грн (1218,00 х 35,9 : 100).

Крім того, є фіксована сума індексації, яка нараховується додатково, — 101,00 грн.

Таким чином, загальна сума індексації, яка мала би бути нарахована у липні 2015 р., якби зарплата працівника не підвищилася, становить: 437,26 + 101,00 = 538,26 грн.

Оскільки суму зарплати працівника було збільшено, то липень 2015 р. стає новим базовим місяцем з метою нарахування індексації, і індексація зарплати виходячи з нового окладу працівника в липні 2015 р. не проводиться.

Але оскільки підвищення не було більшим за розмір індексації працівника, яка б йому нараховувалася за такий місяць без підвищення окладу, то такому працівнику в липні 2015 р. нараховується фіксована сума індексації. Вона складатиметься з двох показників: 101,00 + (437,26 - 20) = 518,26 грн,

де: 101,00 грн — фіксована сума індексації;

437,26 грн — поточна сума індексації;

20,00 грн — сума липневого підвищення заробітної плати.

Таким чином, до наступного підвищення зарплати працівникові нараховуватиметься фіксована сума індексації 518,26 грн, з якої 101 грн — це сума фіксованої індексації за січень 2015 р., а 417,26 грн — сума фіксованої індексації за липень 2015 р.

Приклад 6 Обчислення ІСЦ, якщо підвищення заробітної плати вище від суми фіксованої індексації та нової суми індексації. Базовим місяцем для працівника є січень 2015 р. (місяць останнього підвищення зарплати). Оклад працівника становить 3000,00 грн. Також працівник має право на фіксовану індексацію у розмірі 101,00 грн. У липні 2015 р. працівнику збільшили посадовий оклад на 800,00 грн. Працівник працює на умовах повного робочого часу й повністю відпрацював весь липень 2015 р. Як нараховується в такому разі індексація за липень 2015 р.?

Розмір індексації зарплати виходячи з окладу працівника базового місяця січня 2015 р. і повністю відпрацьованого місяця ми обчислили у прикладі 5. Він становить 437,26 грн (1218,00 х 35,9 : 100). Крім того, є фіксована сума індексації, яка нараховується додатково, — 101,00 грн.

Таким чином, загальна сума індексації, яка мала би бути нарахована у липні 2015 р., якби зарплата працівника не підвищилася, становить: 437,26 + 101,00 = 538,26 грн.

Оскільки сума збільшення окладу 800,00 грн більша за загальну суму індексації 538,26 грн, то індексація (навіть фіксована) в липні 2015 р. працівнику не нараховується.

Липень 2015 р. стає базовим місяцем. Із серпня 2015 р. починаємо розрахунок нового ІСЦ наростаючим підсумком.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Закон про індексацію — Закон України від 19.10.2000 р. №2050-ІІІ «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплат».
  • Порядок №159 — Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. №159.
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Галина КАЗНАЧЕЙ, консультант з бухгалтерського та податкового обліку

До змісту номеру