• Посилання скопійовано

Що нового

Внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності

! Підприємствам

Кабмін уніс зміни до Порядку подання фінансової звітності. Відповідно до них, якщо організація діяльності органів державної статистики, Казначейства та інших органів, до яких подають фінансову звітність, припинена (порушена) у зв'язку з тимчасовою окупацією та/або проведенням АТО, підприємства на таких територіях подають фінзвітність:

після відновлення звичайної діяльності цих органів;

або відповідним органам у населених пунктах, на території яких такі органи здійснюють повноваження в повному обсязі.

Крім того, встановлено, що розпорядники бюджетних коштів, які перебувають на тимчасово окупованій території та/або на території АТО, можуть подавати фінзвітність розпорядникам вищого рівня без відмітки органів Казначейства про її відповідність даним обліку про виконання бюджетів.

Підприємства, які розміщені на тимчасово окупованій території та/або в зоні АТО або структурні підрозділи (відокремлене майно) яких перебувають на такій території, проводять інвентаризацію у разі можливості безпечного та безперешкодного доступу уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов'язання та власний капітал підприємств.

У річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ, та зобов'язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв'язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображаються за даними бухгалтерського обліку.

Такі підприємства зобов'язані провести інвентаризацію станом на перше число місяця, що настає за місяцем, в якому з'явилася можливість доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації у бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2014 р. №718 чинна з 31.12.2014 р.


Акцизний податок: які коди видів податків застосовувати?

! Платникам акцизного податку

ДФСУ повідомила, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким запроваджено акцизний податок на електроенергію та окремі моторні транспортні засоби.

У зв'язку з цим при нарахуванні акцизного податку необхідно використовувати код виду платежу «027» при декларуванні електроенергії та коди «085» и «185» при декларуванні зазначених транспортних засобів, що ввозяться на територію України суб'єктами ЗЕД та фізичними особами.

Тимчасово, до відкриття відповідних рахунків органами казначейства, перерахування акцизного податку треба здійснювати на рахунки Головних управлінь Державної казначейської служби за такими кодами бюджетної класифікації:

— 14031600 «Інші підакцизні товари» на електроенергію, у призначенні платежу зазначати код виду платежу 027;

— 14030800 «Акцизний податок на транспорті засоби» на транспортні засоби, у призначенні платежу зазначати код виду платежу 085 або 185.

При цьому при нарахуванні мита на зазначені транспортні засоби необхідно використовувати коди виду платежу «021» та «121» відповідно, а перерахування здійснювати за кодом бюджетної класифікації 15010500.

Лист ДФСУ від 06.01.2015 р. №19/99-99-25-01-18


Роз'яснено, як заповнити форму статзвітності №1-субсидії (ЖКГ)

! Службам, які надають субсидії

Держстат роз'яснив, як заповнити форму державного статистичного спостереження №1-субсидії (ЖКГ) (місячна) «Звіт про надання населенню субсидій на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг».

Форму заповнюють спеціальні служби з надання населенню субсидій на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг.

Рядок 01 форми містить дані про кількість домогосподарств, які звернулися із заявою про отримання субсидії (уперше) і ще ніколи її не отримували.

Рядок 02 містить дані про кількість домогосподарств, які повторно (після закінчення строку отримання субсидії) звернулися із заявою про отримання субсидії.

Рядок 03 у графах 2, 4 містить дані про кількість домогосподарств, яким уперше призначено субсидії у звітному місяці, у графах 6, 8 — суми місячних субсидій, призначених цим домогосподарствам у звітному місяці; у графах 1, 3 — кількість домогосподарств наростаючим підсумком із початку року, яким уперше призначено субсидії, та у графах 5, 7 — суми призначених місячних субсидій наростаючим підсумком із початку року.

Рядок 05 містить дані про кількість домогосподарств, яким призначено субсидії повторно, та суми призначених субсидій.

Підставою для зміни суми субсидії може бути: зміна доходу членів домогосподарства; зміна кількості членів домогосподарства; зміна тарифів тощо.

Роз'яснення Держстату від 30.10.2014 р. №17.4-12/46


Що містить у собі форма статспостереження №1-туризм (річна)

! Суб'єктам туристичної діяльності

Держстат надав роз'яснення щодо форми державного статистичного спостереження №1-туризм (річна) «Звіт про туристичну діяльність».

Так, адресна частина форми й показники, заповнені суб'єктом туристичної діяльності, містять інформацію про діяльність за період його роботи, навіть якщо суб'єкт туристичної діяльності працював протягом частини звітного періоду.

Вартісні показники відображені у тис. грн з одним десятковим знаком (графа 4 рядків 08 — 35 та 36 — 43), інші показники — у цілих числах.

Розділ I містить дані про загальні економічні показники туристичної діяльності суб'єкта.

Розділ II містить інформацію, надану суб'єктами туристичної діяльності, якщо вони використовують послуги сторонніх організацій.

Розділ III — інформацію про кількість і вартість проданих туристичних путівок, наведену суб'єктами туристичної діяльності, які обвели код 01 або 02.

Розділ IV — інформацію про кількість обслугованих туристів (без екскурсантів), наведену суб'єктами туристичної діяльності, які обвели код 01 або 02.

Розділ V містить інформацію, наведену суб'єктами туристичної діяльності, які обвели код 01 або 02, про розподіл обслугованих туристів за метою поїздки.

Роз'яснення Держстату від 04.12.2014 р. №17.4-12/60


Закон про держслужбу відкладено на 1 рік

! Держслужбовцям

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу».

Законом відстрочено набрання чинності Законом від 17.11.2014 р. №4050-VI «Про державну службу» до 1 січня 2016 року.

Закон України від 25.12.2014 р. №62-VIII чинний з 31.12.2014 р.


Митний контроль: окремі нюанси

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ зазначила, що митний контроль передбачає виконання мінімуму митних формальностей для забезпечення додержання законодавства України з питань державної митної справи.

Митний огляд визначено одною з форм митного контролю. Огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення може проводитися за наявності достатніх підстав вважати, що переміщення цих товарів, ТЗ через митний кордон України здійснюється поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, у тому числі в разі отримання відповідної офіційної інформації від правоохоронних органів. Вичерпний перелік відповідних підстав визначається Кабінетом Міністрів України.

Кожне рішення про допуск у зону митного контролю повинно мати індивідуальний характер і разову дію.

Крім того, чинним законодавством не передбачена можливість безпосередньої участі правоохоронців у проведенні митного контролю та оформлення. Такі особи допускаються в пункти пропуску через державний кордон України/митниці лише з письмового дозволу керівника відповідної митниці та винятково для здійснення заходів, спрямованих на боротьбу з організованою злочинністю.

Лист ДФСУ від 29.12.2014 р. №17172/7/99-99-27-03-01-17


В Україні запровадять додатковий імпортний збір

! Імпортерам

Президент України підписав Закон «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року».

Законом передбачено тимчасово, строком на 12 місяців, запровадити додатковий імпортний збір, який справлятиметься з товарів, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни походження цих товарів та укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю.

Об'єктами оподаткування додатковим імпортним збором будуть товари, визначені у пунктах 1, 2 ч. 1 ст. 277 Митного кодексу, крім життєво необхідних товарів.

Додатковий імпортний збір справлятиметься за такими ставками:

10% — для товарів, що класифікуються у товарних групах 1 — 24 згідно з УКТЗЕД;

5% — для товарів, що класифікуються у товарних групах 25 — 97 згідно з УКТЗЕД;

10% — для товарів, що підлягають оподаткуванню ввізним митом відповідно до ст. 374 МКУ.

Закон України від 28.12.2014 р. №73-VIII
не набрав чинності.
Набирає чинності з моменту опублікування рішення КМУ
щодо завершення консультацій із міжнародними фінансовими організаціями


Відображаємо у фінзвітності активи, що розташовані в зоні АТО

! Акціонерним товариствам

Мінфін зазначив: активи, що перебувають на тимчасово окупованій території, публічні акціонерні товариства відображають у фінансовій звітності згідно з МСФЗ.

Відповідно до МСБО 36 «Зменшення корисності активів», однією з ознак, що свідчить про зменшення корисності активу, є зміни зі значним негативним впливом на госпсуб'єкт у технологічному, ринковому, економічному або правовому оточенні, в якому діє суб'єкт господарювання, чи на ринку, для якого призначений актив.

Таким чином, на думку Мінфіну, об'єкти, які перебувають на тимчасово окупованій території України, мають обліковуватися у складі активів підприємства. Одночасно підприємство має оцінити негативний вплив змін в економічному і правовому середовищі та визнати суми втрат від зменшення корисності щодо зазначених об'єктів.

Лист Мінфіну від 19.06.2014 р. №31-11410-08-10/15462


Затверджено табель статзвітності на 2015 рік

! Юрособам

З метою забезпечення гласності, відкритості та доступності інформації щодо проведення у 2015 році державних статистичних спостережень Держстат затвердив Табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2015 рік.

Крім того, на сайті Держстату оприлюднено також:

Альбом форм державних статистичних спостережень на 2015 рік;

Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2015 році.

Наказ Держстату від 19.12.2014 р. №398


Які підстави для митного оформлення товарів?

! Суб'єктам ЗЕД

ДФСУ наголосила, що у разі переміщення товарів через адміністративний кордон ВЕЗ «Крим» митні органи повинні забезпечити належний контроль за відповідністю відомостей, що містяться у документах, поданих до митного оформлення, зокрема про адресу (місцезнаходження) суб'єктів господарської діяльності, які перебувають на тимчасово окупованій території України, та за відповідністю маркування зазначених товарів, згідно із законодавством.

Недотримання зазначених вимог законодавства України є підставою для відмови у митному оформленні у порядку, встановленому Митним кодексом.

У разі відсутності сертифіката про походження товару з України (У-1), що видається торгово-промисловими палатами на іншій території України, та інших документів про походження товару, визначених статтею 43 МКУ, оподаткування товарів невідомого походження здійснюється на загальних підставах (застосовуються повні ставки ввізного мита Митного тарифу України), ПДВ та акцизний податок сплачуються у порядку, встановленому законодавством України.

Також податківці звертають увагу, що відповідно до роз'яснень Мінекономрозвитку сертифікати відповідності або свідоцтва про визнання відповідності, видані органами із сертифікації, які розташовані на території ВЕЗ «Крим», не можуть бути підставою для митного оформлення.

Лист ДФСУ від 29.12.2014 р. №17137/7/99-99-24-02-02-17


Форма №51-вод (місячна): зміст та порядок заповнення

! Підприємствам водного транспорту

Держстат надав роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №51-вод (місячна) «Звіт про роботу підприємства водного транспорту».

Форма охоплює дані за місяць звітного періоду та період з початку року та включає дані щодо відліку часу з 00 годин першого числа до 24 години останнього числа звітного місяця за місцевим часом у територіальних водах України, за межами України відповідно до часу тієї країни, де працює судно.

Показники форми відображають числа з одним десятковим знаком після коми.

Зміст форми №51-вод відповідає даним документів первинного обліку, а саме:

— копії дорожньої відомості;

— коносамента;

— транспортної накладної;

— рапорту, радіограми, рейсового звіту капітана;

— багажної квитанції;

— накладної на приймання готової продукції зі складу, акта на навантаження або розвантаження, передавальної відомості, подорожнього журналу — у прямому, змішаному залізнично-водному сполученні;

— рейсових чартерів;

— звітів щодо проданих пасажирських квитків;

— відомостей чи інших документів на видачу пільгових квитків;

— інших письмових документів.

Показник обсягу перевезених штучних та об'ємних вантажів, вага яких не зазначена у документах на перевезення, містить дані про обсяг штучних та об'ємних вантажів, який перераховується у ваговий вираз відповідно до тарифів на послуги, що надаються у портах України. Показник ваги при буксируванні об'єктів без вантажу містить дані за тоннажністю, при завантаженні їх повністю або частково — включаючи вагу відправленого на них вантажу.

Роз'яснення Держстату від 30.10.2014 р. №17.4-12/45


До відкриття нових бюджетних рахунків податки зараховуються на старі

! Платникам податків

У зв'язку з прийняттям Закону про Державний бюджет України на 2015 рік та внесенням змін до Бюджетного та Податкового кодексів ДФСУ повідомила, що з 1 січня 2015 року до відкриття в органах Казначейства нових рахунків з обліку надходжень до бюджетів сплата податків і зборів продовжує здійснюватися на казначейські рахунки, відкриті у 2014 бюджетному році.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків за надходженнями, які будуть відкриті в органах Казначейства відповідно до змін у податковому та бюджетному законодавстві, територіальними органами ДФС буде своєчасно доведена до платників у встановленому порядку.

Роз'яснення ДФСУ від 05.01.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру