• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено порядок обчислення середньої зарплати повторно мобілізованим працівникам

! Роботодавцям

Кабмін уніс зміни до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати.

Так, працівникам, які були звільнені в запас з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та повторно призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, обчислення середньої заробітної плати проводиться з урахуванням норм цього Порядку.

У разі коли розрахована в установленому порядку середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалася за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалася за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Постанова КМУ від 29.07.2015 р. №542
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.08.2015 р. не опублікована)


Мінсоцполітики нагадало порядок отримання житлових субсидій

! Громадянам

Мінсоцполітики зазначило, що субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. В окремих випадках на підставі рішень районних держадміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися іншій особі, зареєстрованій у житловому приміщенні, яка сплачує вартість одержуваних житлово-комунальних послуг.

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані поштою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Лист Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. №3343/5/123-15


На місце мобілізованого працівника може бути прийнятий інший працівник

! Роботодавцям

Мінсоцполітики повідомило, що на місце працівника, призваного на військову службу під час мобілізації, може бути прийнятий інший працівник з укладенням із ним строкового трудового договору на час перебування основного працівника у Збройних силах України.

Підставами припинення трудового договору є закінчення строку. Укладаючи строковий трудовий договір, працівник надає добровільну згоду на його припинення у визначений сторонами у трудовому договорі строк.

Працівник, який після демобілізації заявив роботодавцю про намір повернутися на своє місце роботи, стає до виконання обов'язків, передбачених трудовим договором, на підставі відповідного розпорядчого акта роботодавця.

Датою звільнення працівника, що працював на цій посаді за строковим трудовим договором, буде останній день перед днем, в який основний працівник стає до виконання обов'язків, передбачених трудовим договором, що повинно бути відображено у розпорядчому акті роботодавця.

Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 р. №231/06/186-15


Лікарям і педагогам збільшили стаж для виходу на пенсію

! Лікарям та педагогам

Кабмін уніс зміни до деяких своїх постанов. Змінами, зокрема, збільшено стаж для виходу на пенсію працівникам установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту.

Так, пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я і соціального захисту призначаються за наявності спеціального стажу роботи станом на 1 квітня 2015 р. не менше 25 років і після цієї дати:

— з 1 квітня 2015 р. до 31 березня 2016 р. — не менше 25 років 6 місяців;

— з 1 квітня 2016 р. до 31 березня 2017 р. — не менше 26 років;

— з 1 квітня 2017 р. до 31 березня 2018 р. — не менше 26 років 6 місяців;

— з 1 квітня 2018 р. до 31 березня 2019 р. — не менше 27 років;

— з 1 квітня 2019 р. до 31 березня 2020 р. — не менше 27 років 6 місяців;

— з 1 квітня 2020 р. до 31 березня 2021 р. — не менше 28 років;

— з 1 квітня 2021 р. до 31 березня 2022 р. — не менше 28 років 6 місяців;

— з 1 квітня 2022 р. до 31 березня 2023 р. — не менше 29 років;

— з 1 квітня 2023 р. до 31 березня 2024 р. — не менше 29 років 6 місяців;

— з 1 квітня 2024 р. або після цієї дати — не менше 30 років.

Постанова КМУ від 29.07.2015 р. №529
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.08.2015 р. не опублікована)


За розробку інструкції з охорони праці відповідає роботодавець

! Роботодавцям

Держгірпромнагляд наголосив, що розроблення інструкцій з охорони праці на підприємстві має свою певну специфіку та певні особливості, які притаманні кожному окремому підприємству.

Враховуючи, що організація розробки нормативних актів з охорони праці покладається на роботодавця і за недотримання цих вимог роботодавець несе відповідальність, застосування або врахування збірника інструкцій з охорони праці на своєму підприємстві є виключною компетенцією роботодавця.

Головною умовою чинності інструкцій з охорони праці є їх відповідність чинному законодавству України, вимогам державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів з охорони праці: правил, норм, стандартів, інших нормативних і організаційно-методичних документів з охорони праці, на основі яких вони розробляються.

Лист Держгірпромнагляду від 09.02.2015 р. №620/0/8-6/6/15


Затверджено критерії оцінки ступеня ризику від здійснення госпдіяльності

! СГД

КМУ затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) органами Пенсійного фонду України.

Так, критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, є:

— донарахування або зменшення суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, відображене у звітності за періоди до 1 січня 2011 року;

— зміни у відомостях про осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню;

— дотримання строків подання звітності органам Пенсійного фонду України платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування;

— дотримання вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування здійснюються з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на рік;

— із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

— із незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

У разі коли протягом останніх 3-х років, але не менш як за результатами 2-х останніх планових перевірок не виявлено фактів порушення вимог законодавства у сфері пенсійного страхування, наступна планова перевірка такого суб'єкта здійснюється не раніше ніж через період, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 разу.

Постанова КМУ від 29.07.2015 р. №528
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.08.2015 р. не опублікована)


Нюанси ліцензування окремих видів діяльності

! СГД

Укрдержреєстр розглянув питання щодо ліцензування господарської діяльності та повідомив.

Звуження ліцензіатом провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, не передбачає переоформлення ліцензії, разом з тим дані про рішення органу ліцензування щодо звуження вносяться до Єдиного держреєстру.

