• Посилання скопійовано

Суть справи

СЕА підправили
Остаточний текст горезвісного закону від 16.07.2015 р. №643 все-таки відрізняється від коментованого нами законопроекту №2173а, тому, як і обіцяли, розглянемо поелементно найбільш значущі нововведення.

Коригування Д2
Наріжними каменями СЕА є формування від'ємного значення з ПДВ, його облік та відображення у звітності. А почалося все з лютневої декларації з ПДВ...

Податковий компроміс і повторний розгляд
Сама процедура застосування податкового компромісу спричинила багато запитань, проте чимало моментів ми бачимо лише тепер — коли платники податків уже отримали рішення та сплатили необхідні суми. Наприклад, як бути в ситуації, коли податковий компроміс застосовано, а ВАСУ скасувала попереднє рішення? Чи може застосовуватися податковий компроміс за узгодженими сумами? Розгляньмо ситуацію, що виникала на практиці.

Платник ЄП та ЗЕД
Укладення зовнішньоекономічних договорів — звичайна річ для платників ЄН — юридичних осіб. Але й фізособи-підприємці, які мають постійне місце проживання на території України, згідно зі ст. 5 Закону про платіжні системи, також мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. Розгляньмо основоположні принципи ЗЕД для «єдинників».

Списання позики від нерезидента
У 2013 р. платник податку на прибуток отримав безвідсоткову позику від нерезидента на 5 років у розмірі 50 тис. дол. (курс на дату отримання 7,90 грн/дол.). Кошти витрачено, 01.05.2015 р. сторони погодилися позику не повертати (курс на дату погодження 21,13 грн/дол.). На суму коштів, які не повертаються нерезиденту, визнано дохід. Чи нараховуються умовні проценти? Чи треба визнавати курсові різниці?

Індексація в запитаннях і відповідях
Індексація — це тема, яку постійно обговорюють, але вона й досі залишається актуальною. Тож дамо відповіді на запитання, які найчастіше виникають у бухгалтерів.

Крим — Україна, а його СГ — нерезиденти
Госпсуб'єктів, які перебувають на території ВЕЗ «Крим», фактично прирівняно до нерезидентів. Водночас є Закон РФ, який вимагає від таких юросіб перереєструватися за законом РФ або оформитися як представництво. Якщо ні першого, ні другого не було зроблено, то постає низка запитань: як оформлювати договори, акти, виписувати накладні на товар та податкові накладні? Чи можна місцезнаходження нерезидента зазначати як ВЕЗ «Крим»? Чи потрібно вписувати до договорів та інших первинних документів: «госпсуб'єкт РФ»?

БВ ПДВ: тепер без перевірок
З 1 липня запрацювала норма п. 37 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, яка регламентує непроведення податковим органом документальних позапланових виїзних перевірок щодо бюджетного відшкодування (далі — БВ).

Російська мова і ПК з ПДВ
Російська мова в Україні — друга за вживаністю мова в державі після української. 53,3% громадян України спілкуються в побуті українською мовою, тимчасом як російською — 44,5%. Приводом для написання цієї статті став випадок у практиці автора, коли саме за зазначення номенклатури в ПН російською мовою добропорядному платнику ПДВ податківці обмежили право на ПК, зменшили суму бюджетного відшкодування, а також нарахували відповідно до п. 123.1 ПКУ 25% штрафних санкцій. І як наслідок, тепер платник податку (назвемо його Підприємство) з'ясовує стосунки з податківцями в суді.

До змісту номеру