• Посилання скопійовано

Суть справи

Трансфертне ціноутворення: новації
Хаотична структура Закону №72 не дає змоги чітко зрозуміти — навіть після кількох його прочитань — справжній зміст тих чи інших задумів законодавця. Лише до певної міри висвітлює суть змін послідовне порівняння Закону №72 із його попередником — законопроектом від 22.12.2014 р. №1264-1.

ПДВ-2015
Зміни щодо ПДВ, які почали діяти з початку 2015 року, не є такими кардинальними, як щодо податку на прибуток. Певна річ, майже всі вони мають фіскальну орієнтацію. Законом №71 вдалося відстрочити введення в дію електронного адміністрування ПДВ. Поговоримо про основні нововведення 2015 року щодо ПДВ.

Сплата податку на прибуток
З 01.01.2015 р. повністю змінюються правила оподаткування податком на прибуток згідно із Законом №71. Звичайно, така подія вплинула і на правила його сплати. Розгляньмо порядок сплати податку на прибуток, авансових внесків з податку на прибуток, у т. ч. при виплаті дивідендів.

Соціальна реформа-2015
Закон №77 вніс істотні зміни щодо соціального страхування і захисту фізосіб. Це і суто адміністративні зміни — щодо функцій, які виконувалися окремими фондами державного соцстрахування, і зміни, спрямовані на скорочення видатків бюджету щодо фінансування соціальних гарантій населенню. Отже, з'ясуймо, які саме зміни було затверджено з 01.01.2015 р.

Що змінилося в ЄСВ?
29 грудня 2014 року Верховна Рада прийняла Закон №77. Ним, зокрема, було внесено зміни до Закону про ЄСВ, які діють з 01.01.2015 р. Давайте проаналізуємо їх.

Податок на майно
До не так давно запроваджених в Україні податків на нерухоме майно платники податків уже звикли (і вже нікого не дивує, що за власну земельну ділянку чи будинок державі треба платити). А тому Кабмін вирішив поповнити бюджет, зокрема, і за рахунок податку на майно, при цьому збільшивши сферу його застосування: до оподатковуваного майна додано «розкішні» автомобілі.

Зміни в обліку ОЗ
Змінами, внесеними до ПКУ Законом №71, передбачено, що об'єктом оподаткування податком на прибуток є фінансовий результат, визначений у фінзвітності підприємства. Об'єкт оподаткування може коригуватися на різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ. Серед таких різниць є такі, що виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів. Про них на прикладі основних засобів (далі — ОЗ) і поговоримо.

Зміни до ПКУ — яких перевірок очікувати?
Перші важливі «перевіркові» зміни, про які слід згадати, — це обмеження у проведенні позапланових перевірок, зміни у підставах для складення запитів, збільшення підстав для перевірок трансфертного ціноутворення та розширення повноважень фіскалів на перевірку бухобліку. Розглянемо їх докладніше.

Електронна ПДВ-формула
Близько півроку тому Закон №1621 анонсував систему електронного адміністрування ПДВ. Уже в серпні 2014 року ми мали змогу ознайомитися з новими принципами адміністрування ПДВ. В останні дні 2014 р. законодавці встигли удосконалити цю систему. Про те, що саме було змінено, піде мова в статті.

Єдиний податок-2015
Законодавець укотре кардинально змінив правила спрощеної системи. Наразі проаналізуймо основні моменти та вимоги для платників єдиного податку, що внесені Законом №71, основна частина яких набрала чинності вже з 01.01.2015 р.

Військовий збір-2015
Зміни, які були внесені до ПКУ Законом №71, стосувалися і військового збору. Головним чином — продовження терміну утримання цього платежу до бюджету і зміни об'єкта оподаткування. А отже, він залишається актуальним і в 2015 році. Тож розгляньмо, що ми знаємо про військовий збір з урахуванням зазначених змін.

Зміни до трудового законодавства з 2015 Р.
Вирішуючи завдання легалізації фонду заробітної плати, законодавець поставив питання руба і кардинально змінив систему укладення трудових договорів в Україні. Згідно із Законом від 28.12.2014 р. №77-VIII (далі — Закон №77), з початку 2015 р. всі підприємства та фізособи перед тим, як допустити працівника до роботи, зобов'язані повідомити ДПІ про укладення трудового договору. Для фізосіб-роботодавців скасовано реєстрацію трудових договорів із працівниками в центрі зайнятості. Істотно посилено відповідальність за правопорушення у сфері праці.

До змісту номеру