• Посилання скопійовано

Суть справи

Коригування ПДВ
Коригування звітності з ПДВ та проведення в обліку РК до ПН — чи не постійне явище нашого теперішнього життя. Умови, створені законодавцем та податківцями для бухгалтерів та бізнесу загалом, не залишають шансу навіть найсумліннішим бухгалтерам вести облік, реєструвати ПН та звітувати з ПДВ без коригувань. Спробуємо дати відповідь на ті запитання, з якими найчастіше стикаються нині бухгалтери.

Відображення в декларації з ПДВ РК до ПН
Розглянемо порядок заповнення рядка 16.1 декларації з ПДВ та додатки Д1 до неї. Які операції підлягають відображенню в цьому рядку? Якою є процедура коригування ПК покупця? На підставі яких документів вона здійснюється? Чи є відповідальність за невчасну реєстрацію РК? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в статті.

Коригуємо нецільове використання
Оновлена форма декларації з ПДВ має більше рядків для уточнень та проведення коригувань, аніж її попередниця. Проаналізуймо на прикладі видавничої пільги, в яких випадках та з якими наслідками буде проведено коригування ПЗ та ПК у зв'язку з нецільовим використанням товарів.

«Що? Де? Коли?» стосовно електронного ПДВ
Ми граємо за новими правилами в обчисленні та відображенні сум ПДВ уже понад два місяці, але запитань: «Що? Де? Коли?» — з кожним днем стає дедалі більше. Що буде з переплатою з ПДВ, яка станом на 01.02.2015 р. утворилася на інтегрованій картці такого платника? Де шукати відповіді на запитання: якщо ПН зареєстрована в строк, то чи буде помилкою включити ПН до складу ПК у звітному періоді, в якому така ПН зареєстрована в ЕРПН? Коли слід відображати ПН, якщо один із її реквізитів виправили, виписавши РК?

Від'ємне значення у складі ПК
Ця стаття присвячена рядку 20 нової декларації з ПДВ, у якому відображається від'ємне значення ПДВ, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного періоду. Значення цього рядка має три складові, про які і поговоримо далі.

Виправлення у Реєстрі податкових накладних
У грудні 2014 році зроблено помилку щодо заповнення реєстру ПН: неправильно зазначено ІПН постачальника. Як виправити помилку в березні 2015 року? Якщо це неможливо, якими будуть наслідки такої помилки для покупця?

Платники ПДВ обирають: кредит або гроші
У зв'язку з початком дії нових правил адміністрування ПДВ треба було визначити долю від'ємного значення, яке сформувалося на 1 лютого 2015 р. Яким чином врахувати це значення після 1 лютого 2015 р. та як відобразити його в декларації з ПДВ, розкажемо в статті.

Постачання неплатникам ПДВ
Постачання товарів (послуг) особам, які не є платниками ПДВ, не скасовує обов'язку продавця — платника ПДВ визнати відповідне податкове зобов'язання. Отже, хоча права на податковий кредит з ПДВ такі покупці і не матимуть, проте скласти податкові накладні треба, як треба складати у випадках, передбачених ст. 192 ПКУ, і розрахунки коригування до них. А це означає обов'язок реєстрації таких документів в Єдиному реєстрі та відображення податкових зобов'язань у декларації з ПДВ.

Хто підписує податкову накладну?
На бухгалтерському форумі «Дебету-Кредиту» досить часто обговорюють тему про збіг прізвища осіб, які склали надану постачальником податкову накладну і які підписали та зареєстрували її в реєстрі. Спробуймо з'ясувати, чи справді ці підписи повинні збігатися і чи справді це важливо для практики оподаткування.

Реєстр помер, хай живе реєстр!
З 01.01.2015 р. скасовано п. 201.6 ПКУ, що позбавило платників ПДВ обов'язку вести реєстр виданих і отриманих податкових накладних. Але з цієї самої дати з'явилася вимога вести новий реєстр — реєстр замінників ПН. Спробуймо з'ясувати, як слід вести реєстр замінників ПН.

УР у межах податкового компромісу
Тим платникам ПДВ, які з певних причин прийняли рішення взяти участь у податковому компромісі, треба буде заповнити і надіслати податківцям уточнюючий розрахунок.

До змісту номеру