Розширення ліцензіатом провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, додатковою частиною не передбачає переоформлення ліцензії, при цьому ліцензіат набуває права на провадження нової частини виду, на яку розширено господарську діяльність, з моменту внесення відповідного запису до ЄДР.

У разі зміни місцезнаходження юридичної особи або місця проживання фізичної особи — підприємця ліцензія не підлягає переоформленню. Разом з тим ліцензіат зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, у строк, установлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін.

Лист Укрдержреєстру від 16.07.2015 р. №5223


ДФС про порядок звітування з податку на прибуток за півріччя 2015 року

! Платникам податку на прибуток

Державною фіскальною службою розроблено проект податкової декларації з податку на прибуток підприємств, у якій зменшено кількість податків та передбачено наявність додатка РІ (різниці, на які збільшується або зменшується фінансовий результат до оподаткування).

Однак слід врахувати, що нині чинними є форми таких податкових декларацій:

з податку на прибуток підприємств, затвердженої Наказом №872;

з податку на прибуток банків, затвердженої Наказом №121;

з податку на доходи (прибуток) страховика, затвердженої Наказом №84;

розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності, затвердженого Наказом №610.

Саме тому ДФС рекомендує до затвердження нової форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств платникам відображати об'єкти оподаткування та податкові зобов'язання з податку на прибуток за звітний період — півріччя 2015 року — у зазначених вище чинних деклараціях.

При цьому для визначення суми об'єкта оподаткування та податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств за новими правилами ДФС рекомендує використовувати проект декларації та подавати його разом із чинними деклараціями у вигляді доповнення до таких декларацій.

Лист ДФСУ від 29.07.2015 р. №27719/7/99-99-19-02-01-17


Затверджено форми документів щодо кредитів для аграріїв

! Суб'єктам аграрного сектору

Мінагрополітики затвердило форми документів та надання інформації щодо здійснення фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. Серед затверджених форм є, зокрема, такі:

— заявка на участь у конкурсі для отримання компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами;

— довідка про отримання компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами за рахунок коштів державного бюджету;

— реєстр позичальників, які мають право на отримання компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами;

— реєстр позичальників для отримання компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами;

— інформація про використання бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації відсоткової ставки за кредитами, залученими у попередніх роках;

— інформація про використання бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації відсоткової ставки за кредитами, залученими у поточному році;

— інформація про використання бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами в розрізі позичальників;

— заявка щодо додаткової потреби в компенсаційних коштах, необхідних для здешевлення кредитів.

Наказ Мінагрополітики від 01.07.2015 р. №253
набере чинності з дня опублікування
(станом на 04.08.2015 р. не опублікований)


Закрито доступ до деяких реєстрів із зони АТО

! Нотаріусам

Мін'юст тимчасово припинив доступ до деяких реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України на територіях Донецької та Луганської областей.

Так, доступ припинено до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів, а також до Єдиного реєстру довіреностей.

Наказ Мін'юсту від 28.07.2015 р. №1351/5 чинний з 31.07.2015 р.


Демобілізованого працівника, який без причин не став до роботи, можуть звільнити

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики наголосило, що працівники, звільнені з військової служби в запас (демобілізовані), які не продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, з урахуванням часу перевезення до місць проживання (перебування) мають стати до роботи.

До працівників, які без поважних причин вчасно не стали до роботи, можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення.

Мінсоцполітики нагадує, що звільнення за прогул без поважних причин — це дисциплінарне стягнення. Застосовуючи його, слід додержуватися встановлених законодавством про працю вимог щодо порядку застосування дисциплінарних стягнень. Зокрема, власник або уповноважений ним орган до застосування дисциплінарного стягнення повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень.

У табелі обліку використання робочого часу відсутність на роботі з поважних причин доцільно відмічати умовним позначенням «І» — інші причини неявок, а відсутність на роботі без поважних причин — умовним позначенням «ПР» — прогул.

Застосування роботодавцем дисциплінарних стягнень до працівників є його правом.

Лист ДФСУ від 16.07.2015 р. №302/06/186-15


Мінфін про ведення кореспонденції рахунків

! Бюджетним установам

Бюджетні установи ведуть бухгалтерський облік відповідно до НП(С)БО та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Мінфіном.

Перелік господарських операцій, зазначених у Типовій кореспонденції, не є вичерпним, тому в разі здійснення господарської операції, яка не зазначена в Типовій кореспонденції, бюджетна установа повинна керуватися Порядком застосування Плану рахунків, наведеним у додатку 1 до Плану рахунків.

Лист Мінфіну від 14.05.2015 р. №31-11420-08-27/15976


Працівникам, що забезпечують АТО, підвищать зарплату

! Роботодавцям

КМУ затвердив Постанову «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції».

Так, установлено, що працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її проведення, зарплата за фактичний час перебування в таких районах підвищується на 50% (за наявності підтвердних документів).

Також КМУ рекомендує керівникам інших суб'єктів господарювання передбачити в колективних договорах норму щодо виплати їх працівникам підвищеного розміру зарплати за участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її проведення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2015 р. №522 чинна з 29.07.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру