• Посилання скопійовано

УР у межах податкового компромісу

Тим платникам ПДВ, які з певних причин прийняли рішення взяти участь у податковому компромісі, треба буде заповнити і надіслати податківцям уточнюючий розрахунок.

Уточнюючий розрахунок (далі — УР) у межах податкового компромісу стосується виключно добровільного декларування занижених ПЗ з ПДВ (у т. ч. коли податкова перевірка завершена і суб'єкт господарювання отримав акт за наслідками такої перевірки). Коли мають місце процедури судового чи адміністративного оскарження або ж коли вже є ППР, УР до ДПІ не подається.

Форма УР, що подається в межах податкового компромісу, визначена наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. №966 (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. №13) як форма уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. У разі уточнення показників декларації, які потребують подання окремих додатків до декларації, УР подається разом із такими додатками. Методичні рекомендації щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу затверджені наказом ДФСУ від 17.01.2015 р. №13 («ДК» №05/2015, наш коментар).

У комірці 01 УР є нове поле 3 для позначок. Позначка в ньому означає, що УР заповнено на виконання податкового компромісу. Такі уточнення можуть бути надані тільки як окремий уточнюючий документ і тільки до декларації 0110. За кожен окремий звітний період платник подає окремий УР із необхідними додатками. При обробці зазначених документів в ІС «Податковий блок» УР отримує статус «Податковий компроміс». За 10 днів податківці мають визначитися з необхідністю проведення податкової перевірки щодо сум, визначених в УР (п. 3 підр. 9-2 розділу ХХ ПКУ). Далі цей УР набуває статусу або «Податковий компроміс без перевірки» (фактично це означає, що узгоджені ПЗ на 10-й к. д. мають бути нараховані до інтегрованої картки платника податків в ІС «Податковий блок», або «Податковий компроміс з необхідністю проведення документальної позапланової перевірки» (жодних нарахувань ПЗ в інтегрованій картці за такими документами не відбувається). Пам'ятайте, що наслідки податкового компромісу відображають у звітності лише один раз: їх не переносять до податкової звітності з ПДВ за поточний звітний період, коли такі розрахунки подані, а відображають виключно на особових рахунках платника податків.

У листі від 02.02.2015 р. №3217/7/99-99-15-01-04-17 (див. «ДК» №10/2015) ДФСУ наголошує, що податковий компроміс поширюється не на всі факти заниження ПЗ з ПДВ, а виключно у зв'язку із завищенням ПК. Отже, в УР, що подається в межах податкового компромісу, розділ 1 «Податкові зобов'язання» коригуватися не повинен.

Відомості про УР (реєстраційний номер, дата подання, звітний (податковий) період та мотиви його подання) мають бути відображені в заяві та переліку (описі) операцій, щодо яких уточнено показники податкової декларації для застосування процедури досягнення податкового компромісу, зразки яких є додатками до вищезгаданого листа.

Приклад Підприємство прийняло рішення взяти участь у податковому компромісі. Сума ПЗ з ПДВ до сплати за підсумками податкової перевірки (сума не оскаржувалася) становить 1 млн грн. УР із позначкою в полі 3 у шапці має бути заповнений так: у графах 4 та 5 рядків 10.1, 17 та 18 зазначають відповідно дані, що вже попередньо декларувалися платником ПДВ (уточнювані), і ті, що виявлені за підсумками проведеної податкової перевірки (уточнені), в графі 6 рядків 17 та 18 показують суму «-1000000». У гр. 6 рядка 25 проставляють суму: 1000000 х 5% = 50000 (зверніть увагу: суть цієї суми не відповідатиме формулі в назві рядка 25 «рядок 18 - рядок 20»). До декларації з ПДВ ці дані не переносять.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру